Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 09 juni 2022

Media in paniek om Sudden Adult Death Syndrome: moeten we ons zorgen maken?

Redactie Blckbx
2022 06 09 SADS2
4:10

Media besteden ineens aandacht aan het Sudden Adult Death Syndrome (SADS), een aandoening die leidt tot plotseling en onverwacht hartfalen. Australiërs worden aangespoord om hun hart te laten controleren.

Men spreekt van SADS als iemand plotseling en onverwacht overlijdt als gevolg van hartfalen, maar geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden. Het syndroom staat ook bekend als het Sudden Arrhythmic Death Syndrome en werd al in 1977 voor het eerst vastgesteld, dus het is niet nieuw. Woensdag verschenen er artikelen over de mysterieuze kwaal op onder andere Daily Mail, news.com.au en 7News, waarin men aandacht vraagt voor ‘de verschrikkelijke aandoening die vooral jonge en gezonde mensen treft’.

Topje van de ijsberg

In Australië is nog niets bekend over de omvang van het probleem op nationaal niveau. Daarom werkt het Baker Heart and Diabetes Institute in Melbourne aan het eerste SADS-register van het land. Voor de staat Victoria heeft het instituut wel cijfers: “In ons register zijn er ongeveer 750 gevallen per jaar van mensen onder de 50 in Victoria, waarbij hun hart plotseling stopt (een hartstilstand)," zei een woordvoerster tegen news.com.au. "Daarvan wordt bij ongeveer 100 jongeren per jaar geen oorzaak gevonden, zelfs niet na uitgebreid onderzoek zoals een volledige autopsie (het SADS-fenomeen)."

Cardioloog dr. Elizabeth Paratz, verbonden aan het Baker Heart and Diabetes Institute, zei dat het nationale register het enige in Australië is dat ambulance-, ziekenhuis- en forensische gegevens zal combineren. Volgens haar is het gebrek aan bewustzijn rond dit onderwerp waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ‘veel van deze gevallen zich buiten de traditionele medische setting afspelen’. "Het merendeel van deze SADS-gevallen, 90 procent, vindt plaats buiten het ziekenhuis – de persoon haalt het niet – dus het is eigenlijk ambulancepersoneel en forensisch personeel dat zorgt voor het grootste deel van deze patiënten," zei ze.

Ze denkt dat het probleem groter is dan dat veel artsen zich realiseren. "Ik denk dat zelfs artsen het onderschatten. We zien alleen de 10 procent die het overleeft en het ziekenhuis haalt. We zien zelf slechts het topje van de ijsberg."

Zorgdeskundigen hebben er onlangs bij Australiërs op aangedrongen hun hart te laten controleren, na een reeks van opzienbarende sterfgevallen, waaronder cricketicoon Shane Warne en Labor-senator Kimberley Kitching, zo meldt news.com.au.

Plotseling en onverwacht overleden aan SADS

Hoewel het kan lijken alsof SADS pas sinds deze week een rol van betekenis speelt, worden er al langer plotselinge en onverwachte overlijdens toegeschreven aan het mysterieuze syndroom: in november 2021 een Ierse surfer; in december 2021 een 22-jarige man in het Verenigd Koninkrijk (VK); in januari een 21-jarige man in Wales; in februari een fitte en gezonde tiener in Ierland; in maart een fitte en gezonde moeder in het VK; ook in maart in het VK een loyale vader; in april een tiener in Ierland; in mei 16-jarige getalenteerde voetballer in Wales. Bovenstaande is het resultaat van een korte zoekactie op internet en dient slechts ter illustratie van het feit dat dit al langer speelt. Er zullen ongetwijfeld meer gevallen zijn.

Vaccin?

Door de aandacht in de media voor SADS en de oproep aan jonge mensen om hun hart te laten controleren, suggereren sommige coronacritici dat het syndroom wordt opgevoerd om de vermeende bijwerkingen van de coronavaccins te verbloemen, zoals Eva Vlaardingerbroek in onderstaande video.

Tekst gaat verder onder de tweet

Maar iedereen die bezorgd is om een mogelijke relatie tussen de coronavaccins en SADS, wordt gerustgesteld door Health Desk. Dit is een platform dat wetenschappelijke informatie biedt aan gebruikers – vooral journalisten en fact-checkers – ‘die snel complexe onderwerpen willen communiceren aan een breed publiek’.

Het laatste bericht op Health Desk, getiteld ‘What is Sudden Adult Death Syndrome?’, is geplaatst op dinsdag en stelt: “Op dit moment is er geen direct verband tussen SADS en COVID-19-vaccins. Myocarditis en andere hartkwalen na COVID-19-vaccinaties worden momenteel bestudeerd omdat deze voorvallen zich hebben voorgedaan bij mensen die vaccinaties hebben gekregen vlak voordat ze de aandoening ontwikkelden.” Tot slot wordt de volgende boodschap meegegeven aan journalisten en fact-checkers: “Verschillende hartaandoeningen zijn nu echter in verband gebracht met COVID-19-diagnoses.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Piet_de_Pad

Lachen hier ik ze dat er velen zijn die reageren alsof ze zelf zijn gevaccineerd. Het is weer Hollandse topsport nr1. Iemand heeft een stelling en die kan niet worden gepareerd door een wedervraag te stellen, zo werkt dat niet. Als je het ergens niet mee eens bent dan breng je argumenten in en dan ga je niet op de argument verzin toer als van maar het kan ....... alles kan das gemakkelijk maar nog geen argument.
De oversterfte van mensen is al een poos aan de gang en er is al veel over onderzocht en gerapporteerd behalve in de MSM. Ja dan is het even slikken, maar gevaccineerden gaan nu eenmaal eerder dood zo blijkt uit die onderzoeken.

Ed

Ik denk niet dat Eva uit de bocht vliegt, ze noemt namelijk de plotselinge TOENAME in SADS. Nu heb ik al meegekregen dat in Australie het aantal code 1 calls, dat is het aantal calls voor levensbedreigende zaken zo'n 40 % is toegenomen.
In Duitsland heeft de brandweer die ingeschakeld wordt bij sommige 112 calls om onderzoek gevraagd vanwege de enorme toename. In de US een levensverz maatschappij constateert een enorme plotselinge toename v sterfgevallen +30% .
Cijfers van de MRNA prikken laten zien dat de levens die gered worden tav Corona
voor iets meer dan 100% "gecompenseerd" worden door - onverklaarbare- sterfte

Cookies op deze website