Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 01 september 2022

Miljoenen krijgen straks omikron-booster op basis van proeven met 8 muizen

Redactie Blckbx
2022 09 01 booster 8 muizen 4
4:00

De Amerikaanse FDA gaf woensdag noodtoestemming aan Pfizer en Moderna om hun haastig ontwikkelde bivalente omikron-boosters uit te rollen. Het testen op mensen is overgeslagen. Tot ontzetting van experts worden miljoenen mensen dit najaar geprikt op basis van proeven met acht muizen.

De nieuwe boosterprikken, niet te verwarren met de reeds verouderde boostervaccins die donderdag door het Europese medicijnbureau EMA werden goedgekeurd, zouden volgens de berichten bivalent zijn en zouden boodschapper-RNA bevatten dat zowel zou coderen voor het spike-eiwit van de oorspronkelijke Wuhan-stam als de varianten BA.1, BA.2.12.1, BA.4 en BA.5.

Veel bewijzen hiervoor zijn door Pfizer en Moderna echter niet overlegd. Er zijn zelfs geen menselijke data voor de boosters, alleen testgegevens over een proef met acht muizen. Deze gegevens zijn niet openbaar gemaakt. Het enige dat naar buiten is gebracht is dat de acht muizen in de studie van Pfizer een 2,6-voudige toename in neutraliserende antilichaam niveaus genereerden tegen BA.4/5 in vergelijking met zijn huidige booster, terwijl ‘laboratoriumwerk’ aantoonde dat Moderna’s booster een achtvoudige toename veroorzaakte, zo meldt The Mercury News.

Directeur Rochelle Walensky van de Centers for Disease Control and Prevention, dat naar verwachting snel ook zijn goedkeuring zal geven aan de boosters, zei dat er geen tijd was om op menselijke gegevens te wachten. “Anders zullen we een mogelijk verouderd vaccin gebruiken voor een verwachte toename van COVID,” zei ze tegen Conversations on Health Care.

Verbijsterd over gang van zaken

Dr. Paul Offit is lid van de adviescommissie voor vaccins van de FDA en vaccindeskundige in het Children's Hospital of Philadelphia. Voorheen was hij altijd groot pleitbezorger van de mRNA-vaccins. Toch is hij het absoluut niet eens met de manier waarop deze boosters op de markt worden gebracht. “Het zit me niet lekker om miljoenen of tientallen miljoenen doses aan mensen te gaan toedienen, gebaseerd enkel op data van muizen.”

Dr. Vinay Prasad, professor epidemiologie aan de Universiteit van Californië-San Francisco, was een van de critici van de toelatingen van de FDA, en zei op Twitter dat het gebrek aan gegevens over menselijke proeven betekent dat de autoriteiten ‘blind vliegen’.

‘Totale incompetentie’, voegde hij eraan toe.

Ook FDA lijkt niet overtuigd

Dat de FDA zelf ook niet helemaal overtuigd is van de producten blijkt wel uit het korte interview dat het hoofd van de FDA, Peter Marks, had met Time, In de twee minuten waarin hij de prikken aanprees, gebruikte hij vijf keer het woord ‘hoop’ bij de beschrijving van de verwachte prestaties van de injecties.

Het persbericht van de FDA is al evenmin overtuigend en stelt:

"Gebaseerd op de gegevens die elk van deze toelatingen ondersteunen, wordt verwacht dat de bivalente COVID-19-vaccins een verhoogde bescherming bieden tegen de momenteel circulerende omikron variant."

Twee maanden na laatste prik

De FDA beveelt de boosters aan voor degenen die de oorspronkelijke kuur van twee doses van een van beide vaccins hebben gekregen en voor degenen die de eerste twee doses met een of twee eerdere boosters hebben gekregen. De nieuwe vaccinboosters moeten ten minste twee maanden na de laatste injecties worden toegediend.

Peter Marks zei dat de periode van twee maanden wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende immuunrespons zou opbouwen. Het zou ook het risico op myocarditis verminderen.

De toelatingen kwamen slechts acht dagen nadat Moderna om toelating had verzocht, en negen dagen na het verzoek van Pfizer.

De bijgewerkte Moderna-prik is beschikbaar voor mensen van achttien jaar en ouder; die van Pfizer is beschikbaar voor mensen vanaf twaalf jaar. Voor deze leeftijdsgroepen is de booster met de oude formulering niet langer beschikbaar. In de primaire serie wordt echter nog wel de oude formulering gebruikt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JasonVX13

Welke van die muizen is "volledig gevaccineerd" met 5 prikken? Welke van die muizen heeft prikken gehad van een andere vaccinboer? Hebben die muizen al een keer posifief getest? Is er een muis met onderliggende kwalen? Is een muis ook al een keer ziek geweest? Is er een muis zwanger? Hebben die muizen wel hetzelfde dieet? Rookt een van de muizen? Is een van de muizen hoogbejaard? Is er een controlemuis die een placebo gekregen heeft. Maar ja voordat we die data te zien krijgen zijn ze weer n jaartje verder.

ML

De placebo''s zijn alleen voor mede psychopaten. Uit onderzoek blijkt dat elke gifspuit voor het publiek, ongeacht de fabrikant wel een vorm van gif bevat. Ze zijn nu aan het stapelen, zal ongetwijfeld de genocide versnellen. Begrafenis ondernemers krijgen het nog drukker.

Cookies op deze website