Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 04 januari 2023

Artsen verbijsterd: ‘Er sterven nu ineens ook jonge gezonde Nederlanders aan longontsteking’

Redactie Blckbx
2023 01 04 longonsteking jongeren
2:30

Ic-baas Peter van der Voort en longarts Leon van den Toorn zien tot hun schrik dat er in Nederland plotseling ook relatief gezonde, jonge mensen sterven aan longontsteking. Ook zien ze ‘indrukwekkend' veel bacteriële longontstekingen als complicatie bovenop de griep.

De artsen luidden dinsdag tegenover RTL Nieuws de noodklok. Volgens de artsen is het momenteel door een combinatie van verkoudheid, griep en corona erg druk in veel ziekenhuizen en moet alles uit de kast worden gehaald om iedereen de juiste zorg te kunnen bieden. Wat hen zorgen baart, is het grote aantal mensen met longontsteking.

"Wij zien indrukwekkend veel bacteriële longontstekingen als complicatie bovenop de griep,” aldus Van der Voort, ic-baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “Dat zie je altijd wel als er een griepepidemie is, maar het valt op dat het dit jaar wel uitzonderlijk veel is."

Dat constateert ook Leon van den Toorn, die naast longarts in het Erasmus MC in Rotterdam voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “Wat opmerkelijk is, is dat sommige mensen die een virusinfectie hebben opgelopen meteen daarna een longontsteking krijgen. Het lijkt erop dat we dat op dit moment meer zien dan in andere jaren."

Ic-baas Van der Voort legt uit dat het griepvirus mensen vatbaarder maakt voor bacteriën. Het immuunsysteem werkt dan minder goed, waardoor bepaalde bacteriën kunnen toeslaan. En dat kan weer leiden tot een longontsteking. "Die longontsteking is heel vaak ziekmakend, maar in de meeste gevallen knap je daar met antibiotica wel van op. Maar een aantal mensen krijgen die bacterie niet zelf onder controle. Dan beland je in het ziekenhuis, en soms dus op de intensive care. Je kan dan een lage bloeddruk krijgen en andere organen kunnen ermee stoppen. Dan spreken we van een sepsis. En dat is levensbedreigend.”

Ineens ook jonge gezonde mensen

Volgens Van der Voort lopen bepaalde groepen meer risico, zoals mensen met een slechte gezondheid, ouderen en mensen met een slecht afweersysteem. “Maar het is opvallend dat er nu ook relatief gezonde, jonge mensen een dodelijke longontsteking krijgen. Helaas hebben wij de afgelopen weken verschillende van dit soort patiënten zien overlijden. Dat raakt ons allemaal."

Zijn collega Van den Toorn constateert ook dat er ineens relatief jonge, gezonde mensen overlijden: "We houden dat goed in de gaten, zoeken uit of dit landelijk speelt, en zo ja, hoe dat dan komt."

Wat dat uitzoeken precies inhoudt, en waar precies naar gekeken gaat worden, zeggen de artsen niet. Beide artsen reageerden niet op een verzoek om commentaar van blckbx.

Schade aangeboren immuunsysteem

Feit is wel dat meerdere artsen en wetenschappers de afgelopen jaren ervoor hebben gewaarschuwd dat mRNA-COVID-vaccins schade kunnen toebrengen aan het aangeboren immuunsysteem. Dit werd ook aangetoond in het artikel ‘Innate immune suppression by SARS-CoV-2 mRNA vaccinations: The role of G-quadruplexes, exosomes, and MicroRNAs’, dat afgelopen najaar peer reviewed werd gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology van uitgever Elsevier.

De bevindingen hieruit zijn vernietigend voor COVID-mRNA-vaccins. De auteurs, waaronder cardioloog prof. dr. Peter McCullough, zeiden te hebben bewezen dat de producten schade toebrengen aan het aangeboren immuunsysteem en daarmee zorgen voor een verhoogd risico op infectieziektes en kanker. Ook stellen ze dat het spike-eiwit in de mRNA-vaccins neurotoxisch is en DNA-herstelmechanismen schaadt.

Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom voorheen gezonde jonge mensen ineens komen te overlijden aan een normaal gesproken eenvoudig te behandelen longontsteking, omdat hun aangetaste immuunsysteem de infectie niet kan overwinnen. Ook zou het kunnen verklaren waarom de artsen ineens ‘indrukwekkend veel bacteriële longontstekingen’ zien als complicatie bovenop de griep.

Om deze hypothese te bevestigen of ontkrachten, moet er uiteraard wel onderzoek plaatsvinden.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
DJ

Nou zeg hoe kan dan nou? Kan niet aan de vaccins liggen. Waarom het daaraan niet kan liggen weten we niet maar wel dat het daar niet aan kan liggen. Zeg maar net zoiets als Hugo de Jonge: hij was er wel bij betrokken, maar ook weer niet bij betrokken. De boven ons gestelden zijn geestelijk gehandicapt. Dat is iets wat ik in ieder geval WEL zeker weet.

Mab

Ik ken heel veel mensen die een longontsteking hebben (gehad), het afgelopen jaar meer dan in heel mijn leven er voor. Ook vliegt de "medicop" veel vaker over ons bergdorp en waar ik vroeger opschrok van het geluid van een ambulance die door het dal reed, hoor ik die nu niet alleen vrijwel elke dag maar ook meerdere malen per dag. Niet alleen mij is dat opgevallen, meer dorpsbewoners valt het op, ook de hoeveelheid longontstekinge, hartaanvallen, hersenbloedingen etc onder de geprikten in het dorp, niet de anderen. Iets met een "smoking gun".

Cookies op deze website