Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 15 juni 2022

Ongehoord Nederland: 'Straf NPO is frontale aanval op persvrijheid'

Redactie Blckbx
2022 06 15 NPO ON straf3
1:30

Ongehoord Nederland noemt het voornemen van de NPO om de omroep te straffen voor het schenden van de journalistieke code een frontale aanval op de persvrijheid.

De ombudsman van de publieke omroep Margo Smit schreef in haar vorige week verschenen rapport dat Ongehoord Nederland (ON!) onder meer de code op het punt van betrouwbaarheid heeft geschonden. De omroep zou zo hebben bijgedragen aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie. En meningen zouden niet voldoende gescheiden zijn van feitelijke informatie.

Korten budget

In een persbericht verklaarde de NPO vandaag wat de beoogde straf is voor ON!: “Na zorgvuldige bestudering van de uitspraak van de ombudsman is de NPO van plan aan omroep Ongehoord Nederland een sanctie op te leggen. Op grond van de Mediawet kan de Raad van Bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste 15 procent van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. We hebben dit voornemen samen met een uitgebreide onderbouwing vandaag schriftelijk aan ON! medegedeeld.”

De NPO benadrukt dat het een voorgenomen besluit is en dat ON! de gelegenheid zal krijgen om op dit voornemen te reageren. Daarna zal de Raad van Bestuur van de NPO besluiten of de sanctie daadwerkelijk aan ON! wordt opgelegd.

Frontale aanval

Arnold Karskens van Ongehoord Nederland reageerde vanmiddag in een persbericht op het voornemen van de NPO om zijn omroep te straffen.

"Het voornemen van de Raad van Bestuur van de NPO om maximaal 15 procent van het voor Ongehoord Nederland vastgestelde budget in te houden is een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland.

Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan. Ongehoord Nederland is door de Minister van OC&W pas recent toegelaten in het publieke bestel vanwege de “ongehoorde” visie op grote maatschappelijke thema’s, zoals de gevolgen van massa-immigratie, doorgeslagen klimaatbeleid en de toenemende macht van de EU.

Het kortwieken van ons, als een jonge omroep, maakt het verkondigen van deze andere politieke boodschap, bijvoorbeeld over het coronabeleid en het onteigenen van boeren, binnen het publieke bestel hierdoor zo goed als onmogelijk en riekt daarom naar onversneden censuur."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Ik heb veel gelezen over de aanloop naar WO 2 en me altijd afgevraagd hoe in de jaren dertig men in Duitsland uiteindelijk zover kwam. Vandaag de dag is het me duidelijk. Propaganda, censuur, intimidatie, tweedeling zaaien. Nederland is inmiddels een afspiegeling van die periode. De beoordeling van zo'n ombudsman t.a.v een ander geluid past vlekkeloos hierbij.

BW

ON is een verademing om naar te kijken, het is dieptriest dat het de kop in wordt gedrukt. Er heerst een nieuw moraal in de wereld, mee lallen en brallen in het narratief van de linkse kliek of anders monddood achter het ijzeren gordijn van de nieuwe westerse wereld.

Cookies op deze website