Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 04 april 2022

Google gaat websites straffen die kritisch zijn op Oekraïne

Redactie Blckbx
2022 04 04 censuur google
2:30

Zoekmachine Google gaat websites die kritisch zijn op Oekraïne uitsluiten van reclame-inkomsten. Officieel noemt Google het een verbod op victim blaming, maar als voorbeeld noemt het bedrijf expliciet websites die beweren dat ‘Oekraïne opzettelijk haar eigen burgers aanvalt.’

In een brief aan uitgevers stelt Google dat websites niet langer mogen ‘impliceren dat slachtoffers verantwoordelijk zijn voor hun eigen tragedie of andere gevallen van victim blaming, zoals beweringen dat Oekraïne genocide pleegt of doelbewust haar eigen burgers aanvalt.’

Big tech bepaalt

De stap van Google maakt eens en te meer duidelijk hoe de grote tech- en social mediabedrijven zich in een internationaal conflict kunnen mengen en als supranationale organisaties kunnen bepalen wat wel en wat niet gezegd mag worden. Veel uitgevers, bloggers en nieuwswebsites zijn namelijk in meer of mindere mate financieel afhankelijk van Google. Ze verdienen geld door Google-advertenties weer te geven naast hun inhoud en door gebruik te maken van Google's Ad Manager tool, inkomsten die ze vaak niet zomaar kunnen missen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Google geeft in de brief aan dat de maatregel een aanvulling is op bestaande beleidsregels. Websites en uitgevers mogen van Google met hun content al niet denigreren en niet aanzetten tot geweld. Ook is het niet toegestaan om tragische gebeurtenissen te ontkennen. Google zegt op grond van deze regels al meerdere malen te zijn opgetreden tegen berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Het techbedrijf zegt dat ook andere redenen kunnen leiden tot uitsluiting van reclame-inkomsten, bijvoorbeeld als websites het hebben over de nazi-aspecten van het Azov Bataljon.

Slachtoffer

Een slachtoffer van de waarheidscommissie van Google was de website OpIndia, dat een artikel publiceerde over het ‘nazi-probleem van Oekraïne, waar de NAVO en de VS niet over praten’. OpIndia werd door Google prompt naar het reclamestrafbankje verwezen.

"Het artikel verwijt het Oekraïense volk niets en rechtvaardigt de oorlog in Oekraïne op geen enkele manier, maar het gaat alleen over enkele ongemakkelijke aspecten van het conflict waarop ook veel andere mensen hebben gewezen, namelijk de aanwezigheid van neonazistische elementen in het establishment van Oekraïne. Het Azov Bataljon is zo'n element”, aldus het verweer van OpIndia in een reactie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Handig van big tech...
Eerst lokken ze kids en video makers naar binnen met punten voor inkomsten e.d.

En als ze zo groot worden en er van afhankelijk raken van de inkomsten, slaan ze toe... en dreigen/sturen met.

Of althans, je mag niet tegen hun ingaan anders... do as your told, or else.

Azov en Na zi aanhangers zijn echt, al zoveel bewijzen gezien her en der, zelfs bv een stil foto uit een video van grote nieuws kanalen, bewijs genoeg maja... zie ook Trump stolen election... bewijs genoeg, maar gekochte rechters ook, ze durven niet.

ook daar, do as your told or else (via de grote hand erachter, the enemy from within)

CJ

Dit is dus de bewierookte privaatpublieke samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid. Onze westerse geheime diensten en het leger bepalen wat we wel en niet met elkaar mogen delen en bespreken. Dit is dictatuur. De rechter moet Google dit soort gedrag verbieden. Je mag in westerse landen de vrijheid van meningsuiting niet inperken, wat Google en westerse overheden hier doen. Vrijheid van meningsuiting mag alleen beperkt worden bij het aanzetten tot geweld, verder nooit.

Cookies op deze website