Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 07 november 2022

Pfizer wil baby’s vaccineren in de baarmoeder met nieuw RS-vaccin

Redactie Blckbx
2022 11 07 vaccinatie baarmoeder
2:30

Pfizer zegt een 'effectief' vaccin te hebben ontwikkeld tegen het RS-virus dat het via de zwangere moeder wil toedienen aan de ongeboren baby in de baarmoeder.

RS is de meest voorkomende oorzaak van luchtweginfecties bij kinderen van twee jaar en jonger. Volgens sommige schattingen is meer dan 60 procent van de kinderen tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn besmet geweest met RS, en bijna alle kinderen waarschijnlijk tegen de tijd dat ze twee jaar oud zijn. De infectie veroorzaakt meestal milde verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus, verminderde eetlust, hoesten, niezen en soms koorts. Dankzij hun immuunsysteem worden kinderen gelukkig zelden erg ziek van RS.

Toch heeft Pfizer als allereerste geneesmiddelenfabrikant een ‘goedwerkend’ vaccin ontwikkeld tegen het RS-virus, meldde het farmaceutische bedrijf vorige week. Pfizer zegt het vaccin te hebben ontwikkeld omdat er nog steeds geen specifieke behandeling beschikbaar is voor RS-infectie. “Het gebrek aan zowel preventieve als antivirale behandelingen voor RS heeft Pfizer ertoe gebracht de werkzaamheid van een bivalent RS-perfusievaccin te ontwikkelen en te testen.”

Het RS-vaccin van Pfizer wordt niet rechtstreeks toegediend aan de baby, maar wordt tijdens de zwangerschap geïnjecteerd bij de moeder. De immunisatie tegen RS zou zo al voor de geboorte plaatsvinden in de baarmoeder.

'82 procent effectief'

Uit klinische proeven van Pfizer zou blijken dat het product 82 procent effectief is in het beschermen van zuigelingen gedurende de eerste negentig dagen van hun leven tegen ernstige ziekte als gevolg van RS. Bovendien zou het vaccin gedurende de eerste zes levensmaanden 69,4 procent effectief blijven in het voorkomen van ernstige RS-ziekte. Ernstige ziekte als gevolg van RS komt bij kinderen zoals gezegd zelden voor, maar is sinds begin 2021 bij kinderen wel in opmars.

Klinische studie

Pfizer test het product naar eigen zeggen in een lopende gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie (fase III) die gericht is op de evaluatie van de veiligheid, de doeltreffendheid en de immunogeniciteit. Deelnemers zijn ongeveer 7.400 zwangere vrouwen. Tijdens het late tweede tot het derde trimester van hun zwangerschap ontvingen zij een enkele dosis van ofwel het vaccin ofwel een placebo.

Volgens Pfizer is het vaccin veilig. “Het onderzoeksvaccin werd goed verdragen zonder veiligheidsproblemen voor zowel gevaccineerde personen als hun pasgeborenen.”

Zuigelingen van moeders die het vaccin of de placebo kregen, werden ten minste één jaar gevolgd om de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin vast te stellen. Bovendien werd 50 procent van deze zuigelingen gedurende twee jaar gevolgd, laat Pfizer weten.

Goedkeuring FDA

Pfizer is van plan om tegen het einde van dit jaar een verzoek voor goedkeuring in te dienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). “We kijken uit naar de samenwerking met de FDA en andere regelgevende instanties om dit kandidaat-vaccin aan aanstaande moeders aan te bieden om hun baby's te helpen beschermen tegen ernstige RS,” aldus Annaliesa Anderson, Vice President en Chief Scientific Officer, Vaccine Research & Development van Pfizer.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Pfizer doet onderzoek, Pfizer zegt het is veilig. Wie dit allemaal nog gelooft verdient niet beter. Wegblijven van die spuiten, alle spuiten nu ze het plan hebben om mrna overal in te stoppen. Pfizer is een criminele organisatie met geld en depopulatie als motivatie. Dit geld inmiddels voor alle Pharma. Zonder spuiten maar met je eigen immuun systeem ben je het beste af.

Flem

Pfizer is onderdeel van het amerikaans militair industrieel complex.

Cookies op deze website