Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 20 januari 2023

Facebook volgde braaf censuur-instructies van Amerikaanse RIVM

Redactie Blckbx
2023 01 20 Facebook Files
3:30

Het Amerikaanse RIVM, de CDC, bepaalde voor een groot deel het censuurbeleid op Facebook en Instagram met betrekking tot corona en de vaccins, blijkt uit vrijgegeven e-mails.

Journalist Robby Soave van nieuwsplatform Reason presenteerde zijn bevindingen donderdag in een Twitter-draad en twee begeleidende artikelen. Reason wist de e-mails tussen Meta – het moederbedrijf van Facebook en Instagram – en de Centers for Disease Control (CDC) te bemachtigen in het kader van een rechtszaak van de staat Missouri tegen de regering van Joe Biden.

“Twitter is niet het enige sociale mediaplatform dat onder druk staat om inhoud te censureren. Ik heb e-mails verkregen waaruit blijkt dat de CDC bij Facebook en Instagram aanzienlijke invloed had op de moderatie van berichten over corona. Dit is wat ik vond,” schrijft Soave.

Uit de berichten blijkt dat de CDC de moderatiepraktijken van Meta nauwlettend in de gaten hield en het bedrijf regelmatig vertelde wat het moest doen. “Ze werden vaak geraadpleegd, soms dagelijks. Ze waren actief betrokken bij het reilen en zeilen van de moderatoren en gaven voortdurend advies,” schrijft Soave.

Vaccins promoten

In november 2021 gaf de Food and Drug Administration (FDA) een noodvergunning voor kinderen om het coronavaccin van Pfizer te krijgen. Hierop informeerde Meta de CDC trots dat het ‘onjuiste’ beweringen – zoals ‘het coronavaccin is niet veilig voor kinderen’ – zou verwijderen van Facebook en Instagram. Meta gaf het CDC ook een lijst met nieuwe beweringen over vaccins en vroeg of de overheidsdienst dacht dat deze ‘konden bijdragen aan weigeren van vaccins’.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Het blijkt dat Meta zich maar al te graag liet instrueren over wat wel en wat niet toegestaan was om te zeggen op het platform. “Nogmaals heel erg bedankt voor de hulp van jou en je team bij het ontkrachten van een aantal misinformatie-claims over corona en vaccins,” schreef een medewerker aan de CDC.

Korte lijntjes

Meta stuurde ook regelmatig updates naar de CDC over de meest populaire thema’s met betrekking tot corona. Het vroeg daarbij advies over hoe daarmee om te gaan. Opvallend is dat het bedrijf de CDC ook op de hoogte hield van kritiek op Anthony Fauci, destijds de voornaamste corona-adviseur van het Witte Huis. In één van de e-mails waarschuwt een Meta-medewerker de CDC dat Facebook-gebruikers memes – internetgrappen – verspreidden over Fauci, omdat hij regelmatig van standpunt wijzigde aangaande mondkapjes. Eerst zei hij namelijk dat ze gevaarlijk waren, toen was het volgens hem juist nodig om een mondkapje te dragen. En later beval hij zelfs aan twee mondkapjes over elkaar te dragen.

Soave merkt op dat de toon in de communicatie tussen de CDC en het bedrijf ‘overdreven vriendelijk’ is. “Het is vermeldenswaardig dat de Meta-medewerkers ambtenaren van het CDC als hun ‘collega's’ beschouwden,” schrijft hij. “In één e-mail besprak Meta dat deze collega's toegang kregen tot een ‘meldingskanaal’ voor misinformatie over corona. De lijst van personen met toegang tot dit kanaal omvatte CDC-personeel, evenals werknemers van Reingold, een communicatiebedrijf dat gezondheidsdiensten van de overheid adviseert.”

Censuur in opdracht van overheid

“Het is belangrijk om stil te staan bij de implicaties,” schrijft Soave. “Meta gaf de CDC in feite de macht om desinformatie over corona op de platforms te controleren. De CDC nam het standpunt in dat elke onjuiste bewering kon bijdragen aan de twijfel over vaccins en sociale schade kon veroorzaken. Dit was een recept voor een enorme censuur op Facebook en Instagram, in opdracht van de federale overheid.” In juli 2021 zette president Biden sociale media verder onder druk toen hij in een speech zei dat deze platforms ‘mensen vermoorden door niet strenger op te treden tegen misinformatie’.

Toen Fox News Meta om een reactie vroeg, verwees woordvoerder Andy Stone naar een serie tweets die hij verstuurde in september 2022. Hierin legt hij uit dat het heel normaal is dat overheidsdiensten bepalen wat burgers wel en niet mogen zeggen op sociale media. “In 2020, tijdens de Trump-regering, kondigden we aan dat we dit zouden doen," zegt hij. “We verdedigden de omvang en doeltreffendheid van onze inspanningen in 2021, toen de regering Biden ons publiekelijk bekritiseerde, omdat we niet genoeg deden. Het idee dat het in 2022 voor iemand nieuws is dat deze interacties plaatsvonden is absurd. We zijn er al jaren openbaar over.”

In Soave’s artikel Inside the Facebook Files: Emails Reveal the CDC's Role in Silencing COVID-19 Dissent worden de e-mails getoond en toegelicht. En in zijn artikel How the CDC Became the Speech Police geeft hij een bredere analyse van hoe de Amerikaanse overheid tijdens de coronajaren probeerde de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Its all connected.

-They are the system
-They created the system
-They control the system

en het is enorm groot, kijk bv de lijst met genoteerde partners van het WEF en dat zijn alleen de genoteerde... niet die daaronder staan/connecties.
ze doen allen mee, om daarna (denken ze) de prijs te ontvangen, niet meedoen is (denken ze) buiten de boot vallen van het Masterplan.

De ware grote families die aan de top staan van, die zie je niet of zelden, they are 'protected' hun stromannen(vrouwen) doen het werk in zicht.

Cookies op deze website