Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 28 september 2022

Frankrijk krijgt ‘weerbericht voor energieverbruik’, bij code rood dreigen black-outs

Redactie Blckbx
2022 09 28 stroomweerbericht frankrijk
1:50

De Franse publieke omroep gaat proberen via een ‘elektriciteitsweerbericht’ het energiegedrag van kijkers te sturen, met name tijdens piekmomenten. Bij code rood moeten mensen hun stroomverbruik direct minderen, anders volgen black-outs.

Het ‘elektriciteitsweerbericht’ is een initiatief van de publieke omroep, France Télévisions, en RTE (Réseau de transport d'électricité), dat het netwerk van hoogspanningslijnen beheert. Doel is om het gedrag van Franse burgers zo te sturen dat stroomonderbrekingen deze winter vermeden kunnen worden, maar het initiatief maakt ook deel uit van een bredere ‘milieuverschuiving’ om te reageren op de ‘klimaatnoodsituatie’, geeft omroepbaas Delphine Ernotte van France Télévision toe.

Net een 'normaal' weerbericht

Net als bij een normaal weerbericht zal Frankrijk op een kaart in regio's worden verdeeld. Per regio wordt met een kleurcode aangegeven wat de huidige situatie is wat betreft de beschikbaarheid van stroom. Groen staat voor normaal, oranje voor gespannen en rood voor zeer gespannen. Bij rood zouden black-outs onvermijdelijk zijn, als mensen niets doen om het verbruik te verminderen. Ook wordt een voorspelling gegeven voor de komende drie dagen. Het elektriciteitsweerbericht bestaat al op internet en verschijnt binnenkort ook als app.

Concreet zal de kijkers worden gevraagd om hun gedrag aan te passen aan de kleurcode voor hun regio, waarbij de rode kleur hen ertoe aan moet zetten hun consumptie direct te matigen, tijdens de piekperiodes tussen 8 en 12 uur en tussen 18 en 20 uur, om stroomonderbrekingen te vermijden.

Gedragsexperiment

“Als het niet nodig is om de tv uit te zetten, wat niet het meest energie-intensieve is, kun je bijvoorbeeld je wasmachine om 22.00 uur starten in plaats van om 19.00 uur,” legt Delphine Ernotte van de publieke omroep uit. “U kunt ook het koken verschuiven van 19.00 naar 19.45 uur,” aldus Xavier Piechaczyk topman van RTE, die erop wijst dat verwarmen en koken veel energie verbruiken.

Naar verwachting zullen ‘vier van de vijf Fransen’ elke week geconfronteerd worden met het ‘elektriciteitsweerbericht’, met name rondom nieuwsprogramma's of ‘weer en klimaat’-bulletins, aldus Delphine Ernotte, die zich beroept op haar publieke taak. “Het gaat er niet om Frankrijk tot stilstand te brengen, maar alleen om op te letten wanneer dat nodig is,” benadrukt Piechaczyk, die hoopt met het gedragsexperiment rond 19 uur minstens 5 procent elektriciteit te besparen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

wat een mop, de tranen staan in mijn ogen van het lachen: de wereld is echt krankzinnig aan het worden en er komt geen einde aan de creatieve krankzinnigheid. Janken doe ik al niet meer, dat brengt toch niets.

Nvanders

Een land wat bol staat van de kerncentrales..en ineens is er een reden tot stroomonderbrekingen.. zit kluns claus hier ook al aan de knoppen..?
Geweldige tijd waar we momenteel inzitten.. de humor spat er van af..

Cookies op deze website