Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 11 mei 2022

Docureeks ‘Tegenwind’ winnaar van de Vlaamse Ultimas Publieksprijs

Redactie Blckbx
2022 05 11 Tegenwind2 Cropped
1:50

De documentairereeks ‘Tegenwind’ is winnaar van de Ultimas Publieksprijs. De interviewserie die coronacritici vrijuit laat spreken, liet meer dan 120 andere genomineerden achter zich.

De Cultuurprijzen Vlaanderen bestaan al twintig jaar en zijn in 2017 omgedoopt tot de Ultimas. Een vakjury bepaalt de winnaars in categorieën als podiumkunst, letteren, muziek of beeldende kunst, maar dit jaar werd voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt. En het publiek heeft gesproken.

De voorwaarden om voor de publieksprijs in aanmerking te komen waren beperkt, zolang het maar niet ‘schunnig’ was en ook connecties met politieke partijen waren niet toegestaan. Dit leidde tot een diverse lijst van meer dan 120 artiesten, evenementen en festivals. ‘Tegenwind’ liet onder meer Film Festival Gent, de zanger Arno en Circus Ronaldo achter zich.

In het eerste seizoen van ‘Tegenwind’ – te zien bij blckbx – kwamen onder andere statisticus Maurice de Hond, psycholoog Mattias Desmet en gezondheidswetenschapper Sam Brokken aan het woord. Het tweede, engelstalige seizoen ‘Headwind’ ging onlangs van start met dr. Robert Malone.

Erkenning

De docureeks werd gemaakt om bekende coronacritici een podium te geven waarop zij vrijuit hun verhaal konden doen, zonder bang te hoeven zijn voor censuur; iets waar zij in de reguliere media wel regelmatig tegenaan liepen. De makers klaagden herhaaldelijk dat hun docureeks ‘stiefmoederlijk behandeld’ en ‘doodgezwegen’ werd door ‘overheid en media’. Het winnen van deze publieksprijs betekent dan ook erkenning voor zowel de makers als de geïnterviewden van ‘Tegenwind’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
PaulV

Ondanks een poging tot stemmanipulatie in Vlaanderen, dan toch een overwinning.
Een dikke dikke proficiat aan de makers.

Cookies op deze website