Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 19 juli 2022

Geen privacy in eerste Nederlandse supermarkt zonder kassa’s

Redactie Blckbx
2022 07 19 kassaloze super
2:30

In Utrecht opent morgen de allereerste supermarkt van Nederland zonder kassa’s. Sensoren en 475 camera’s houden in het filiaal van Aldi precies bij wat je in je mandje legt. Betalen kan alleen nog met een QR-code die gekoppeld is aan je creditcard. Een ideaal systeem om uiteindelijk het koopgedrag van klanten te sturen?

Met contant geld of zelfs met pin betalen is er niet meer bij in de kassaloze supermarkt. Klanten die in de gloednieuwe Aldi willen winkelen moeten een app downloaden waar ze hun persoonsgegevens en creditcardnummer invoeren. Personeel is er alleen nog maar om de schappen te vullen.

Hoe werkt het systeem?

Na het scannen van een QR-code bij de ingang gaat er een poortje open en mag je naar binnen. Het systeem kent je een digitaal nummer toe en volgt via sensoren en camera’s alle bewegingen die je maakt.

In de supermarkt hangen in totaal 475 camera’s, die registreren welke producten je in je mandje stopt. Alle producten staan in de schappen op een weegschaal, die ook registreert wat eraf gepakt wordt. Die dubbele check moet fouten voorkomen. Bij het verlaten van de winkel scan je voor een poortje wederom de QR-code. De meegenomen producten worden automatisch verrekend op je creditcard. De bon wordt per mail toegestuurd.

Geen privacy

Hoewel veel mensen het waarschijnlijk gemakkelijk zullen vinden om op deze manier boodschappen te doen, roept het wel de vraag op wat deze manier van inkopen doen betekent voor de privacy.

In juni werd bekend dat de regering van Noorwegen voortaan van supermarkten gedetailleerde informatie wil hebben over het koopgedrag van mensen. Met een systeem zoals dat van Aldi in Utrecht, zou het een koud kunstje zijn om dat administratief voor elkaar te krijgen.

Koopgedrag sturen

Het systeem kan ook misbruikt worden om het koopgedrag van mensen te sturen. In april kondigde Barbara Baarsma van de Rabobank aan dat de bank klanten via het bankafschrift gaat laten zien wat de CO2-uitstoot is van hun aankopen. Baarsma zou het ook een prima idee vinden als op producten in supermarkten voortaan de CO2-uitstoot wordt vermeld. "Dan kunnen mensen goed geïnformeerd hun keuzes maken. Je wil dat er transparantie komt."

Sociaal kredietsysteem

Waar een dergelijk systeem uiteindelijk toe kan leiden, zie je in China, waar de overheid in veel supermarkten precies registreert wat mensen kopen. Koopt iemand daar ‘foute’ dingen, die slecht zijn voor het milieu of de gezondheid, dan kan dat gevolgen hebben voor hun sociale kredietscore. Een te lage score kan ervoor zorgen dat iemand bijvoorbeeld niet meer met het openbaar vervoer mag reizen of geen hypotheek meer kan krijgen.

'Aldi garandeert privacy'

Jan Oostvogels, CEO van Aldi Nederland, garandeert dat het met de privacy van klanten in Utrecht helemaal goed zit en dat het systeem niet onthoudt wat je als klant allemaal koopt. “De privacy van klanten staat hoog in het vaandel,” zegt hij tegenover De Utrechtse Internet Courant (DUIC). “Zodra de klant afrekent, wordt er niets meer van de gegevens onthouden,” belooft Oostvogels.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Privacy Nederland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Ik hoop dat mensen dit massaal ontwijken maar ben bang dat de meeste mensen nog steeds het gevaar hiervan niet zien.

Cook

Ik snap niet dat Barbara Baarsma van de Rabo niet gecanceld wordt door de CO2 rekening op je Aldi factuur te vermelden. Die "transparantie" is volkomen gericht op sturing op basis van schuld en angst.

Cookies op deze website