Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 06 juli 2022

Ziekenfondsbaas had gelijk: 2,5 miljoen Duitsers met vaccinbijwerkingen naar arts

Redactie Blckbx
2022 07 06 25 miljoen artsbezoeken duitsland
3:20

In Duitsland hebben vorig jaar 2,5 miljoen mensen een arts moeten inschakelen vanwege bijwerkingen van de corona-vaccinatie, blijkt uit officiële cijfers. Bestuursvoorzitter Andreas Schöfbeck van ziekenfonds BKK ProVita meldde dit al in februari, maar werd toen ontslagen omdat hij de noodklok luidde.

Vier maanden geleden veroorzaakte de topman van een Duitse ziektekostenverzekeraar voor opschudding: Andreas Schöfbeck, die 21 jaar aan het hoofd stond van BKK ProVita, waarschuwde voor een aanzienlijke onderrapportage van bijwerkingen van het corona-vaccin in Duitsland op basis van gegevens van 10,9 miljoen polishouders van BKK. Schöfbeck en zijn team zagen enorm veel bijwerkingen bij de polishouders, en vergeleken de cijfers met de veiligheidsrapporten van het Paul Ehrlich Instituut (PEI). "De cijfers die uit onze analyse naar voren zijn gekomen, staan heel ver af van de publiekelijk bekendgemaakte cijfers," zei Schöfbeck destijds. Hij schatte het aantal mensen dat als gevolg van vaccinatie-bijwerkingen een dokter had moeten bezoeken in Duitsland op drie miljoen, tien keer meer als waar het PEI op uitkwam.

Hij kreeg hiervoor harde kritiek te verduren en werd als bestuurslid zelfs op staande voet ontslagen. Nu is het duidelijk: althans de cijfers waarmee Schöfbeck argumenteerde zijn plausibel, zo dit blijkt uit een brief van de Landelijke Vereniging van Artsen van Wettelijke Ziektekostenverzekeringen (KBV) van medio juni, waarover WELT beschikt.

2,5 miljoen artsbezoeken door vaccins

Uit de evaluatie van KBV blijkt dat bijna 2,5 miljoen burgers in 2021 naar de dokter zijn gegaan vanwege bijwerkingen van de corona-vaccinatie, wat een buitengewoon hoog aantal is. Het KBV heeft deze bezoeken aan de arts namelijk vergeleken met de jaren daarvoor: zo waren er in 2020 op bijna 30 miljoen vaccinaties in Duitsland 76.332 patiënten met bijwerkingen. Dit komt overeen met een percentage van 0,25 procent. In de jaren daarvoor waren de cijfers vergelijkbaar.

In 2021 werden echter alle records gebroken. Na meer dan 153 miljoen corona-vaccinaties waren bijna 2,5 miljoen patiënten behandeld voor bijwerkingen van de vaccinatie – dit komt overeen met een percentage van 1,4 procent en is dus bijna zes keer hoger dan voor andere vaccinaties.

Terug naar februari

Bestuursvoorzitter Andreas Schöfbeck meldde in februari dat bij BKK ProVita de alarmbellen gingen rinkelen toen het casemanagement van de zorgverzekeraar steeds vaker op diagnoses stuitte die wezen op bijwerkingen van vaccinatie. Daarom werd in de gemeenschappelijke datapool van alle BKK ziekenfondsen gezocht naar de diagnosecodes T88.0 (Infectie na vaccinatie/sepsis na vaccinatie), T88.1 (Andere complicaties na vaccinatie, huiduitslag na vaccinatie), Y59.9 (Complicaties als gevolg van vaccins of biologisch actieve stoffen) en U12.9 (Bijwerkingen van het gebruik van COVID-19 vaccins).

Het onderzoek wees uit dat vanaf het begin van het jaar 2021 tot halverwege het derde kwartaal 216.695 BKK-verzekerden waren behandeld voor bijwerkingen van vaccins. Dit aantal is exclusief 7.665 gevallen van complicaties als gevolg van andere vaccins. Ook patiënten die meer dan één behandeling ondergingen, waren niet in de statistieken opgenomen.

Omgerekend naar de totale omvang van de bevolking berekende Schöfbeck dat in 2021 maar liefst ongeveer 3 miljoen Duitsers vanwege vaccinatiebijwerkingen een arts had moeten bezoeken. Naar nu blijkt, zat hij er niet ver naast.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Gamma

Vraag mij iedere keer af: "hoeveel bewijs is er nu nog nodig?" Deze hele hoax wordt aan alle kanten ingetrapt met bewijs maar er gebeurd niets. Hoe kan dat?

Cookies op deze website