Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 27 mei 2022

Ricky Gervais trapt op lange transgendertenen

Redactie Blckbx
2022 05 27 Ricky Gervais trans2
03:30

Komiek Ricky Gervais ligt onder vuur voor het maken van grappen. In zijn laatste show SuperNature spaart hij helemaal niemand en dus ook transgenders niet. Uit de ‘LHBTQ+-gemeenschap’ klinkt de roep om hem te cancelen.

Elke denkbare grens die je je maar kunt voorstellen, maar ook vele die je je waarschijnlijk niet kunt voorstellen, wordt in SuperNature tot het absolute uiterste opgerekt, waarbij Gervais met onvervalst amusement de schok en verrukking van het publiek gadeslaat. Maar niet iedereen kan erom lachen.

Lange tenen

The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) gaf dinsdag direct een verklaring uit, waarin het refereert aan Gervais als ‘zogenaamde komiek’ en beweert dat ‘show vol zit met expliciete, gevaarlijke, anti-trans tirades vermomd als grappen’. De belangenorganisatie waarschuwt dat ‘zogenaamde komieken en mediaplatforms ter verantwoording geroepen zullen worden voor inhoud die aanzet tot haat of geweld’.

PinkNews, een nieuwssite die zich richt op de ‘LHBTQ+-gemeenschap’, ging in de aanval met een artikel getiteld Ricky Gervais’ new Netflix special is nothing more than an anti-trans garbage fire. In het artikel worden de meest taboedoorbrekende grappen geciteerd en voorzien van afkeurende commentaren. Gervais zou een groot deel van de show besteden aan het ‘naar beneden slaan richting transpersonen’.

Nadat SuperNature dinsdag verscheen op Netflix gingen er al snel fragmenten uit de show viraal op sociale media, waaronder deze:

‘Ideologie van heersende klasse’

Volgens Andrew Doyle, journalist en de man achter het satirische en aanbevelenswaardige Twitter account Titania McGrath, doet Gervais juist het tegenovergestelde van ‘naar beneden slaan’: “In plaats van ‘naar beneden slaan’, legt Gervais de steeds meer losgeslagen ideologie van de heersende klasse bloot: de heiliging van genderidentiteit. Alle grote culturele, politieke, bedrijfs- en onderwijsinstellingen zijn in de ban van de nieuwe orthodoxie, terwijl beleidsmakers in de particuliere en de openbare sector er bij hun werknemers op aandringen zich te conformeren aan de quasi-religieuze opvatting dat we allemaal een aangeboren genderidentiteit hebben. Moeten we serieus geloven dat het bespotten van deze enorm machtige, repressieve en intimiderende beweging een vorm van ‘naar beneden slaan’ is?”

Geen transfoob

Tegen het einde van de show heeft Gervais het over zelfidentiteit en komt hij met een preventieve disclaimer: “In alle openheid: in het echte leven steun ik natuurlijk transrechten. Ik steun alle mensenrechten en transrechten zijn mensenrechten. Leef je beste leven, gebruik je geprefereerde voornaamwoorden en wees het geslacht dat je voelt dat je bent. Maar kom me halverwege tegemoet dames: laat de piemel zitten, dat is alles wat ik zeg.”

Netflix-memo

Onlangs stuurde het bestuur van Netflix een memo aan het personeel waarin het waarschuwt dat werknemers die beledigd zijn door ‘schadelijke’ inhoud op het platform elders werk moeten zoeken. Het document heeft een sectie getiteld ‘Artistieke Expressie’, waarin staat dat het platform sommige artiesten en stemmen niet zal censureren, zelfs als hun inhoud als ‘schadelijk’ wordt beschouwd. De memo, verkregen door Variety, lijkt te zijn getriggerd door de reactie van het personeel op een special van komiek Dave Chappelle. Medewerkers gingen toen in staking, omdat zij de inhoud ervan karaktariseerden als transfobisch.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
BlackTulip

Ik vind Ricky Gervais heel erg grappig! Niemand word gedwongen iets te kijken wat je niet leuk vind of je moet maar tegen een stootje leren kunnen.

GTRene

Ik vind het zo het hoort, als je daar niet tegen kan, dan begrijp je het niet en of wil je het niet begrijpen! Het is humor met een knipoog, heerlijk en 'eerlijk' we zien het.

Cookies op deze website