Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 01 maart 2023

Gevaarlijke vergelijking bij EenVandaag: ‘Baudet leunt tegen Hitler aan’

Redactie Blckbx
2023 03 01 voor eenvandaag baudet hitler
2:00

Dinsdag plaatste EenVandaag van AVROTROS een artikel op de website waarin Baudet met Hitler werd vergeleken. ‘Ik weet niet of het nazi’s zijn, maar het leunt tegen Hitler aan.’ Nadat er ophef ontstond, is de tekst snel verwijderd.

De redactie van EenVandaag (AVROTROS/NPO) wijdde in de uitzending van dinsdag als hoofditem een reportage aan mensen die spijt hebben van hun stem op Forum voor Democratie (FVD) bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen.

Het item start met een overzicht van de peilingen waarin ‘VVD en de combinatie GroenLinks en PvdA het goed doen’. “Dan zien we het ‘bruine’ staatje voor Forum voor Democratie,” zegt presentator Rik van de Westelaken vervolgens. “Twee zetels op dit moment. En dat waren er in 2019 veel meer hè?” refereert hij aan de twaalf zetels die de partij in 2019 haalde. “Waarom stemmen mensen niet meer op FVD?” is vervolgens de vraag die de redactie de kijkers stelt.

Aan het woord komen dan twee panelleden van het EenVandaag opiniepanel om daar antwoord op te geven, Peter de Leeuw en Cris van Hoogstraten. Volgens verslaggever Marloes Lemson zijn de heren ‘teleurgesteld in Thierry Baudet’.

Nog erger dan Wilders

Over zijn motivatie om in 2019 op FVD te stemmen zegt De Leeuw: “Ik had een beetje de pest gekregen aan Wilders. Toen dacht ik, die Baudet is een beschaafde jongen, een intellectueel. Die kan nog wat bereiken. Maar nu blijkt dat ie nog erger is dan Wilders.” In de reportage gaat het woord dan naar Van Hoogstraten, maar in het artikel op de website van EenVandaag wordt het citaat van De Leeuw verder uitgeschreven. Na ‘maar nu blijkt dat ie nog erger is dan Wilders’, zegt het panellid: “Met iedereen ruzie maken, domme dingen zeggen en zijn eigen club niet bij elkaar houden. Ik weet niet of het nazi’s zijn, maar het leunt tegen Hitler aan.”

Snel verwijderd

Nadat er ophef ontstond over de vergelijking van Baudet met Hitler op de website van EenVandaag, werd de passage vandaag snel verwijderd. De Dagelijkse Standaard maakte er nog wel onderstaande screenshot van:

Complotdenker

Behalve als Hitler wordt Baudet door EenVandaag ook weggezet als complotdenker. Het programma van de publieke omroep, dat betaald wordt door alle Nederlanders inclusief FVD-stemmers, laat daarvoor het andere panellid aan het woord. Van Hoogstraten: "Thierry Baudet was na de verkiezingen niet meer de Thierry die we gekozen hadden. Hij was een complotdenker geworden." Het standpunt van FVD tijdens de 'coronapandemie' was voor Cris 'onbegrijpelijk'. "Er waren beelden uit Italië waar ze de lijken niet meer kwijt konden en hij ging er tegenin alsof het allemaal bedacht was, een complot door de wereld voor 'The Great Reset'. Toen was het voor mij klaar."

BBB en JA21

Gevraagd op wie ze dan wel gaan stemmen, geven De Leeuw en Van Hoogstraten aan hun stem respectievelijk uit te brengen op BBB en JA21. Deze partijen waren samen met de PVV aan het begin van het item al door de redactie aangestipt als partijen die de meeste stemmen zouden krijgen van voormalige FVD-stemmers.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Hakbijltje

Een Vandaag heeft zendtijd in de publieke omroep en wordt door de overheid gesubsidieerd. Dit is journalistiek van een niveau waar voor maar 1 straf geldt. Onmiddellijk van de buis halen. Zij die Baudet op een buitengewoon onverantwoorde wijze hebben gedemoniseerd moeten wegens smaad en aanzetten tot haat zwaar worden gestraft (niet slechts een boete)! De gevolgen van deze uitspraken doen mij denken aan hetgeen Pim Fortuin is overkomen. Ba, bah!!

Mab

maar vergelijkingen met alles wat met WWII te maken heeft, mocht toch niet? Mengele mag er niet bijgehaald worden, snap ik want die zit zich nu boven op zijn wolk woest af te vragen waarom hij niet zo'n mega experiment heeft kunnen uitvoeren....o...sorry, alleen eenVandaag mag zulke dingen zeggen.

Cookies op deze website