Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 10 juli 2022

Maandagochtend cruciaal debat over omstreden handelsverdrag CETA

Redactie Blckbx
2022 07 10 debat ceta
2:30

Morgenochtend om 9:00 uur start een cruciaal debat in de Eerste Kamer over het handelsverdrag CETA. ‘Partijen als PvdA, JA21 en SGP móeten tegenstemmen, want het verdrag schaadt de belangen van het milieu, Nederland en kleine bedrijven ten gunste van multinationals en de EU.'

Het kan morgenochtend wel eens de laatste kans zijn om politieke partijen ervan te overtuigen om tegen het verdrag te stemmen, menen tegenstanders die zeggen dat het verdrag funest zou zijn voor Nederland. Daarom roepen ze mensen op om vandaag nog extra druk uit te oefenen op twijfelende politici via petities en ingezonden brieven.

Zo zijn er petities op de websites van MeerDemocratie en van Foodwatch. Via de website van De Goede Zaak kunnen mensen berichten versturen, net als via Handel Anders.

Tegenstem van PvdA, Fractie Nanninga en SGP cruciaal

“Het is ontzettend spannend! Er hoeft maar één land in Europa tegen te stemmen en het verdrag is van de baan. Indien dat gebeurt, kan Europa de onderhandelingen opnieuw beginnen en er zorg voor dragen dat onze voedselveiligheid en andere standaarden gewaarborgd zijn,” zegt Foodwatch.

CETA behaalde een kleine meerderheid in de Tweede Kamer in februari 2020, maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. De tegenstem van JA21/Fractie Nanninga en SGP is nog onzeker. Gisteren bleek dat de PvdA waarschijnlijk overgehaald is om toch voor te stemmen.

Draai PvdA

De draai van de PvdA-senaatsfractie is opvallend, aangezien de PvdA in de Tweede Kamer juist faliekant tegen het omstreden vrijhandelsverdrag is, omdat het de Nederlandse autonomie fors zal uithollen en macht zal overhevelen naar de Europese Unie en multinationals. Tegenstanders hopen dat de partij dinsdag toch tegen zal stemmen.

Nederlandse grondwet buitenspel

Het CETA handelsverdrag met Canada zal een grote en ontwrichtende impact hebben op de Nederlandse samenleving, weet ook advocate Meike Terhorst, die al sinds het eerste uur strijd voert tegen het verdrag. In de aanloop naar de stemming volgende week dinsdag in de Eerste Kamer sprak programmamaker Flavio Pasquino met Terhorst over de gevaren van CETA. In het gesprek, dat je hier kunt bekijken, legt Terhorst uit hoe multinationals en de Europese Unie via het CETA arbitragehof de Nederlandse grondwet en rechtspraak buitenspel kunnen zetten.

Ook voorziet het verdrag in ongekende privileges en voordelen voor multinationals, die gebruik kunnen maken van deze rechten door simpelweg een kantoor te openen op Canadese bodem.

Wat houdt verdrag precies in?

"In feite worden door het verdrag allerlei bevoegdheden – wetgevend, bestuurlijk en rechtsprekend – overgeheveld naar een EU-niveau. Een supranationale macht in ons land die beslist over zaken die we in eigen hand willen houden,” aldus Terhorst. Voorbeeld: de openstelling van de publieke dienstenmarkt waarmee multinationals eigenaar kunnen worden van nutsvoorzieningen, maar ook kritisch infrastructurele zaken zoals het wegennet en universiteiten, oftewel ons schoolsysteem.

Meike Terhorst bij blckbx today

Meike Terhorst staat maandag aan tafel tijdens blckbx today. Ze gaat dan dieper in op het handelsverdrag CETA, en de enorme impact die het verdrag zal hebben op de Nederlandse samenleving. Ook het debat van maandagochtend komt tijdens de uitzending uitgebreid aan bod.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Mooie kop in dit artikel.
"Maandagochtend cruciaal debat over omstreden handelsverdrag CETA"
Maar de waarheid is.....
"Maandagochtend in Nederland gebonden aan het handelsverdrag CETA".
Het is dus geen vraag, het is een feit in uitvoering.

Cook

Ondanks het feit dat ik er tegen ben, is er mogelijk een sprankje positiefs te melden.
Canada en de provincie Ontario zij goed bekend met kernenergie. In bijgaand filmpje wordt er uitgelegd waarom SMR's op korte termijn (2030) emissie vrije stroom kunnen leveren als baseload. Integratie met wind en solar is geen probleem en de Capex kosten per kWh zijn nagenoeg gelijk.
https://www.youtube.com/watch?v=E-PAcSFpCIc
Misschien kan de CETA op dit vlak een positieve bijdrage leveren?

Cookies op deze website