Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 15 november 2022

Topdrukte bij uitvaartondernemers, niemand weet waarom

Redactie Blckbx
2022 11 15 Uitvaatr druk Cropped
3:00

Uitvaartverzorgers in Nederland hebben het enorm druk en niemand heeft een verklaring. ‘We zitten in de vijfde versnelling.’ In de VS boekt de grootste uitvaartondernemer van het land recordwinsten.

DELA, de grootste uitvaartondernemer van Nederland, krijgt normaliter tussen de 100 en 120 meldingen van overlijden per dag. “De laatste tijd zitten we vaak aan de bovenkant van die range of daarboven. Dit speelt al enkele maanden, het houdt lang aan,” zei DELA-woordvoerder Van de Koolwijk tegen het AD.

Onverklaarbaar

Van de Koolwijk heeft geen verklaring voor het hogere aantal sterfgevallen – mede omdat uitvaartondernemers vanwege privacyregels geen inzicht hebben in doodsoorzaken. Wat de oorzaak ook moge zijn, het personeel moet alle zeilen bijzetten om het werk aan te kunnen. “Wij zitten in de vijfde versnelling, dit is geen sprint meer, dit is een marathon,” aldus Van de Koolwijk.

Ook concurrent Monuta verklaarde tegenover het AD dat het ‘behoorlijk druk’ is, maar de woordvoerder benadrukte dat het bedrijf dit prima kan opvangen.

Oversterfte

Al maandenlang is er sprake van oversterfte in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de oversterfte in oktober maar liefst 16 procent. De verontrustende berichten uit de uitvaartbranche maakt de roep om een degelijk onderzoek naar de oorzaak van oversterfte alleen maar sterker.

“Zonder dat daar een duidelijke reden voor is?” verwijst statisticus Marc Jacobs naar het ontbreken van een verklaring voor de oversterfte. “Misschien tijd om data en modellen vrij te geven zodat anderen hier gedegen en transparante analyses op kunnen maken?”

Onlangs pleitten de artsen Jorine Hammink en Felix van der Wissel in De Telegraaf voor een gedegen onderzoek om een causaal verband tussen coronavaccinaties en oversterfte uit te sluiten, voordat er verder wordt gegaan met massaal vaccineren. Van der Wissel was maandag 14 november 2022 te gast in de honderdste uitzending van blckbx today.

Recordwinsten VS

In de Verenigde Staten worden ondertussen recordwinsten geboekt door Service Corporation International (SCI), de grootste uitvaartondernemer van Noord-Amerika. De vorige week bekend gemaakte kwartaalcijfers lieten zien dat het bedrijf in 2022 al 500 miljoen dollar winst heeft gemaakt. Het aandeel van het bedrijf schoot na de aankondiging met 15 procent omhoog.

Traditiegetrouw groeit het bedrijf vooral door de overname van kleine, onafhankelijke uitvaartverzorgers. En normaal gesproken is dat een traag en voorspelbaar proces. Dat maakt de plotselinge groeispurt des te opvallender.

“Als je terugkijkt in deze industrie en in het bijzonder bij SCI, dan zie je dat het aantal sterfgevallen het ene jaar met één of twee procent toeneemt en het volgende jaar met één of twee procent afneemt. Dat kon je vrij goed voorspellen,” zei de CEO van het bedrijf Thomas Ryan onlangs tegen investeerders. “Toen kwam in 2020 corona, een game changer, toch? Op een bepaald moment hadden we 20 procent meer begrafenissen dan twee jaar ervoor.”

Het bedrijf verwachtte dat de cijfers weer naar het oude niveau zouden dalen toen corona verdween. “Wat we hadden verwacht, is dat we zouden teruggaan naar, laten we zeggen, een niveau van 2019 – misschien een procent groei ten opzichte van 2019, dat zou ik verwachten. Dus dat zou een redelijk niveau zijn waarvan wij dachten waarop het zou stabiliseren,” zei Ryan.

Maar dat is niet wat er gebeurde. “In het derde kwartaal van dit jaar hebben we 15 procent meer gesprekken gevoerd dan in het derde kwartaal van 2019. Dat is niet wat je zou verwachten en het is voor slechts een minimaal deel te wijten aan coronadoden,” aldus Ryan.

De CEO kon zijn investeerders geen verklaring geven voor de opvallende toename van het aantal begrafenissen, maar sprak wel van ‘meer auto-ongelukken, meer overdosissen, meer zelfmoorden, meer moorden en meer doden door kanker’. Ook noemde hij ‘uitgestelde zorg’ als mogelijk bijdragende factor.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Er is helemaal géén oversterfte. Vrijwillige reïncarnatie is een nieuwe modetrent!

ML

Edward Dowd, een voormalige executive van Blackrock, heeft dit maanden terug al aangekaart alsook de explosieve stijging bij uitvaartverzekeringen. Met hem is het allemaal begonnen, goed dat het nu ook via meerdere kanalen naar voren komt hoewel het merendeel nog steeds niet weet waarom of het gewoon niet durft te zeggen. Velen zijn nog bang om uitgemaakt te worden voor complotdenker/wappie/rechts extreem. In deze tijd benamingen waar je trots op kan zijn.

Cookies op deze website