Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 29 april 2022

‘Amerikaanse wapenindustrie verdient grof aan oorlog Oekraïne’, zegt CNN

Redactie Blckbx
2022 04 29 cnn wapenfabrikanten profiteren
3:00

CNN belichtte deze week een aspect van de oorlog in Oekraïne dat zelden aan bod komt in de mainstream media. In een kort fragment liet de nieuwszender zien in welke zakken de miljarden dollars militaire steun aan Oekraïne nu precies verdwijnen.

Een fragment met de titel ‘Hoe Amerikaanse wapenfabrikanten profiteren van de oorlog in Oekraïne’ liet zien hoe de aandelenkoersen van de grootste wapenproducenten in de VS als een raket omhoog schoten, toen de Russische invasie in Oekraïne eind februari begon. Veel koersen bereikten uiteindelijk zelfs hun hoogste punt in jaren, aldus CNN.

Michael O’Hanlon, een vooraanstaand lid van de denktank het Brookings Institution, gaf op CNN toe dat 'oorlog historisch gezien een goede zaak is voor delen van de economie.' Maar dat betekent volgens de CEO niet dat defensiebedrijven graag oorlog willen. "Ze vinden de oorlog in Oekraïne net zo hartverscheurend als ieder ander. Maar oorlog is big business." Volgens O’Hanlon moet Amerika blij zijn ‘dat we de industriële mogelijkheid hebben om dit spul te kunnen maken’.

Constante stroom wapens

Dat de Amerikanen zich niet onbetuigd laten bij het leveren van militaire ‘steun’ aan Oekraïne blijkt wel uit de berichten in de media. Van 155 mm Houwitsers, Switchblade drones, Ghost Drones en honderden M113 Armored personnel carriers tot raketsystemen als de Stinger en de Javelin, er is sprake van een constante stroom wapens naar het Russische buurland. “We zullen zachtjes praten met een grote Javelin in onze handen, want daarvan sturen we er ook een hoop”, aldus president Joe Biden.

Javelins worden deels geproduceerd door wapenfabrikant Raytheon. CEO Gregory Haynes van Raytheon zei tegen CNN zich niet te verontschuldigen voor het maken van deze wapens. “Ze zijn ongelofelijk effectief voor Oekraïne om de dreiging het hoofd te bieden." Volgens de CEO zal zijn bedrijf de komende jaren blijven profiteren. "Door het verschepen van wapentuig naar Oekraïne moeten de voorraden in eigen land natuurlijk wel weer moeten worden aangevuld,” aldus Haynes.

Uit het zicht

Zoals CNN vorige week meldde, weten de VS niet eens wat er gebeurt met de wapens die ze naar Oekraïne sturen, zodra ze het oorlogsgebied binnenkomen. "We hebben er maar heel even zicht op, daarna verdwijnen ze in de mist van de oorlog," vertelde een bron aan CNN. "Ze verdwijnen in een groot zwart gat."

Twintig miljard dollar militaire steun

De regering Biden kondigde donderdag een plan aan om Oekraïne 33 miljard dollar (31 miljard euro) extra te geven, waarvan 20 miljard dollar (19 miljard euro) bestemd is voor ‘militaire hulp’.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen ‘Oekraïne in een conflict met Rusland geduwd’ en zal zijn land 'snel reageren als iemand zich met Oekraïne bemoeit'. Het is niet moeilijk te raden wie er vooral voordeel zouden hebben bij een eventuele verdere escalatie van het conflict.


Smedley Butler, generaal-majoor van het Korps Mariniers van de Verenigde Staten en tweevoudig Medal of Honor ontvanger, ontmaskerde het militair-industrieel complex tot in detail in zijn legendarische boek uit 1935 getiteld: ‘War Is A Racket’, ofwel oorlog is zwendel.

Over Stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Wordt nog zieker als je de Ukrainian Landlease Act (VS) ziet - Kiev moet een groot gedeelte van de steun terugbetalen door land te verhuren aan de VS...

Cookies op deze website