Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 24 maart 2022

Poetin laat ‘onvriendelijke’ landen in roebels betalen voor gas

Redactie Blckbx
2022 03 24 gas in roebels
4:00

Vladimir Poetin maakte woensdag bekend dat Rusland van ‘onvriendelijke’ landen zal eisen dat zij hun Russisch aardgas voortaan alleen in roebels betalen. Zowel de gasprijs als de waarde van de roebel schoten omhoog na de aankondiging. Met de zet wil Rusland de westerse sancties omzeilen en de macht van de petrodollar ondergraven.

De stap van Poetin is een directe reactie op de sancties tegen Rusland, zo zei de Russische president tijdens een vergadering met regeringsfunctionarissen. “Een aantal westerse landen heeft onwettige beslissingen over de zogenaamde bevriezing van Russische tegoeden. Hierdoor hebben zij in feite het vertrouwen in hun valuta ondermijnd”. Poetin maakte onlangs een lijst bekend met 45 ‘onvriendelijke landen’, waaronder de Verenigde Staten, de landen van de Europese Unie, Australië, Canada, Japan, Singapore, Montenegro en Zwitserland.

Zo snel mogelijk invoeren

"Het heeft geen enkele zin", voegde Poetin eraan toe, "om onze goederen te leveren aan de Europese Unie, de Verenigde Staten en betaald te worden in dollars, euro's en een aantal andere munteenheden." Daarom zei hij dat hij ‘maatregelen’ aankondigde om over te schakelen op betalingen in Russische roebels voor ‘ons aardgas, dat wordt geleverd aan zogenaamde onvriendelijke landen’. De Russische president zei dat de maatregel zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. Hij gaf de centrale bank van het land de opdracht een procedure uit te werken voor kopers van aardgas om in Rusland roebels te kunnen kopen.

Prijs roebel veert op

Direct na de aankondiging van de Russische president schoot de prijs van aardgas met wel 20 procent omhoog op de beurs. Ook bereikte de roebel de hoogste waarde ten opzichte van de dollar en de euro sinds 2 maart. De koers van de Russische munt was ingestort nadat de Verenigde Staten en Europa zware sancties hadden ingesteld tegen Rusland.

Ondergraven petrodollar

Mocht het Rusland lukken om de bij de export van aardgas minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar, dan betekent dat opnieuw een klap voor de Amerikaanse munt. Olie- en aardgas worden normaal gesproken overal ter wereld verhandeld in dollars, de petrodollar. Afgelopen week werd ook al bekend dat Saudie-Arabia voortaan Chinese Yen zal accepteren van China als betaalmiddel voor aardolie, in plaats van dollars.

Maatregel niet effectief

Verschillende Amerikaanse economen betwijfelen of de maatregelen goed zullen uitpakken voor Rusland. "Betaling in roebels eisen is een merkwaardige en waarschijnlijk uiteindelijk ondoeltreffende aanpak om te proberen de westerse financiële sancties te omzeilen", zei Eswar Prasad, een professor handelsbeleid aan de Cornell University. "Aan roebels is gemakkelijker te komen nu de munt in elkaar stort. Maar andere valuta omwisselen voor roebels zal vrij moeilijk zijn gezien de wijdverspreide financiële sancties die aan Rusland zijn opgelegd."

Voor Neil Shearing, econoom bij Capital Economics, is het geen voor de hand liggende zet ‘aangezien de Russische economie een toevoer van buitenlandse valuta nodig heeft om de import te betalen’.

De Duitse minister van Economie Robert Habeck beschuldigde Poetin van het verbreken van contracten met de stap, meldde het Duitse persbureau dpa. Habeck zei woensdag in Berlijn dat de Duitse regering de zaak met Europese partners zal bespreken.

EU afhankelijk van Rusland

Ondanks de strenge westerse sancties gaan er nog steeds aardgasstromen van Rusland naar Europa. De Europese Unie is voor een groot deel afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening. Maar liefst 40 procent van het verbruikte aardgas wordt door de EU geïmporteerd uit Rusland. Het is essentieel om elektriciteit op te wekken, huizen te verwarmen en de industrie te bevoorraden en daarom een belangrijke reden waarom de EU haar sancties niet heeft toegepast op de Russische energie-industrie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Het was ook veel te vredig met Trump, moeten we maar denken. Of zo.

Gezien het feit dat deze sloopkogels mbt de petro-dollar en het (wegvallen van) vertrouwen in het respecteren van Eigendomsrechten in het Westen (Canada was een voorzet, door Oekrainse Freeland) nogal te voorzien waren, zou je haast gaan denken dat er een plan achter zit ;)

Als je dan het gehakkel van bv. een Biden en een Pelosi ziet, bliijven Incompetentie en Kwaadaardige Incompetentie (toedekken fouten) nog wel in de running ;)

Cookies op deze website