Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 26 september 2022

‘Laat bakkerijen failliet gaan’, adviseren topambtenaren aan financiënminister Sigrid Kaag

Redactie Blckbx
2022 09 26 Advies Kaag bakkerijen2 Cropped
2:40

Bakkerijen, slagers, cafetaria’s en andere energie-intensieve mkb mogen door de hoge energieprijzen gewoon failliet gaan. Dat adviseren topambtenaren aan financiënminister Sigrid Kaag.

In een beslisnota die ambtenaren eerder deze maand aan Kaag gaven, staan adviezen over hoe zij het debat over de begroting aan moest pakken. Over een eventueel steunpakket aan het mkb, dat zwaar te lijden heeft onder de hoge energieprijzen, schrijven de ambtenaren dat er ‘politiek een behoefte lijkt om het mkb te steunen’. Maar zij adviseren Kaag om hier geen gehoor aan te geven. “U kunt aangeven dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen.”

‘Niet maatschappelijk ontwrichtend’

Bakkerijen, cafetaria’s en andere ‘energie-intensieve mkb’ zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit van lokale gemeenschappen. Families voorzien ermee in hun levensonderhoud en daarnaast zijn het bij uitstek de plaatsen waar men met elkaar in contact komt. Toch kan de samenleving deze ondernemingen best missen, volgens de ambtenaren. “Faillissementen van energie-intensieve mkb’ers hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking,” schrijven zij.

Groene agenda

Faillissementen van mkb’ers hebben bovendien ‘onbedoelde’ voordelen. “Faillissementen horen bij een gezonde marktdynamiek. Een gezonde marktdynamiek vermindert arbeidskrapte en jaagt verduurzaming en innovatie aan.”

De groene agenda klinkt ook door in dit advies: “U kunt inbrengen welke ondernemers nu precies worden geholpen met dit pakket. Niet-duurzame ondernemers of ondernemers met een onvoldoende winstgevend bedrijfsmodel zijn niet de doelgroep.”

Prijzen verhogen

De ambtenaren adviseren Kaag om bij politieke weerstand te zeggen dat bedrijven de hogere kosten ook kunnen doorberekenen aan hun klanten – de Nederlandse burger. “U kunt aangeven dat het koopkrachtpakket het mogelijk maakt voor mkb’ers om prijzen te verhogen, waardoor het de vraag is of het mkb daadwerkelijk ondersteund moet worden.”

Een andere oplossing die de ambtenaren aandragen voor het mkb is het accepteren van verlies, door ‘genoegen te nemen met lagere winstmarges’. Ook kunnen bedrijven ‘kiezen voor het (tijdelijk) terugbrengen of anders organiseren van het productieproces’. Wat het ‘anders organiseren van het productieproces’ inhoudt, blijft in het midden. Maar energieminister Rob Jetten stelde onlangs aan noodlijdende bakkers voor om minder energie te gebruiken bij het bakken van brood.

Het is nog de vraag in hoeverre Kaag een steunpakket voor energie-intensieve mkb’ers weet af te houden. Tijdens de Algemene Beschouwingen maakten JA21, BBB, SGP, PvdA, maar ook de VVD zich hard voor steun aan dit soort bedrijven. Het is vooralsnog onduidelijk of er steun komt en zo ja, in welke vorm.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Oswald

Het wordt tijd dat er eens flink in het ambtenarenapparaat gesneden gaat worden. Dat zorgt pas voor extra aanvoer op de arbeidsmarkt. En met de kostenbesparing kan het mkb geholpen worden.

GTRene

Eerst energy prijzen onrechtvaardig door regering toedoen hoog, control the Money, control the...
Dan vele bakkerijen failliet laten gaan, control the Food, control the...

Next step = slave to the system, wat we eigenlijk al waren in de fake democratie, we noemen het democratie but it is divide and conquer, het was dus een Demoncreatie.

Satanisme. ;-)

Cookies op deze website