Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 23 december 2022

Coalitiepartijen kunnen met wet partijverbod in eigen voet schieten

Redactie Blckbx
2022 12 23 partijverbod eigen voet
3:10

Het kabinet heeft de nieuwe wet gepresenteerd die het straks mogelijk moet maken om politieke partijen te verbieden als die de democratie ondermijnen of willen afschaffen. ‘Heel gevaarlijk voor de democratie. Maar óók voor de partijen die deze wet bedacht hebben’.

Donderdag presenteerde minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) de nieuwe Wet op de politieke partijen. Aanleiding voor de wet is dat het op dit moment lastig is om partijen te verbieden. Dat kan alleen als de openbare orde wordt bedreigd, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de wens te vervullen van politici als Jan Paternotte (D66) en Laurens Dassen (Volt Nederland) om Forum voor Democratie (FVD) te laten verbieden.

In de nieuwe wet wordt dit ‘opgelost’, en kan de Hoge Raad een partijverbod ‘als laatste redmiddel opleggen als partijen de democratie kapot willen maken’, aldus Bruins Slot. "Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn wanneer een partij de Tweede Kamer wil afschaffen of de onafhankelijkheid van de rechtspraak ongedaan wil maken."

'Lastige' partijen verbieden

Met de nieuwe wet wordt het in principe mogelijk om ‘lastige’ oppositiepartijen als FVD, BVNL en PVV te verbieden. Vooral FVD wordt er vaak van beschuldigd de democratie te ondermijnen.

Zo verkondigde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) onlangs nog dat FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zou hebben opgeroepen tot de ‘bestorming van de Tweede Kamer’, een oproep die hij helemaal niet gedaan had, en waarvoor de NOS, die de beschuldiging klakkeloos in de berichtgeving had overgenomen, gedwongen was te rectificeren.

Partijleider Dassen van de door George Soros gefinancierde partij Volt werd vorige week door EenVandaag (publieke omroep) op het podium gehesen om op te roepen tot een verbod van partijen als FVD omdat die ‘complottheorieën’ zouden verspreiden in de Tweede Kamer.

De onthulling van FVD dat politici van de regeringspartijen innige banden onderhouden met het World Economic Forum (WEF), blijkt echter allerminst een complottheorie te zijn. Ook heeft de partij inzichtelijk gemaakt dat ‘de praatclub’ van Klaus Schwab voor een groot deel het beleid stuurt dat door ‘onze’ politici wordt uitgerold. Of het nu gaat om financieel-, agrarisch-, asiel-, klimaat-, gezondheids- of woonbeleid, op alle vlakken lijkt het kabinet de agenda's van het WEF, de Europese Unie en de Verenigde Naties na te streven.

Onlangs werd na Kamervragen van FVD bekend dat er zelfs ambtenaren zijn op ministeries met een eigen WEF-e-mailadres. Niet verwonderlijk dus dat door de oppositie op sociale media wordt verwacht dat de regeringspartijen zichzelf weleens in de voet zouden kunnen schieten met de nieuwe wet.

“Een dergelijke wet is de opmaat naar het einde van de democratie,” reageert BVNL-bestuurder Hans van Tellingen. “Daarbij: ‘be careful what you wish for.’ Zo zou ook zomaar een partij verboden kunnen worden die deze wet heeft bedacht.”

Dezelfde boodschap komt van de PVV, waar partijleider Geert Wilders de vraag stelt: “Kunnen we dit kabinet niet verbieden?”

Geen zorgen voor D66

Kamerlid Jan Paternotte van D66 vreest kennelijk niet dat de wet gebruikt zal worden om zijn partij D66 te verbieden, wegens het ondermijnen van de democratie.

“VS: bestorming Capitool. Duitsland: staatsgreep verijdeld. NL: bedreigde journalisten, wetenschappers en bestuurders. Goed dat dit voorstel er is! We moeten de democratie beschermen. Ik roep de minister en de Tweede Kamer op de wet zo spoedig mogelijk te behandelen.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
walle

Ik verwacht bij de eerst volgende overdracht van soevereiniteid een aangifte voor het verbieden van de partijen die daar voor stemmen. Dit is naar mijn mening een aanval op de NL Democratie

frutt56

Terwijl Dassen (Volt) stond te mekkeren over FVD die complot theorieen verkondigde, was diezelfde Dassen bezig een complot te smeden tegen PVV, FVD, BVNL, SP, GL, JA21, BBB.
Dassen's Volt is een complotten smederij. De theorie al mijlen voorbij.

Cookies op deze website