Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 24 januari 2023

ECB zegt 'te streven' naar digitale euro die privacy burgers respecteert

Redactie Blckbx
2023 01 24 ECB digitale euro
2:30

ECB-bestuurslid Fabio Panetta lichtte maandag in het Europees Parlement een tipje van de sluier op over hoe de digitale euro eruit komt te zien. ‘Het gebruik wordt gratis, zonder beperkingen en we proberen persoonlijke gegevens niet te bewaren’.

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een digitale versie van haar munt en is bezig met het schetsen van het bredere ontwerp. Tegenstanders vrezen onder andere dat de programmeerbare digitale munt de centrale bank te veel informatie over burgers zou geven.

In de hoop zorgen over privacy en vertrouwelijkheid weg te nemen, zei Panetta tegen de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement dat de ECB ‘ernaar streeft’ geen toegang te hebben tot persoonlijke gegevens. “De digitale versie van de euro zal gratis te gebruiken en voor iedereen beschikbaar zijn, maar de Europese Centrale Bank wil geen persoonlijke gegevens van de gebruikers bewaren,” zei Panetta, die ook aangaf dat de digitale euro ‘een publiek goed’ zou zijn. "Daarom zou het logisch zijn dat de basisdiensten ervan gratis zijn – bijvoorbeeld wanneer de digitale euro wordt gebruikt om een andere persoon te betalen, zoals bij contant geld het geval is."

Geen beperkingen

Ook is het volgens Panetta niet de bedoeling de digitale euro zo te programmeren dat er allerlei beperkingen worden verbonden aan het gebruik. "De ECB zou geen beperkingen stellen aan waar, wanneer of aan wie mensen met een digitale euro kunnen betalen," aldus Panetta.

Panetta probeerde niet alleen burgers maar ook banken gerust te stellen. Die zijn bezorgd dat een digitale munt hun eigen diensten overbodig zou maken, en dat klanten vanwege de extra veiligheid zouden overstappen op geld van de centrale bank. Panetta zei echter dat de ECB geen rekeningen zal aanbieden aan burgers. Ook zal de centrale bank mensen geen geprogrammeerde, regelmatige betalingen laten doen voor transacties zoals rekeningen of huur, ‘omdat het niet de bedoeling is concurrentie te creëren voor commerciële banken’.

Mahir Alkaya

Kamerlid Mahir Alkaya (SP) is in Nederland de grote aanjager van het debat over de digitale euro in het parlement. Onlangs sprak hij uitgebreid met programmamaker Flavio Pasquino over de gevaren van de digitale euro.

Alkaya is bang dat de ECB de digitale euro uiteindelijk toch zal willen gebruiken voor het opleggen van bestedingsdoelen, CO2-budgetten en het heffen van negatieve rente. "Er zijn al landen buiten Europa waar ze de technische mogelijkheden nu al hiervoor willen gebruiken. De kans dat het hier in de toekomst ook ter sprake komt, is groot." Toch zal hij zich blijven inzetten voor het inbouwen van waarborgen om dit soort misbruik te voorkomen.

Dat de digitale munt er uiteindelijk komt, staat volgens Alkaya zo goed als vast. “Ten aanzien van de digitale euro zien we dat het besluit ergens anders wordt genomen. Als parlement kunnen we er wel over meepraten, maar kunnen we het niet tegenhouden. De Kamer heeft wel invloed, maar de macht en zeggenschap liggen elders,” aldus Alkaya, die daardoor steeds vaker het gevoel heeft dat we leven in een schijndemocratie.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Enige tijd geleden plaatste ik al een link m.b.t. uitspraken van Panetta. De site is inmiddels verwijderd. Dat is meestal het signaal dat het juiste informatie is. Heb het terug gehaald met de way back machine.

https://web.archive.org/web/20221129033912/https://truthtalk.uk/2022/the-digital-euro-may-have-spending-limits/

Vergelijk even met wat hij nu zegt, eigenlijk weten we het wel. Weer een Pinokkio.

Mab

Het is contant en het blijft contant, gewoon niet zo dom zijn er in mee te gaan. Contant is voor alles beter: overzicht hebben en houden doordat je ziet wat je nog hebt, kinderen die zo leren met geld om te gaan, kunnen sparen in een spaarpot, arme mensen, mensen onder curatele hebben er ook baat bij. Geen pottekijkers, niet afhankelijk van datacenters, servers, electriciteit, internet, een computer of een dumphone die velen niet hebben, willen hebben, begrijpen of kunnen hebben (geen bereik). Criminelen vinden ALTIJD een weg dus dat is een kulargument voor digitaal geld.

Cookies op deze website