Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 11 maart 2022

Ook DuckDuckGo gaat informatie filteren

Redactie Blckbx
2022 03 11 duckduckgo
02:07

Zoekmachine DuckDuckGo gaat zoekresultaten manipuleren om websites die ‘geassocieerd worden met Russische desinformatie’ moeilijker vindbaar te maken. Het is het zoveelste Big Tech bedrijf dat gaat bepalen wat mensen mogen zien en wat niet. De stap leidt tot veel verontwaardiging onder trouwe gebruikers van de zoekmachine.

Gabriel Weinberg, CEO van DuckDuckGo, maakte het nieuws gisteravond bekend op zijn Twitter-account: “Net zoals vele anderen walg ik van de Russische invasie van Oekraïne en de gigantische humanitaire crisis die het blijft veroorzaken. Bij DuckDuckGo hebben we updates uitgerold om websites die geassocieerd worden met Russische desinformatie lager te rangschikken.”

Kwaliteitsinformatie

DuckDuckGo gaat het niet alleen moeilijker maken om informatie te vinden die zij classificeren als desinformatie, maar ook zogenaamde kwaliteitsinformatie markeren: “We plaatsen ook vaak nieuwsmodules en informatiekaders bovenaan de DuckDuckGo-zoekresultaten (waar ze het meest worden gezien en aangeklikt) om kwaliteitsinformatie te markeren voor zich snel ontwikkelende onderwerpen.”

Verontwaardiging

Veel trouwe gebruikers van de zoekmachine zijn teleurgesteld in deze stap. Voor velen was DuckDuckGo juist een welkom alternatief voor met name Google, waarvan al langer bekend is dat het zoekresultaten manipuleert.

De reacties onder de aankondiging op Twitter zijn dan ook niet mals. Zo schreef iemand: “Vandaag verwijder je Russische desinformatie. Morgen verwijder je oprecht protest.” Een andere twitteraar wees Weinberg erop dat mensen goed zelf in staat zijn om informatie te wegen: “Dit is niet de manier. We vertrouwen niemand meer om voor ons te beslissen wat 'misinformatie' is. Laat ons dat zelf beslissen. Anders ben je gewoon weer een tentakel voor een Ministerie van Waarheid.”

Maar volgens Weinberg staat DuckDuckGo met name voor privacy en moet een zoekmachine vooral ‘relevante informatie’ voorrang geven boven ‘minder relevante informatie.’

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Censuur Desinformatie DuckDuckGo

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
DeEchteWappie

Ok, duidelijk en nu wegwezen. Meteen mijn zoekmachine gewijzigd in : https://search.brave.com

mikaveli

aaand I'm gone! I don't want a search engine that has decided to be just like the others. I'm sick of your stupidity. The ugliest disinformation is the lie that sells the 'putin-bad.. the west-good' mythe. What a pity that Duck Go has to become Duck Gone! Save your censorship and your propaganda for the idiots who believe it.

Cookies op deze website