Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 03 juni 2022

Topstudie NIH vindt geen bewijs voor bestaan long covid

Redactie Blckbx
2022 06 03 long covid
3:50

Een intensieve studie door de gerenommeerde Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) heeft geen enkel bewijs gevonden van het bestaan van long covid. Wel bleek dat onder mensen die zichzelf long covid-patiënt noemen onevenredig veel vrouwen zijn en/of mensen met een geschiedenis van angststoornissen.

NIH wilde met de uitgebreide lange termijn studie onderzoeken of er bij mensen die zeggen aan long covid te lijden ook daadwerkelijk bewijs te vinden was dat hun langdurige klachten het gevolg waren van een (veel) eerder opgelopen corona-infectie.

Aan de studie deden twee groepen deelnemers mee. De hoofdgroep bestond uit 189 mensen die via een laboratoriumonderzoek positief waren getest op corona, en bij wie de eerste symptomen minstens zes weken eerder waren gerapporteerd. De controlegroep bestond uit 120 mensen waarbij in een laboratorium geen antilichamen waren aangetroffen, en die dus aantoonbaar nooit een coronabesmetting hadden opgelopen.

Van de mensen in de ‘besmette’ groep meldden voor het onderzoek 55 procent symptomen die overeenkwamen met PASC (long covid). Bij de controlegroep was dat percentage 13 procent. PASC staat voor Post-Acute Sequelae SARS-CoV-2 infection.

De deelnemers werden vanaf februari 2021 periodiek onderworpen aan een lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en vragenlijsten, cognitieve tests en een cardiopulmonaire evaluatie. De onderzoekers concludeerden dat er in de meeste gevallen geen aanwijsbare oorzaak was voor de PASC-symptomen.

"Verkennende studies vonden geen bewijs van aanhoudende virale infectie, auto-immuniteit, of abnormale immuunactivatie bij deelnemers met PASC," concludeerden de auteurs. "Abnormale bevindingen bij lichamelijk onderzoek en diagnostische testen waren ongewoon."

De auteurs merkten wel enkele beperkingen op, waaronder het feit dat de meeste deelnemers slechts milde gevallen van COVID-19 hadden en dat het percentage PASC-symptomen verhoogd zou kunnen zijn doordat personen met symptomen meer gemotiveerd waren om zich in te schrijven voor de studie.

De publicatie van de bevindingen heeft verdere discussie ontketend over de vraag of long covid een legitieme lichamelijke kwaal is, of vaker een psychische stoornis die blijft bestaan nadat men van het virus is hersteld. Sommige mensen die overtuigd zijn van het bestaan van long covid, willen zelfs zo ver gaan om masker- en vaccinmandaten in te stellen, om de aandoening te bestrijden.

Het onderzoek van NIH, dat dus geen fysiek bewijs vond van het bestaan van long covid, startte in februari 2021. Het werd destijds groots aangekondigd door de, inmiddels voormalige, directeur van het instituut dr. Francis S. Collins.

'Door vaccin minder kans op long covid'

In september 2021 schreef Collins in een blog zelfs: “Het lijdt geen twijfel dat vaccins een enorm verschil maken bij de bescherming van individuen en hele gemeenschappen tegen infectie en ernstige ziekte door SARS-CoV-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. En nu is er nog een reden om het vaccin te nemen: in het geval van een doorbraakinfectie hebben mensen die volledig gevaccineerd zijn ook aanzienlijk minder kans om het long covid-syndroom te ontwikkelen, dat hersenmist, spierpijn, vermoeidheid en een constellatie van andere invaliderende symptomen veroorzaakt die nog maanden na herstel van een eerste infectie kunnen aanhouden.”

Deze 'constatering' van Collins werd overigens onlangs in een andere studie al ontkracht.

Nieuws wordt niet gemeld

En daar komt nu dus bij dat uit de eigen studie van het NIH blijkt dat long covid waarschijnlijk alleen een psychische aandoening is. Een aandoening die ook nog eens niet in verband kan worden gebracht met corona en COVID-19. Opmerkelijk genoeg worden deze bevindingen door NIH niet groots naar buiten gebracht. Hierdoor blijft de kans dus gewoon bestaan dat er nog steeds mensen zijn die zich meermaals laten prikken met een experimenteel vaccin, uit ongegronde angst om long covid op te lopen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
John55

Wat een onzin. Ooit al gehoord van belangenconflicten? Sinds wanneer is de NIH betrouwbaar?

Het is duidelijk dat de auteur van dit artikel een agenda wil pushen. De geloofwaardigheid en integriteit van deze website werd op die manier voor mij dan ook in één handomdraai met de grond gelijk gemaakt. En dat zeg ik als ongevaccineerde.

JimmyWie

De Big Pharma zijn de nieuwe wapenproducenten en -handelaren.
De oorlog is tegen het coronavirus.
De wapens zijn de vaccins.
Honderd miljard winst en heel veel macht. En uitzicht op nog meer geld en vaccinatiedictatuur.
Een wereldterreur.
Wie het virus heeft geproduceerd is onduidelijk.
Wie het in de wereld heeft gebracht is ook onduidelijk.

De slachtoffers zijn mensen over de hele wereld. Slachtoffers door het vaccin, maar mogelijk nog meer door de corona dictatuur met hele foute maatregelen die hongersnood en ellende hebben veroorzaakt. Ook is het daardoor een grote rotzooi geworden in de wereld.
Honderdenmiljoenen slachtoffers.

Cookies op deze website