Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 09 januari 2023

Amper klanten voor kassaloze ‘big brother’-Aldi Utrecht

Redactie Blckbx
2023 01 09 klantloze aldi
2:20

De eerste kassaloze Aldi in Utrecht blijkt ook een klantloze supermarkt te zijn. In de super, waar camera’s en sensoren precies bijhouden wat je in je mandje legt, kun je alleen maar betalen via een QR-code die is gekoppeld aan je creditcard. 'De meeste mensen hebben echter geen creditcard'.

In juli 2022 opende Aldi de high tech pilotwinkel aan de Lange Viestraat, vlakbij de Oude Gracht in Utrecht. Het is de allereerste supermarkt in Nederland zonder kassa’s. Klanten hoeven hun boodschappen niet eens te scannen. De winkel hangt vol camera’s en sensoren, die precies registeren wat iemand meeneemt. Het enige wat klanten hoeven te doen is bij het binnengaan en verlaten van de winkel een QR-code te scannen, die is gekoppeld aan hun creditcard. Contant betalen of met pin is niet mogelijk.

Geen klanten

RTV Utrecht bracht de afgelopen weken een aantal bezoeken aan de supermarkt en constateerde dat Utrecht niet echt in de rij staat voor deze nieuwe privacyloze manier van boodschappen doen. Sterker nog, klanten waren er helemaal niet.

Ook IT-er Philip Boontje, die in december met een camera een rondje door de winkel deed, verbaasde zich over de afwezigheid van klanten. “Dit is waar durfkapitaal misgaat," zegt hij in de video. "Er is absoluut niemand in de hele winkel. De user experience is bizar, ik heb nog nooit zoveel kapitaal weggegooid zien worden. Het duurde vijftien minuten om die app op mijn telefoon te zetten. Terwijl ik daarmee bezig was, liepen zeker tien mensen weg."

Volgens Boontje ligt het gebrek aan animo aan de koppeling van de betaling met een creditcard. "Alsof ze een basic klantenonderzoek niet gedaan hebben," zei Boontje. "Bijna niemand in Nederland heeft een creditcard bij zich. Je gaat toch ook geen ijsjes verkopen op de Noordpool?"

Mensen vertrouwen concept niet

Retaildeskundige Paul Moers denkt dat Aldi iets te vroeg is geweest met zijn vernieuwende idee. "Heel pijnlijk. Wat Aldi hier keihard leert is dat een groot deel van het eigen publiek geen creditcard heeft, of dit veel te ingewikkeld vindt. Of dit concept niet vertrouwt."

Volgens Moers ‘moeten mensen nu eenmaal altijd even wennen aan iets nieuws’. "Betalen via je mobiel bijvoorbeeld, dat wilden eerst ook veel mensen niet. Maar wie heeft er tegenwoordig nog cash? Ik reken nooit meer iets contant af."

Moers gelooft nog steeds dat de toekomst van de supermarkt kassaloos is. "Bij veel Albert Heijn-filialen is al geen kassière meer, daar moet je afrekenen bij de zelfscan. Dat loopt als een trein, ondanks dat mensen in het begin moesten wennen. Maar volledig kassaloos is nog een brug te ver, blijkt wel."

Een woordvoerder van Aldi laat tegenover RTV Utrecht niets los over de resultaten van de pilot. "Daar doen we in de tussentijd geen uitspraken over."

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url
Lees meer over: Aldi Utrecht QR-code Privacy

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ik heb niet eens een creditcard en wil zoiets ook niet, veels te 'eng' althans voor mijn complexe beschadigd brein.
Bovendien als ik eropuit ga naar een winkel oid, dan betaal ik contant, dat mag niet weg gaan.

Altijdblijvenlachen

Gewoon lekker negeren dit soort concepten. Prachtig om het te zien falen. Dat laatste beetje menselijke contact moeten we ons niet laten afnemen.

Cookies op deze website