Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 20 mei 2022

Apenpokkenpaniek vlák voor ondertekenen pandemieverdrag WHO

Redactie Blckbx
2022 05 20 apenpokken vlak voor verdrag

Slechts dagen voordat minister Ernst Kuipers namens Nederland het pandemieverdrag van de WHO ondertekent, en op precies dezélfde dag dat de WHO en de G7-ministers tijdens een oefening een pokkenuitbraak simuleren, worden in Europa en Noord-Amerika gevallen van de ziekte apenpokken gemeld.

Terwijl er in de media veel aandacht is voor de aanstaande ondertekening van het pandemieverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aanstaande zondag in Genève, komen donderdag bijna vanuit het niets meldingen binnen over gevallen van apenpokken. Niet op één plek, maar in verschillende landen duikt de besmettelijke ziekte vrijwel gelijktijdig op. Gevallen van apenpokken zijn inmiddels bevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Zweden, Italië, Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Staten, Canada, Australië én Nederland.

Opmerkelijk

Dat de ziekte op zo veel plaatsen tegelijk opduikt, is op zich heel opmerkelijk. Apenpokken is namelijk niet makkelijk overdraagbaar van mens op mens. Vooral in ontwikkelde landen met moderne gezondheidszorg is het oplopen van de ziekte bovendien vrij ongevaarlijk, al schatten sommige ‘experts’ het mortaliteitscijfer in Europa toch nog op bijna 4 procent, al zeggen anderen dat het vooral een kwestie is van goed uitzieken.

Wat deskundigen verontrust, is de ongewone verspreiding van de ziekte. Apenpokken circuleert gewoonlijk in Afrika. Maar volgens het EU-agentschap voor ziektebestrijding lijken de recente gevallen in Europa zich voor het eerst van mens tot mens te hebben verspreid, zonder enig rechtstreeks verband met Afrika.

Paniek

En dus schieten media, politici en gezondheidsinstanties de afgelopen dagen, net als in de begindagen van corona, synchroon in de paniekmodus. Wat opvalt is dat het vooral weer de hoofdpersonen en experts uit de coronacrisis zijn die op (sociale) media de boventoon voeren.

Zo waarschuwt Marion Koopmans op Twitter 'dat ze de situatie zorgwekkend vindt omdat de gevallen van apenpokken in verschillende landen zijn ontdekt, terwijl apenpokken normaal gesproken niet erg besmettelijk is'.

Ook de Belgische viroloog Marc van Ranst, die nota bene deze week als adviseur Nederland nog mocht adviseren over de langetermijn coronastrategie, lijkt weer helemaal in zijn element te zijn. Op Twitter vuurt hij de ene na de andere alarmerende tweet af, waaronder deze:

Tekst gaat verder onder de tweet

Net als in de coronatijd zijn de praatprogramma’s op de Nederlandse televisie weer het toneel van zelfbenoemde experts als Ab Osterhaus. Hij mocht donderdagavond bij Op1 verkondigen hoe gevaarlijk apenpokken zijn en dat je er zelfs aan dood kunt gaan.

Spoedzitting WHO

Op vrijdag komen er uit nog meer landen, waaronder Nederland, meldingen van apenpokkengevallen. Persbureau Reuters maakt overuren om de aangesloten media te voorzien van de meest actuele informatie. Rond het middaguur komt vandaag de melding dat de WHO een spoedzitting heeft belegd.

Komt goed uit

Volgende week komt de WHO bijeen in Genève voor de World Health Assembly waar naar verwachting het pandemieverdrag ondertekend zal worden. Dit verdrag moet de internationale paraatheid vergroten voor een volgende pandemie, maar critici zien het vooral als een machtsgreep van de WHO die de soevereiniteit van lidstaten ondermijnt. De wereldwijde uitbraak van apenpokken kan in dat licht worden gezien als een zegen voor de WHO, omdat het mensen zal doen inzien hoe belangrijk het pandemieverdrag is en daarmee critici de mond zal snoeren.

Pokkenoefening

Ook toevallig is het feit dat de G7-gezondheidsministers donderdag een oefening hielden waarin een pokkenuitbraak werd gesimuleerd. De nadruk van de oefening lag op ‘toezicht, reactie en paraatheid’, meldt Bild. De oorsprong van de fictieve ziekte was deze keer niet een vleermuis uit Wuhan, China, maar de beet van een luipaard.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Bill gates lijkt een waarzegger te zijn ;-)
hij wist al wat er zou komen en dat er meer vacciNazies moeten komen enz enz.

Velen zijn zo verrot en zo 'machtig' bedoel beschermd, dat ze gewoon open en bloot alles kunnen doen en roepen...

Terwijl je soms bewijzen ziet waar normaal iemand al in de bak zou zitten, denk aan Hunter Biden en of Clinton en of Obama en of Rutte en velen meer, maar dat soort zitten alle in dezelfde 'club' en of partner bij het WEF/WHO/NATO/UN/andso-on.

Skydisc1

Waarom is mijn inbreng verwijderd?

Cookies op deze website