Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 27 juli 2022

Uruguay hervat vaccineren van kinderen na uitspraak hof van beroep

Redactie Blckbx
2022 07 27 uruguay hervat vaccineren kinderen
2:40

Het vonnis van een rechter die het prikken van kinderen in Uruguay met het mRNA-vaccin van Pfizer had verboden is dinsdag in hoger beroep vernietigd. Het toedienen van het serum aan 5-13-jarigen wordt snel hervat. Pfizer hoeft geen geheimen prijs te geven.

De minister van Volksgezondheid van het Zuid-Amerikaanse land, Daniel Salinas, maakte de uitspraak dinsdag bekend in een publicatie op zijn Twitter-account.

“Wij hebben zojuist vernomen dat het 6e burgerlijk hof van beroep de uitspraak over kindervaccinatie heeft vernietigd. De hervatting van de campagne voor kinderen van 5 tot 13 jaar zal binnenkort worden meegedeeld.”

Op 7 juli oordeelde rechter Alejandro Recarey dat de regering van Uruguay onmiddellijk moest stoppen met het vaccineren van kinderen jonger dan 13 jaar. Pfizer had van de rechter een ultimatum gekregen om vragen te beantwoorden over de samenstelling en veiligheid van de vaccins, maar gaf geen openheid van zaken.

De regering stopte na het vonnis onmiddellijk met vaccineren van jonge kinderen, maar kondigde wel aan in hoger beroep te gaan.

Een hof van beroep van Montevideo draaide dinsdag, nog geen drie weken later, de eerdere beslissing van rechter Recarey terug. Het prikken van kinderen met het experimentele mRNA-vaccin van Pfizer zal donderdag al worden hervat.

'Pfizer moet informatie vrijgeven'

Rechter Alejandro Recarey had Pfizer en de Uruguayaanse regering de eis gesteld om alle contracten voor de aankoop van de vaccins volledig te publiceren, de samenstelling van de in te enten stoffen openbaar te maken en een tekst op te stellen die moet worden verstrekt aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de minderjarigen – die volledig en duidelijk informeert over de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen. Dit vonnis is nu komen te vervallen. Pfizer en de Uruguayaanse overheid hoeven de informatie niet openbaar te maken.

Geen beroep meer mogelijk

De uitspraak van dinsdag is definitief, wat betekent dat er geen hogere rechterlijke instanties meer zijn om beroep aan te tekenen.

Het hof van beroep oordeelde dat de eiser, advocaat Maximiliano Dentone, niet de status had om een verbod te eisen en dat Recarey's vonnis in de ‘sfeer van andere takken van de overheid’ was gekomen.

Met andere woorden, de uitspraak van de hogere rechter was gebaseerd op technische details en ging niet in op de vermeende bijwerkingen van het mRNA-product of de onregelmatigheden in de contracten waarop Dentone zich had beroepen. "Het lijkt niet redelijk dat een persoon kan verschijnen die beweert de diffuse belangen van alle kinderen jonger dan dertien jaar te vertegenwoordigen, rekening houdend met de aard en de eenheid van de betrokken rechten," zo luidde de uitspraak van dinsdag.

'Vaccins redden levens'

"Vaccins redden levens", vierde ondersecretaris José Luis Satdjian van Volksgezondheid op Twitter, terwijl Salinas het juridische team van het ministerie bedankte.

Presidentieel secretaris Álvaro Delgado, die de uitspraak van Recarey als ‘onzin’ had bestempeld, benadrukte dat de vaccinatie ‘niet had mogen worden stopgezet’, terwijl minister van Defensie Javier García het daarmee eens was: "Gerechtigheid, gezond verstand en wetenschap hebben gezegevierd" tegen ‘een onverklaarbare uitspraak die kinderen het recht op bescherming van hun gezondheid heeft ontnomen’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Wat zou dat pfizer gekost hebben? Natuurlijk een schijntje t.o.v. wat ze ermee verdienen en genocide kan nu doorgaan voor de kleintjes.

Cookies op deze website