Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 13 februari 2023

Canadese ‘censuurwet’ stap dichterbij na goedkeuring Senaat

Redactie Blckbx
2023 02 13 Canada censuurwet 3
2:30

De Canadese Senaat heeft wetsvoorstel C-11 (Online Streaming Act) samen met een aantal amendementen goedgekeurd. De wet is bedoeld ter promotie van de Canadese cultuur, maar wordt door critici gezien als ‘censuurwet’.

De regering diende het wetsvoorstel in om de Broadcasting Act aan te passen, door het omroepbeleid van Canada te wijzigen. De Canadian Radio Television and Telecommunications Commission (CRTC) zou vergaande bevoegdheden krijgen als regelgever. Het wetsvoorstel is ingediend vanwege de toegenomen populariteit van digitale media en is bedoeld om voorrang te geven aan de ‘behoeften en belangen’ van de Canadezen, en om Canadese content te promoten. Critici kijken echter met argusogen naar het reguleren van wat mensen te zien krijgen.

Het wetsvoorstel is goedgekeurd met 43 stemmen voor en 15 tegen. Dat betekent dat het nu steeds dichterbij de wet komt, aangezien het in de volgende stap teruggaat naar het Lagerhuis, dat de amendementen in overweging zal nemen, meldt Reclaim the Net.

Verplichte leeftijdsverificatie

Één van die amendementen ondermijnt de privacy van internetgebruikers. “Helaas heeft de Senaat een nieuw probleem geïntroduceerd: een ingrijpende plicht tot leeftijdsverificatie die ertoe kan leiden dat Canadezen hun echte identiteit moeten opgeven om toegang te krijgen tot grote delen van het internet,” zei Matt Hatfield van belangenorganisatie Open Media. “Kinderen online beschermen tegen ongepaste inhoud voor volwassenen is belangrijk. Maar de gevolgen voor de privacy en de vrijheid van meningsuiting van een slecht uitgevoerd verificatiesysteem, dat onze online activiteiten koppelt aan onze door de overheid uitgegeven identificatie, zou verwoestend zijn.”

Hatfield hoopt daarom dat dit amendement het niet haalt. “Het Huis moet dit amendement schrappen en de implicaties ervan volledig bestuderen in toekomstige wetgeving als het ermee door wil gaan."

In de amendementen van de Senaat ontbreekt een aanpassing van de zwaar bekritiseerde sectie 9.1. De ‘vindbaarheidsmaatregelen’ die hier worden genoemd om Canadese content te promoten, zouden kunnen leiden tot uitgebreide manipulatie van de algoritmen achter nieuwsfeeds en zoekresultaten die Canadezen dagelijks gebruiken. Hierbij wordt goedgekeurde content gepromoot en andere inhoud naar beneden gehaald.

Overwinning critici

Hatfield is wel enthousiast over een amendement dat is toegevoegd na aandringen van kritische burgers en experts. Dit amendement vermindert het risico dat content, die geüpload is door gewone Canadese gebruikers, als zogenaamde omroepinhoud wordt gereguleerd. “Wij prijzen de Senaat voor hun harde werk en zorgvuldigheid bij de behandeling van Wet C-11,” aldus Hatfield. “Het amendement op paragraaf 4.2(2) is een belangrijke overwinning voor gewone Canadezen. Door de CRTC te richten op commerciële audio-inhoud heeft de Senaat het grootste deel van onze inhoud aan de controle van de CRTC onttrokken. Het is een voorzichtige en doeltreffende wijziging die rechtstreeks inspeelt op de meer dan 108.000 mensen in Canada die de Senaat vroegen onze inhoud niet als omroep te behandelen.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Heeft Nederland niet recentelijk een handelsverdrag met Canada gesloten? Zou deze wetgeving ook op ons bordje terechtkomen uiteindelijk?

GTRene

Meewerken aan zoiets als bestuurder van, zou een doodstraf moeten opleveren, land en volk verraad zover ze gaan, ze proberen het en met voldoende slaven lukt het ze en gaan ze weer een stapje erbij doen of verzinnen ze wat anders, het is inspelen op, actie reactie, het moedeloos maken van jaren achter elkaar veranderingen, geen rust en op een gegeven moment word je moe en ga je of die kant op, of verweer je je en ga je not their way hun kant op ;-) verdedig u met uw leven, they are nothing, niemand heeft wat te zeggen over een ander, niemand! ook al zou je er voor tekenen, jij blijft altijd de baas over jezelf.

Cookies op deze website