Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 19 juli 2022

Brussel wil Nederland dwingen om gas te besparen

Redactie Blckbx
2022 07 19 brussel wil nl dwingen gas
2:00

Als huishoudens en bedrijven in Nederland en andere EU-landen niet vrijwillig genoeg gas besparen, wil voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie hen daartoe desnoods dwingen. Een nieuwe versie van het ‘gasnoodplan’ moet dat mogelijk maken.

Als de situatie rond de energievoorziening dramatisch verslechtert omdat de lidstaten niet vrijwillig genoeg gas besparen, moet Brussel zonder overleg met de nationale regeringen bindende besparingsdoelstellingen kunnen vaststellen. Landen zijn dan verplicht om die doelstellingen te halen. Dit blijkt uit de nieuwste versie van een gasnoodplan, dat in handen is van WELT.

Verplichten

Het plan voorziet in eerste instantie in een vrijwillige vermindering van het gasverbruik voor alle lidstaten. Alleen als de Commissie vaststelt dat de lidstaten hun reductiedoelstellingen niet halen of als de voorzieningssituatie dramatisch verslechtert, of beide, wil de Commissie de lidstaten verplichten om gas te besparen.

De verordening moet het mogelijk maken om op elk moment in de komende weken of maanden een EU-waarschuwingsniveau af te kondigen, in het geval de situatie daarom vraagt of als er een noodsituatie dreigt. Verder zouden ten minste twee lidstaten een aanvraag moeten indienen voor de verplichte besparingsdoelstellingen.

"Als dat het geval is, kan de Commissie een verplichte vermindering met (x procent) in werking stellen om te zorgen voor de verminderingen die in de hele EU nodig zijn voor een veilige winter voor iedereen." Er is enige onenigheid tussen de lidstaten en ook binnen de Commissie over de vraag hoe hoog de besparingen moeten zijn. Momenteel wordt gesproken over 5 tot 15 procent, volgens bronnen bij de Commissie.

Nieuwe bevoegdheden EC

Hierdoor zou de autoriteit in één klap nieuwe bevoegdheden krijgen. Von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans, die verantwoordelijk is voor klimaatzaken, willen hiervoor toestemming krijgen in een ongebruikelijk verkorte en versnelde procedure.

Het is de bedoeling dat het plan woensdag officieel wordt gepresenteerd en vervolgens reeds volgende week dinsdag, 26 juli, wordt goedgekeurd tijdens een speciale top van de ministers van Energie. Het Europees Parlement zal geen inspraak hebben in het proces.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Belachelijk, ze zitten er zelf lekker warm bij, bovendien hup 8.5% salaris verhoging wat ze zichzelf toedienen, graaien uit de belastinggelden, tis ze te makkelijk gemaakt.

Afijn, ikzelf heb sinds ik zo schrok van de hoge gas tarieven terwijl mijn bank update afschrijvingen 2 maand niet werkte... na update en ik er te laat achterkwam... kon ik het niet meer vastzetten en betaalde nu al een paar duizend onnodig extra, maar als ik niet op tijd had ingegrepen, men gas gehalveerd had en bijstookte met elektra, was ik nog eens 1.000 euro meer kwijt en nu is de gasprijs nog hoger! dankzij 'hun' onnodig! gebruiken ze om Ukraine mee te 'kopen'

Luus

Smerig spel wordt er gespeeld

Cookies op deze website