Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 04 oktober 2022

Lid Duitse vaccinatiecommissie eist dat Pfizer en Moderna klinische studiedata vrijgeven

Redactie Blckbx
2022 10 04 lid duitse vaccinatiecommissie
2:30

Bijna twee jaar ná de start van de vaccinatiecampagne in Duitsland eist prof. dr. Jörg Meerpohl, lid van de vaccin-toelatingscommissie, dat Pfizer en Moderna de primaire data van de klinische COVID-vaccinstudies vrijgeven.

Meerpohl was als lid van vaccinatiecommissie STIKO medeverantwoordelijk voor het haastig toelaten en op grote schaal vaccineren van een groot deel van de Duitse bevolking met de experimentele mRNA-vaccins van fabrikanten Moderna en Pfizer/BioNTech.

De prikcampagne, die eind 2020 begon en nog altijd voortduurt, heeft in Duitsland al geleid tot heel veel ernstige bijwerkingen en zelfs overlijdens, zoals het Duitse ministerie van Volksgezondheid in juli moest bekennen.

Nu, na bijna twee jaar, eist STIKO-lid Meerpohl dat Pfizer/BioNTech en Moderna de primaire gegevens van de COVID-vaccinstudies vrijgeven. Meerpohl bekent daarmee indirect dat STIKO deze essentiële data niet heeft gebruikt of ingezien, voordat het de aanbeveling deed om het grootste deel van de Duitse bevolking met de mRNA-producten te laten vaccineren. In medische kringen worden de primaire data van klinische tests beschouwd als essentieel om de veiligheid van medicijnen te kunnen beoordelen.

“Wij eisen onbelemmerde toegang tot alle relevante gegevens van alle klinische studies,” aldus Meerpohl vandaag tegen Welt. “Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het bewijsmateriaal dat de basis vormt voor beslissingen niet wordt verdraaid en overeenstemt met de stand van de wetenschap.”

Tot dusver hebben de farmaceutische bedrijven de relevante gegevens achter slot en grendel gehouden en zijn alleen de interpretaties van de goedkeuringsstudies door de bedrijven bekend.

In antwoord op een vraag van Welt over de eis van Meerpohl van STIKO om de documenten te overhandigen, verwees het in Mainz gevestigde bedrijf BioNTech naar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Meer kritiek op Pfizer/BioNTech

Immunoloog prof. dr. Andreas Radbruch van Universiteitsziekenhuis Charité in Berlijn bekritiseerde het gedrag van Pfizer/BioNTech en Moderna. Hij vertelde Welt dat het een basiselement van de wetenschap is om gegevens kritisch te onderzoeken: "Gegevens achter slot en grendel houden of de toegang bemoeilijken doet het vermoeden rijzen dat de vaccins misschien niet zo veilig zijn als wordt beweerd. Het inzicht moet in ieder geval mogelijk zijn voor deskundigen." Het is volgens hem 'aan de autoriteiten om de primaire gegevens op te eisen en aan de fabrikanten om ze te verstrekken'.

Viroloog Alexander Kekulé noemde de primaire gegevens van proeven met vaccins ‘een soort publiek goed'. "Het feit dat de farmaceutische producenten de gegevens niet overhandigen, kan niet worden gerechtvaardigd," zei hij. "Met een exotisch vaccin dat zelden wordt ingeënt, kan men dit mogelijk over het hoofd zien. Maar bij een massavaccin zoals de mRNA-vaccins moet je aandringen."

Epidemioloog Klaus Stöhr is dezelfde mening toegedaan. Gezien de ‘toenemende aanwijzingen dat het vaccin voor de jongere generatie mogelijk meer kwaad dan voordeel oplevert, zou het grove nalatigheid zijn om de aanwijzingen uit de studie van Peter Doshi niet systematisch op te volgen’, zei de wetenschapper tegen Welt.

Prof. dr. Doshi kwam in de studie tot de conclusie dat de mRNA-vaccins veel meer bijwerkingen veroorzaken dan officieel wordt aangenomen, bijvoorbeeld door het Paul Ehrlich Instituut, het Duitse Lareb. Doshi en zijn mede-onderzoekers concludeerden dat er gezien het 'overmatige risico van ernstige bijwerkingen' grote noodzaak is voor formele schade-batenanalyses.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Kunnen we spreken van een trage doorbraak in Duitsland? In de VS hebben ze die info al, misschien ook maar even online zoeken voor deze wetenschappers. Ik neem aan dat zij, in tegenstelling tot Dr Andreas Noack, geen politie aan de deur krijgen en het overleven.

Natuurlijke-immuniteit

Huisarts verwijst naar richtlijnen Stiko,
Stiko verwijst naar Pfizer/Moderna,
Biontech verwijst naar EMA,
EMA moffelt weg?

Cookies op deze website