Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 oktober 2022

Onderzoekers ontwikkelen COVID-19-stam met sterftecijfer van 80 procent voor muizen

Redactie Blckbx
2022 10 18 Covid stam muizen 80 procent dood fm Cropped
3:00

Onderzoekers hebben in een laboratorium een COVID-19-stam ontwikkeld die 80 procent van de ermee besmette muizen doodde. Critici willen een verbod op dit soort gain-of-function-onderzoek. ‘Het is spelen met vuur.’

De studie werd gedaan door onderzoekers van de Boston University en verscheen vorige week in pre print, wat betekent dat deze nog niet peer reviewed is. Om te bestuderen wat omikron zo besmettelijk maakt, richtten de onderzoekers zich op het spike-eiwit van deze variant, die volgens hen ‘een ongebruikelijk groot aantal mutaties heeft’. Het spike-eiwit is het deel van het virus dat cellen binnendringt en aantast.

De onderzoekers maakten het spike-eiwit los van omikron en hechtten dit vervolgens aan de originele Wuhan-variant. Zij noemden de kunstmatig gecreëerde nieuwe stam ‘omikron-S’ en besmetten hier laboratoriummuizen mee. “In K18-hACE2-muizen veroorzaakt omikron weliswaar een milde, niet-dodelijke infectie, maar het omikron-S-dragende virus veroorzaakt ernstige ziekte met een sterftecijfer van 80 procent. Dit geeft aan dat omikron makkelijk ontsnapt aan de vaccinaties door mutaties in het spike-eiwit, maar dat de ziekmakendheid wordt bepaald door factoren buiten het spike-eiwit,” schrijven de onderzoekers.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Effect op mensen

De studie keek ook naar het effect van verschillende stammen op menselijke longcellen die in het laboratorium werden gekweekt. Het virus klampt zich hieraan vast, voordat het gezonde cellen opdraagt kopieën van zichzelf te maken. De onderzoekers ontdekten dat de gewijzigde omikron-S-stam vijf keer meer virusdeeltjes produceert dan de oorspronkelijke omikron.

Zij merken echter op dat het immuunsysteem van muizen en mensen sterk verschilt. Als de omikron-S-hybride de mens zou besmetten, zou deze waarschijnlijk niet zo dodelijk zijn, zo verzekeren zij. Het gebruikte muizenras verschilt meer van de mens dan andere rassen die in het laboratorium zijn getest, volgens de onderzoekers.

'Spelen met vuur'

Dr. Richard Ebright, chemicus aan de Rutgers University in New Jersey, zei tegen de DailyMail dat dit soort onderzoek vraagt om versterkt toezicht: “Het onderzoek is een duidelijk voorbeeld van gain-of-function-onderzoek.” Met gain-of-function-experimenten proberen onderzoekers in een laboratorium een virus dusdanig aan te passen dat er een nieuwe variant ontstaat. Deze variant kan bijvoorbeeld dodelijker, makkelijker overdraagbaar of niet meer te behandelen zijn.

Ebright voegde eraan toe: “Als we een volgende pandemie willen voorkomen die in het laboratorium wordt gegenereerd, is het absoluut noodzakelijk dat het toezicht op onderzoek naar potentiële pandemische pathogenen wordt versterkt.”

Professor Shmuel Shapira, een vooraanstaand wetenschapper in de Israëlische regering, was stelliger in zijn afkeurende woorden: “Dit zou volledig verboden moeten worden, het is spelen met vuur.”

Financiering NIH en NIAID

Wat het onderzoek van de Boston University saillant maakt, is dat het deels is gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH) en het daaronder vallende National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), waarvan Anthony Fauci directeur is. Deze instituten worden in verband gebracht met de financiering van gain-of-function-onderzoek in Wuhan.

In mei getuigde Fauci voor het Congres: “De NIH [National Institutes of Health, waar het NIAID deel van uitmaakt] financiert geen gain-of-function-onderzoek in het Wuhan Institute of Virology en heeft dat ook nooit gedaan.” Maar documenten die zijn vrijgegeven na een FOIA-verzoek (vergelijkbaar met een Wob-verzoek) tonen aan dat er weldegelijk NIH-fondsen werden gebruikt voor de financiering van gain-of-function-onderzoek in Wuhan.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Je kunt ook als wetenschapper zeggen:

hier doe ik niet aan mee

ML

'Als de omikron-S-hybride de mens zou besmetten, zou deze waarschijnlijk niet zo dodelijk zijn, zo verzekeren zij.'
Aaah ok, ze verzekeren het, nu kunnen we gerustgesteld zijn. Net als de gifspuiten, 'veilig en effectief ' . Op naar de volgende 'plandemie'?

Cookies op deze website