Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 01 maart 2023

Klimaatbewuste eter kan in eigen keuken insecten kweken, promoot Duitse tv-zender

Redactie Blckbx
2023 03 01 Wormenstation Cropped
2:30

De Duitse publieke omroep maakt in een educatieve video reclame voor een ‘wormenstation’. Burgers kunnen daarmee zelf meelwormenvlees kweken voor hun ‘gehaktballen’, om zo de planeet te redden. ‘Een beetje droog, maar wel klimaatvriendelijk.’

Meelwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar larven van de meeltor. Mensen die er alles aan willen doen om ‘klimaatverandering’ tegen te gaan, of gewoon graag insecten eten, kunnen deze diertjes nu thuis kweken. De Duitse zender ARD presenteerde het ‘wormenstation’ in de serie Wissen for Acht als ‘kijkje in de keuken van de toekomst’.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een meeltor (Wikipedia)


Heel eenvoudig

De kweektoren bestaat uit verschillende niveaus, waarin meeltorren rondlopen en paren om larven voort te brengen, die de klimaatbewuste eter kan verwerken tot meelwormenvlees voor allerlei ‘lekkernijen’. Hij hoeft niet eens naar een speciaalzaak voor voer, want de insecten kunnen simpelweg vetgemest worden met alledaags keukenafval. Het is allemaal heel eenvoudig, volgens presentatrice Anja Reschke, die haar zelfgemaakte ‘hamburger’ van meelwormenvlees ‘een beetje droog’ noemde, maar wel ‘goed voor het klimaat’.

Tekst gaat verder onder de video

Het duurt zes tot acht weken voordat de meelwormen volgroeid zijn en verwerkt kunnen worden in een gerecht. De reeds tot torretjes verpopte exemplaren gooit de groene kok simpelweg terug in de bovenste lade tussen hun ouders, zodat het proces opnieuw kan beginnen. Met het ‘wormenstation’ kan tussen de tweehonderd en vijfhonderd gram ‘vlees’ per week gekweekt worden. Volgens de video leidt de productie van een kilo meelwormenvlees tot minder dan drie kilo CO2-uitstoot, terwijl voor een kilo rundvlees wel zeventig kilo CO2 uitgestoten wordt.

Het programma zegt echter niets over de hygiëne van het ‘wormenstation’ en geeft geen instructies voor het controleren op parasieten en andere ziekteverwekkers. Ook laat de video in het midden of de thuiskweker de ongediertebestrijding moet bellen, wanneer zijn avondeten onverhoopt uit de insectenflat weet te ontsnappen.

Insecten in Europees voedsel

In januari gaf de Europese Unie (EU) toestemming aan voedselproducenten om huiskrekels te verwerken in onder meer pasta, brood, sauzen en snacks. Het Nederlandse bedrijf Ynsect mag piepschuimkever-larven toevoegen aan ons voedsel. Ondanks de goedkeuring van de EU, zijn er nog onduidelijkheden over de risico’s voor de gezondheid. Daarom raadt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid verder onderzoek aan, onder meer naar allergische reacties. In onderstaande video is een fragment terug te zien uit blckbx today van maandag 23 januari 2023, waarin gedragsdeskundige Romy Quint de nieuwe Europese wetgeving uitgebreid besprak.

Tekst gaat verder onder de video

Bredere trend

De ARD-instructievideo en de nieuwe EU-wetgeving sluiten naadloos aan bij de agenda van onder andere de Verenigde Naties (VN) en het World Economic Forum om de wereldbevolking insecten te laten eten ‘vanwege het klimaat’. Zo is de promotie ervan ook onderdeel van de door de VN opgestelde Sustainable Development Goals (SDG’s). In onderstaande video legt wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker uit hoe de push om burgers aan de insecten te krijgen, past in een van bovenaf opgelegde agenda.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

vroeger werd men vegetarisch omdat je niet wilde doden, nu blijf je vlees eten omdat van 1leven van een koe veel meer mensen kunnen eten dan van 1 insect. Maar filosofie, ethiek, principes zijn tegenwoordig vieze woorden. Bovendien hebben we weinig CO2 in de atmosfeer zitten, voor de planten mag het best wat meer, gaan ze veel beter van groeien, meer oogst en dat keukenafval doe je op de composthoop, daar maak je je planten dan ook weer gelukkig mee, ze belonen je met gezonde oogst, de kippen zijn er blij mee etc enz je weet wel.

Tis echt niet te geloven als je die instructievideo bekijkt. Complete krankzinnigheid dat verhaal. Die vrouw is gewoon een biologische robot en kun je alles laten doen en zeggen. Je moet echt volledig geïndoctrineerd zijn wanneer je hier 'geen' twijfels bij krijgt. En de massa slikt dit dus. God Bless

Cookies op deze website