Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 15 juni 2022

Europese databank moet het makkelijker maken om mensen te vervolgen met hun eigen smartphone

Redactie Blckbx
2022 06 15 nfi database snapchat
3:30

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelt samen met andere landen een Europese databank voor digitale sporen. Hiermee moet het makkelijker worden om mensen te vervolgen met persoonlijke informatie uit hun telefoon van apps als Snapchat en Whatsapp.

“Informatie uit mobiele telefoons van verdachten wordt nu al vaak gebruikt bij forensisch onderzoek,” zegt forensisch wetenschapper Abdul Boztas, die namens het NFI betrokken is bij het Europese project.

“Smartphones zijn een forensische goudmijn. Zonder dat de gebruiker dat ziet, bevatten apps zeeën aan data. Wat heeft een gebruiker gedaan? Waar was een gebruiker? Met wie heeft een gebruiker gecommuniceerd? Wat is de herkomst van een foto? Allemaal informatie die kan helpen om een misdrijf op te lossen,” aldus Boztas.

Maar het probleem waar het NFI en soortgelijke instanties uit andere landen volgens Boztas tegenaan lopen, is dat er zoveel apps en versies van apps zijn dat het onbegonnen werk is om daar optimaal gebruik van te kunnen maken.

“Het NFI kan dat niet allemaal zelf onderzoeken en bijhouden en we zijn ook niet het enige forensische lab dat tegen dit probleem aanloopt.”

Internationaal kennisplatform

Daarom ontwikkelt het NFI nu in Europees verband een internationaal forensisch kennisplatform. Hierop is straks te vinden waar in welke apps rechercheurs moeten zoeken voor welke relevante informatie.

Het project, met de naam ‘App Analyses and Reference Database Solution’, krijgt subsidie uit de Europese Unie, en bestaat uit twee componenten. Allereerst ontwikkelen de deelnemende landen een softwaretool die kan bepalen welke sporen een app op een mobiele telefoon achterlaat. “De software detecteert welke bestanden worden gewijzigd op de mobiele telefoon na een activiteit met een app,” legt Jeroen de Jong uit, die samen met zijn team namens het NFI de software bouwt. “De resultaten daarvan willen we vervolgens uploaden in een referentiedatabase die bereikbaar is via een beveiligde website. Het doel daarvan is dat onderzoekers uit de deelnemende landen vanuit hun werkplek toegang krijgen tot de database en zo informatie over specifieke apps kunnen opvragen.”

Volgens De Jong is de kracht van dit project de internationale samenwerking, waarbij alle landen hun kennis delen. “We willen zoveel mogelijk instituten betrekken om de database te vullen en te updaten. Die kennis maken we direct toegankelijk voor alle partners. Wat wij ontdekken en onderzoeken, voegen we toe en andere landen doen dat ook,” aldus De Jong.

De referentiedatabase zal naast gegevens van apps voor Android en Apple, ook informatie bevatten van de unieke experimenten en onderzoeken die het NFI deed aan smart apparaten zoals Smartwatch, Smart TV’s en de Stappenteller van iPhone.

Zoeken met artificial intelligence

Het ultieme doel is volgens het NFI om een internationale database te bouwen met miljoenen digitale sporen. Op de informatie in die database willen de deskundigen vervolgens AI (artificial intelligence) modellen toepassen om de data uit de bewijsbestanden te kunnen interpreteren. “Stel, in een bewijsbestand is een spoor gevonden, dan kan de referentiedatabase aangeven van welke app en welke appactiviteit dat spoor afkomstig is. De database kan aangeven of het spoor bijvoorbeeld uit een e-mail komt of dat het is gedownload. Het voegt dus een laag extra informatie toe aan ruwe zaaksdata,” legt De Jong uit.

Voor dit project is ook samenwerking gezocht met hogescholen en universiteiten. Studenten gaan het onderzoeksproject ondersteunen door de software verder te ontwikkelen en door bestaande én nieuwe apps te analyseren en de database zo uit te breiden. Naar verwachting is een eerste versie eind dit jaar beschikbaar.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Nog een reden om geen smartphone te hebben laat staan te gebruiken.
Een simpel pre-paid toestel zonder GPS is ruim voldoende om bereikbaar te zijn in noodgevallen.
Als iedereen dat zou gebruiken is hun plan bij voorbaat mislukt.
En de smoes om criminelen te betrappen gaat niet op want die gebruiken heel andere wegen, zoals het 'dark web' voor hun 'activiteiten'.
Trap er niet in om je zogenaamde veiligheid op te offeren voor 'het grote doel'.

Requin

Aan de andere kant van het strijdtoneel is unhashing bedacht. Het ontsluitelen van data van overheisdcriminelen door orde in de chaos van versleutelde data te scheppen. RSA kraken is hierbij niet meer nodig en maakt van beveiliging gatenkaas! Tegen miljoenen hackers kunnen de NFI-landverraders niet op!

Cookies op deze website