Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 14 april 2022

NEC Nijmegen start proef met gezichtsscan als toegangsbewijs

Redactie Blckbx
2022 04 14 gezichtsscan nec tribune
1:20

NEC Nijmegen gaat als eerste voetbalclub van Nederland experimenteren met gezichtsherkenning om het stadion te kunnen betreden. De eredivisieclub werkt daarbij samen met VideoGuard en FastID, een onderneming van miljardair Marcel Boekhoorn. Op 8 mei wordt al afgetrapt met de proef tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Toegang via gezichtsherkenning moet zorgen voor een snellere en simpelere toegang tot het stadion, valt te lezen op de supporterswebsite forzanec. Er komt een speciale app waarmee supporters hun paspoort en gezicht kunnen scannen. Deze gegevens blijven op de telefoon en komen naar eigen zeggen niet in handen van FastID. Uiteindelijk kunnen supporters dan zonder seizoenkaart, ticket en zelfs zonder mobiele telefoon met enkel een gezichtsscan het stadion betreden.

Businessclub eerst

Het experiment start in eerste instantie op kleine schaal. Op 8 mei kunnen alleen nog geselecteerde businessclubleden via gezichtsherkenning het stadion binnengaan. Als de pilot naar wens verloopt, kan in een later stadium de gehele businesstribune op deze manier het stadion betreden. De club sluit niet uit dat uiteindelijk alle supporters gebruik kunnen maken van een gezichtsscan als toegangskaartje. Op de supporterswebsite wordt overigens benadrukt dat het ook mogelijk blijft om met een ticket of seizoenkaart het stadion binnen te komen, al biedt dat natuurlijk geen garanties.

Marcel Boekhoorn en FastID

Marcel Boekhoorn is al sinds jaar en dag een van de grootste geldschieters van NEC Nijmegen. Zijn bedrijf FastID is recent een samenwerking aangegaan met VideoGuard, onder andere om het systeem van gezichtsherkenning te ontwikkelen en te integreren in het systeem Genetec, dat in het Nijmeegse Goffertstadion gebruikt wordt om de bewakingscamera’s te beheren.

Op de website van FastID valt te lezen dat het bedrijf biometrische oplossingen ontwikkelt voor toegang. Naast stadions richt het bedrijf zich op 'veilige oplossingen' voor 'snelle toegang' tot het openbaar vervoer en themaparken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website