De instemming van het kabinet met het Europees digitaal patiëntendossier blijkt uit een brief die minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken deze week stuurde aan de Tweede Kamer, zo meldt cybersecurityplatform Security.nl.
In de plannen van de Europese Commissie komt er in 2025 een overkoepelend Europees digitaal patiëntendossier, dat in een gemeenschappelijk Europees formaat is opgesteld en in alle EU-lidstaten is te gebruiken. In het dossier moeten de medische gegevens van alle Europese burgers worden opgeslagen.
Slagvaardiger
De medische data zullen door overheden en instanties worden gebruikt voor onderzoek, innovatie en beleidsvorming. Dat zou Europa ‘slagvaardiger moeten maken bij toekomstige pandemieën’, zo wordt gesteld in de plannen van de Europese Commissie.
Voor de burger zou het dossier ‘handig’ zijn, om snel en eenvoudig medische hulp te kunnen krijgen in het buitenland. Het kabinet is zeer te spreken over het in de plannen beschreven initiatief MyHealth@EU, dat burgers zogezegd in staat zou stellen om waar dan ook in Europa toegang te hebben tot hun medische gegevens.
Schrappen toestemming
Het kabinet is ook positief over het scheppen van een rechtskader om de medische data van Europeanen ook ‘secundair’, ofwel voor andere doeleinden te mogen gebruiken. Nu is dat nog lastig volgens het kabinet, omdat wettelijk vaak van tevoren toestemming vereist is om gegevens te mogen gebruiken. Het schrappen van de wettelijke verplichting om toestemming te vragen zou (internationaal) wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid makkelijker maken.
In de plannen staat een reeks gegevenstypen die zonder voorafgaande toestemming van de burgers voor specifieke doeleinden zijn te gebruiken. Deze gegevens moeten wel worden geanonimiseerd, zo stelt het kabinet. Ook moet de burger helder en informatief worden geïnformeerd.
Het kabinet geeft in de brief aan toch ook een aantal kanttekeningen te hebben bij de plannen. Zo wordt er een voorbehoud gemaakt omdat er nog geen helder beeld is van de gevolgen van de voorgestelde verordening voor Nederland op juridisch, financieel, technisch, organisatorisch, maatschappelijk en ethisch vlak. Ook zijn er zorgen over het gebruik en delen van gezondheidsgegevens.
Onderzoek naar impact
De Europese Commissie wil dat het Europees digitaal patiëntendossier in 2025 in werking treedt. Voor het zover is, moeten het Europees Parlement en de regeringsleiders van de lidstaten akkoord gaan. Het kabinet zegt in de brief aan de Tweede Kamer dat het een onderzoek gaat laten uitvoeren naar de impact van het voorstel voor Nederland.
In Nederland werd eerder gesproken over een landelijk elektronisch patiënten dossier (EPD). In 2011 werd het door de Tweede Kamer afgewezen, onder meer uit angst voor privacyschending. Sindsdien is er geen plan meer geweest voor een platform waarin landelijk patiëntengegevens kunnen worden uitgewisseld.
Reacties