Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 26 januari 2023

Zelfs gedachten zijn niet meer veilig voor de WEF-elite

Redactie Blckbx
2023 01 25 WEF gedachten lezen2
3:00

De technologie om gedachten en gevoelens te lezen, is geen science fiction meer, bleek tijdens de World Economic Forum-bijeenkomst in Davos. ‘We kunnen oppikken aan welk gezicht je denkt en wat de pincode van je bankrekening is.’

Professor Nita Farahany van Duke University presenteerde het dystopische toekomstbeeld vorige week donderdag in Davos tijdens de sessie Ready for Brain Transparency?. De bewering van Yuval Harari, de rechterhand van Klaus Schwab, dat mensen te hacken zijn, lijkt waarheid te worden.

Controleren werknemers

De presentatie van Farahany opende met een korte video die een scenario liet zien waarin de hersengolven van werknemers werden gedecodeerd om hun prestaties op de werkplek te bepalen, te monitoren waar ze hun aandacht op richtten, maar ook om vast te stellen of ze deelnamen aan illegale activiteiten. Hoewel het scenario in onderstaande video fictief is, bestaat het technologische kader ervoor al.

Tekst gaat verder onder de tweet

Bovenstaande video illustreert slechts één van de vele onwenselijke scenario's die kunnen ontstaan wanneer het menselijk brein niet langer privé is. Farahany legde uit dat de technologie om hersengolven te decoderen al bestaat en zelfs al wordt uitgerold. Volgens de professor controleren momenteel meer dan 5.000 bedrijven over de hele wereld de hersenen van hun werknemers op ‘vermoeidheidsniveaus’. Uiteraard gebeurt dit onder meer in China.

“Kunstmatige intelligentie heeft vooruitgang mogelijk gemaakt bij het decoderen van hersenactiviteit op manieren die we nooit eerder voor mogelijk hielden,” zei Farahany. “Wat je denkt, wat je voelt – het zijn allemaal gewoon gegevens – gegevens die in grote patronen gedecodeerd kunnen worden met behulp van kunstmatige intelligentie.”

‘Niet invasief’

En apparaten om het menselijk brein te decoderen hoeven niet zo invasief te zijn als een hersenimplantaat. “We hebben het niet over geïmplanteerde apparaten van de toekomst. Ik heb het over draagbare apparaten,” zei Farahany. “Dat zijn hoofdbanden, hoeden met sensoren die je hersengolfactiviteit kunnen oppikken, oordopjes, koptelefoons, of kleine tatoeages die je achter je oor kunt dragen.”

Met dergelijke draagbare apparaten kan al diep in iemands brein en gevoelsleven gekeken worden. “We kunnen emotionele toestanden oppikken, zoals of je blij, verdrietig of boos bent. We kunnen gezichten oppikken en decoderen die je in je hoofd ziet, eenvoudige vormen, nummers en de pincode van je bankrekening,” aldus Farahany.

Tekst gaat verder onder de tweet

Uiteraard worden dit soort technologische ontwikkelingen gepresenteerd als een vooruitgang om het leven makkelijker te maken. Swipen met je brein, in plaats van met je vinger, werd genoemd als één van die gemakken, maar daarvoor moet je wel externe partijen volledige toegang geven tot je innerlijk.

Farahany erkende dat het decoderen van het menselijk brein ook voor kwaadwillende doeleinden gebruikt kan worden. “Het heeft ook een dystopische mogelijkheid dat het wordt gebruikt om ons meest geheime zelf uit te buiten en aan de oppervlakte te brengen. Het bedreigt fundamenteel wat onze eigen identiteit in sommige opzichten is, en dreigt een instrument van onderdrukking te worden.”

Hackbare dieren

Farahany's presentatie komt overeen met wat Yuval Harari al jaren zegt: “We zijn niet langer mysterieuze zielen. We zijn nu hackbare dieren.” Volgens hem heb je daarvoor wel veel biologische kennis, rekenkracht en data nodig. “Als je genoeg gegevens over mij hebt en genoeg rekenkracht en biologische kennis, kun je mijn lichaam, mijn hersenen, mijn leven hacken. Je kunt een punt bereiken waarop je me beter kent dan ikzelf."

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Da aluhoedje is zo gek nog niet....

GTRene

het volk besturen krijgt straks een heel andere lading.

ze zien ons als op afstand bestuurbare 'cyborgs' puppets, listen or else.

Cookies op deze website