Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 20 februari 2023

Kuipers en RIVM moeten modellen coronamaatregelen openbaar maken, oordeelt rechter

Redactie Blckbx
2023 02 20 kuipers rivm modellen
2:00

Bijna 2,5 jaar na het indienen van een Wob-verzoek oordeelt de rechter dat het RIVM en minister Kuipers alle modellen, aannames en data moeten vrijgeven waarmee de impact van coronamaatregelen en het reproductiegetal werden berekend.

Dat maakte statisticus Fritsander Lahr, die het Wob-verzoek indiende, zondag op sociale media bekend. De bestuursrechter deed afgelopen vrijdag uitspraak in de zaak. Aan het vonnis gingen twee zittingen, waaronder een bestuursrechtszitting op 25 november 2022, en een bezoek van de rechter aan het RIVM vooraf.

De vrij te geven informatie betreft de modellen waarmee het RIVM het reproductiegetal – de beruchte R-waarde – berekende en de impact van coronamaatregelen bepaalde. Zo beweert het gezondheidsinstituut onder andere dat door de maatregelen van maart 2020 125.000 ziekenhuisopnames zouden zijn voorkomen.

“In technische briefings op 20 mei en 25 juni 2020 probeerde het RIVM het effect van de coronamaatregelen te kwantificeren,” schreef Lahr op 23 september 2020 in het Wob-verzoek aan het ministerie van VWS, waar minister Hugo de Jonge toen de scepter zwaaide. “Graag ontvang ik het model dat hiervoor is gebruikt, inclusief alle daarvoor benodigde gegevens en aannames. Ook wil ik graag de berekeningen die het RIVM hiervoor heeft uitgevoerd.”

Lahr stelde in het Wob-verzoek ook vragen over de R-waarde, die zo’n grote rol speelde bij het instellen van ingrijpende maatregelen. “Het RIVM publiceert in haar weekbericht steeds een berekening van de zogenaamde R. Het hiervoor gebruikte model en/of berekening wil ik graag ontvangen inclusief de gebruikte datasets.”

Excuus De Jonge

Minister De Jonge weigerde om aan het Wob-verzoek van Fritsander Lahr tegemoet te komen. Hij beriep zich daarbij op de privacywetgeving. De data zouden namelijk medische persoonsgegevens bevatten. Volgens het RIVM was er sprake van ‘verknoping van persoonsgevoelige informatie met modelcode’, waardoor de gevraagde gegevens niet mochten worden vrijgegeven.

De rechter maakte vrijdag korte metten met dit argument. “De rechtbank oordeelt dat de minister de rekenmodellen datasets niet integraal heeft mogen weigeren. De minister kan deze datasets geanonimiseerd verstrekken door alle tot een persoon te herleiden (bijzondere) persoonsgegevens te verwijderen,” zo luidde het oordeel van de Rechtbank Midden-Nederland, die minister Kuipers twaalf weken de tijd gaf om aan het verzoek te voldoen. De laatste kan overigens ook nog in hoger beroep gaan. “Nu afwachten of minister Kuipers niet binnen zes weken opnieuw in hoger beroep gaat,” aldus Lahr.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Droid

Hulde aan statisticus Fritsander Lahr! Ernst Kuipers is een loopjongen van het NTCV van waaruit het corona-bedrog gecoordineert wordt onder leiding van de Amerikanen. Hoe zal het gaan? Wacht Aarlesberg nu op orders vanuit Amerikaanse ministerie van Defensie omdat ie zelf niet na kan denken of hoe doet zo'n schoothondje dat? Spannend hoor.

Skydisc1

Het is toch godgeklaagd hoe een zogenaamde volksvertegenwoordiger er alles aan doet om cruciale gegevens ter bescherming van het volk achter te houden en zelfs tot de rechter toe probeert te frustreren. Deze crimineel dient ooit verantwoording af te leggen voor zijn egoïstische destructieve handelen en hopelijk wordt dat niet mals.

Cookies op deze website