Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 02 mei 2022

Van de Zandschulp moet in finale opgeven wegens ademhalingsproblemen

Redactie Blckbx
2022 05 02 Van de Zandschulp Cropped
03:50

De Nederlandse tennisser Botic van de Zandschulp moest zondag tijdens zijn eerste ATP-finale opgeven vanwege ademhalingsproblemen. De oorzaak daarvan is onbekend: “Ik heb geen idee.”

De finale van het ATP-toernooi in München begon goed voor Van de Zandschulp, maar eindigde in een teleurstelling, meldt de Telegraaf. Bij een voorsprong van 4-3 in de eerste set sloeg hij ineens woest met zijn racket tegen de baan. Daarna wreef hij over zijn borststreek, om vervolgens een kwartier lang de baan te verlaten voor een ‘medische situatie’. Even later moest hij opgeven wegens ademhalingsproblemen.

Moeite met ademhalen

Al voordat Van de Zandschulp de baan verliet voor een medische controle voelde hij zich niet goed: “Ik sta met 3-1 voor en sla op 30-15 een tweede service. Hij mist die return, maar na mijn landing heb ik ineens moeite met ademhalen. Ik dacht dat het wel snel over zou gaan, maar het bleef aanhouden.”

Van de Zandschulp worstelde zich nog wat verder door de wedstrijd, maar ging veel fouten maken omdat hij de rally’s korte wilde houden. Bij een stand van 4-3 vroeg hij toch een medische time-out aan. Na een kwartier verscheen hij weer op de baan om de wedstrijd af te maken, maar hij voelde direct dat een goede afloop er niet meer in zat: “De situatie was niet veel beter geworden en ik voelde me wat duizelig. Ik bleef moeite houden met ademhalen en had al snel door dat het onmogelijk was om door te spelen.”

Oorzaak onbekend

Van de Zandschulp kon niet vertellen wat de oorzaak van zijn ademhalingsproblemen zou kunnen zijn. “Ik heb geen idee. Ze hebben me wel eens gezegd dat heel veel jongeren er last van hebben. Maar niet iedereen is zo intensief bezig met topsport en daarom hebben veel mensen er minder of geen last van.” Hij kampte al eerder met ademhalingsproblemen, maar dacht dat het probleem zich niet meer zou voordoen. “Ik heb dit vier of vijf jaar geleden al een keer eerder gehad en dacht dat ik er eigenlijk vanaf was. Blijkbaar dus niet.”

De tennisser gaat nu intensief overleggen met zijn medische staf over de oorzaak van zijn gezondheidsproblemen en zijn tennisplannen op de korte termijn. Het is nog niet duidelijk of hij naar Rome reist waar hij dinsdag de eerste ronde van het volgende ATP-toernooi zou moeten spelen.

Topsporters met gezondheidsproblemen

Sinds een jaar lopen opvallend veel topsporters tegen gezondheidsproblemen aan. Vorige maand vielen maar liefst vijftien tennissers uit tijdens de Miami Open in de VS. De favoriet bij de mannen Daniil Medvedev viel niet uit, maar weet zijn verrassende nederlaag in de kwartfinale aan ademhalingsproblemen. Kort daarvoor verklaarde Rafael Nadal dat ook hij last had van ademhalingsproblemen tijdens zijn verloren finale van Indian Wells in Californië.

Tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Nice in maart haalden slechts 59 van de 154 deelnemers de eindstreep. De wielerwereld werd dit jaar ook al opgeschrikt door een aantal fatale hartaanvallen bij renners. Zo overleed op 14 maart de kerngezonde profrenner Cédric Baekeland tijdens een stage met zijn ploeg op het Spaanse eiland Mallorca. Begin maart stierf de Schotse wielrenner John Paul aan een hartaanval.

Ook is er inmiddels een flink aantal profvoetballers met hartproblemen van het veld gedragen. Waardoor al deze gezondheidsproblemen bij professionele atleten worden veroorzaakt, is niet duidelijk. Maar dat er een enorme stijging is van het aantal topsporters dat plotseling en onverwacht ernstige gezondheidsproblemen heeft of overlijdt, lijkt evident.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website