Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 24 september 2022

Californië legaliseert composteren als 'groen' alternatief voor begraven of cremeren

Redactie Blckbx
2022 09 24 composteren
2:50

Gouverneur Gavin Newsom ondertekende deze week een wet die het mogelijk maakt voor inwoners van Californië om zich na hun dood te laten composteren. ‘Dat is een stuk milieuvriendelijker dan begraven of cremeren’.

Tot nu toe stond de Golden State, net als de meeste staten en de rest van de wereld, alleen het begraven of verbranden van overleden menselijke resten toe. Nu komt er de mogelijkheid om van overleden mensen meststof voor de bodem te maken.

De wet ‘Assembly Bill 351’ maakt expliciet ‘natuurlijke organische reductie’ (NOR) mogelijk, zoals het proces genoemd wordt. Nadeel is wel dat mensen die gecomposteerd willen worden nog tot 2027 moeten wachten met het uitblazen van de laatste adem. In dat jaar wordt de wet namelijk pas van kracht. Tot die tijd moeten dode lichamen in Californië nog steeds begraven of gecremeerd worden.

Het NOR-proces houdt in dat menselijke resten in een herbruikbare container worden gestopt en met houtsnippers worden omgeven, zodat ze kunnen luchten om microben en bacteriën te laten groeien. Na ongeveer een maand is er alleen nog aarde over.

Klimaatverandering tegengaan

De wetgeving over menselijke compostering komt uit de koker van democratisch parlementslid Cristina Garcia. Volgens Garcia zou de nieuwe afscheidsmethode klimaatverandering tegengaan. Door begraven en vooral crematie zou te veel CO2 worden uitgestoten. National Geographic schat dat crematies in de VS alleen al ongeveer 360.000 ton kooldioxide per jaar uitstoten.

In een tweet suggereerde Garcia dat het cremeren of begraven van mensen bijdraagt aan ‘bosbranden, extreme droogte en record hittegolven’.

"Klimaatverandering is echt en we moeten alles doen wat we kunnen om de uitstoot van methaan en CO2 te verminderen," voegde ze eraan toe.

"In tegenstelling tot crematie vermijdt het proces de verbranding van fossiele brandstoffen en de uitstoot van koolmonoxide," beweert de San Francisco Gate. "

Naast het klimaat voerde Garcia in het wetsvoorstel op dat begrafenisondernemingen tijdens corona werden overstelpt met lijken die een van de twee andere verwijderingsopties nodig hadden. Met een derde optie zou er meer capaciteit zijn om lichamen te verwerken.

Lichaam is geen wegwerpartikel

Wat er uiteindelijk met de menselijke compost gebeurt, is onduidelijk. Wet AB 351 verbiedt niet uitdrukkelijk de verkoop van menselijk gecomposteerde grond voor het verbouwen van voedsel voor menselijke consumptie. Het proces is mede daarom in Californië dan ook op verzet gestuit van de Katholieke Kerk, die zegt dat het proces ‘het menselijk lichaam reduceert tot eenvoudigweg een wegwerpartikel’.

"NOR gebruikt in wezen hetzelfde proces als een composteringssysteem voor thuis," zei de directeur van de California Catholic Conference, Kathleen Domingo, in een verklaring aan de San Francisco Gate. Ze voegde eraan toe dat het proces was ontwikkeld voor vee, niet voor mensen.

"Deze methoden van verwijdering werden gebruikt om de mogelijkheid van ziekteoverdracht door het dode karkas te verminderen," zei ze. "Het gebruik van deze zelfde methoden voor de 'transformatie' van menselijke resten kan een ongelukkige spirituele, emotionele en psychologische afstand creëren van de overledene."

Californië is overigens niet de enige Amerikaanse staat die straks composteren aanbiedt als alternatief. In 2019 was de staat Washington de eerste die het proces goedkeurde. Ook in Colorado en Oregon kunnen mensen hun lichaam na de dood om laten zetten in compost.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Onbegrijpelijk die redenatie dat dit teveel
CO2 zou uitstoten.
Wat eruit komt is er ooit ingegaan.
Mischien toch meer bomen planten.

ML

Sh*t, ik heb een interview gezien waarin aangegeven werd dat alle doden door de gifspuit hergebruikt gaan worden voor het land. Ik dacht, waanzin. Nu komt het uit. I

Cookies op deze website