Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 februari 2023

Commentaar: Media leiden aandacht af van zorgen over Pim Lammers

Redactie Blckbx
2023 02 07 Commentaar Lammers 2 Cropped
5:30

Door de manier van berichtgeving in de reguliere media is de oprechte zorg van veel ouders over de invloed van Pim Lammers op kinderen compleet ondergesneeuwd. Wat zijn die zorgen? En hoe hebben de media deze begraven?

Op Hart van Nederland na berichtten de reguliere media pas over de Pim Lammers-controverse nadat hij zich zaterdag terugtrok als schrijver voor de Kinderboekenweek, omdat ‘een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is’.

In hun berichtgeving legden deze media echter de nadruk op de ongespecificeerde doodsbedreigingen – die uiteraard niemand goedkeurt – en het ‘vrije woord’. Ook bagatelliseerden zij Lammers' pedo-erotische verhaal ‘Trainer’ tot een onschuldig stuk over een ‘relatie’ tussen een ‘tienerjongen’ en zijn trainer. En zij lieten Lammers’ openhartigheid over zijn extreme seksuele losbandigheid buiten beeld. Bovendien gingen de media totaal niet in op de zorgen van ouders over Lammers’ invloed op kinderen. Welke zorgen hebben zij?

Maatschappelijke gevolgen

Die zorgen hebben een maatschappelijke en een persoonlijke component. Die eerste wordt uitgebreid aangestipt in een recent artikel van Reactionair.nl. Daaraan kan worden toegevoegd dat het onvoorspelbaar is wat de maatschappelijke implicaties zijn wanneer begrippen als gender, geslacht en gezin worden afgebroken. Onze samenleving heeft in de loop der millennia uitgevogeld dat seksualiteit binnen het traditionele gezin als norm het beste werkt voor de samenleving als geheel. Gender en geslacht zijn – tegen wil en dank – aan harde biologische grenzen gebonden. Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer zulke normen en begrippen massaal en top-down worden herschreven, en is dat een gok die we als samenleving willen nemen?

Persoonlijke zorgen ouders

De persoonlijke component is voor veel ouders echter veel urgenter en komt neer op het volgende. Zij willen überhaupt niet dat scholen, met behulp van door het COC ontwikkelde leerlijnen, zich bemoeien met de gender- en seksuele identiteit van hun kinderen – nog los van Lammers. Deze ouders vinden dit soort lespakketten en initiatieven zoals Paarse Vrijdag schadelijk voor de ontwikkeling van hun kinderen. Zij zijn van mening dat basisschoolkinderen op die manier onnodig in verwarring gebracht worden over hun identiteit – in een fase van hun leven dat ze juist gebaat zijn bij inkadering en begrenzing. Als er vragen komen over gender- of seksuele identiteit, dan zouden de gesprekken daarover op natuurlijke wijze gevoerd moeten worden met de ouders, thuis op de bank of aan de keukentafel. Zij willen niet dat een ambtenaar met een COC-lespakket onder zijn arm tegen hun zevenjarige zoontje zegt dat hij niet per se een jongen is, alleen omdat hij een piemel heeft.

Bezwaren tegen Lammers

Deze bezwaren zijn op zichzelf al zwaarwegend voor veel ouders, maar daar komt de persoon van Lammers nog eens bij. Aangezien het in Nederland moeilijk ontsnappen is aan de opdringerige liberaal-progressieve agenda, gedogen veel ouders noodgedwongen dat hun kinderen blootgesteld worden aan bovenstaande ‘voorlichting’ – hoewel ook steeds meer ouders hun kinderen op strategische momenten ziekmelden. Maar als deze ‘voorlichting’ dan toch gegeven moet worden, dan wel door iemand die van onbesproken gedrag is. En dat kan niet gezegd worden van Lammers, die wel regelmatig op scholen en in bibliotheken wordt uitgenodigd om kinderen en leerkrachten te ‘leren’ over gender- en seksuele identiteit.

Lammers’ – voor volwassenen geschreven – verhaal ‘Trainer’ gaat volgens de media over de ‘relatie’ tussen een ‘tienerjongen’ en zijn trainer, maar leest toch echt als pedo-erotische proza, bedoeld om de lezer mee te nemen in de seksuele spanning tussen een kind en een volwassen man. Het verhaal is kleurrijk en vol beeldende taal geschreven, vanuit het perspectief van een elf- of twaalfjarig jongetje. De D-pupil houdt helemaal niet van voetbal, maar gaat toch iedere week naar de wedstrijd, omdat hij zo graag betast wil worden door zijn ‘stoere trainer’. “Dit mag langer duren, vaker gebeuren,” volgens het jongetje. “Langer dan deze wedstrijd, vaker dan alleen de zaterdag en de dinsdag.” Lees hier het volledige verhaal om ook kennis te nemen van de sappig beschreven seksuele handelingen tussen het kind en de volwassen man.

Daarnaast steekt Lammers zijn seksuele losbandigheid niet onder stoelen of banken. Voor winq.nl schreef hij een al even kleurrijk relaas over zijn uitspattingen met een Grindr-date en in Berlijnse darkrooms waar de geur hing van ‘poppers en anale seks’. “Handen lijken overal vandaan te komen, ze halen mijn half stijve pik uit mijn broek. Ik voel ook aan hun pikken, zij zijn allebei keihard,” schrijft de voor kinderen gepromote auteur, die naar eigen zeggen valt 'op jonger, kleiner en glad’. Afgaande op dat relaas houdt Lammers van extreme vormen van seks en schroomt hij niet om de wereld daar deelgenoot van te maken. En dat strijkt tegen de haren in van de meer traditioneel ingestelde ouders die vinden dat seks niet zo extreem hoeft te zijn, en dat bedgeheimen niet voor niets geheimen zijn: daar loop je niet mee te koop.

Zoals gedragsdeskundige Romy Quint maandag in onderstaand blckbx today-item opmerkte, bestaat het risico dat kinderen na het lezen van Lammers’ boeken op internet gaan zoeken naar informatie over de schrijver en na een paar muisklikken in een trio belanden tussen hem, zijn vriend en hun Grindr-date. Ouders maken zich daar zorgen over.

Tekst gaat verder onder de video

Media en politici reduceren degenen die bezwaar hebben tegen Lammers’ invloed op kinderen tot ‘conservatieve christenen’, ‘rechtsextremisten’ en ‘paranoïde pedo-jagers’. Maar daarmee doen zij deze bezorgde burgers ernstig tekort. Voor een deel komt de weerstand weliswaar voort uit een religieus en/of conservatief wereldbeeld. Er zijn echter ook genoeg mensen die simpelweg op grond van gezond verstand en intuïtie niet willen dat hun kinderen worden ‘voorgelicht’ over gender- en seksuele identiteit door iemand die pedo-erotische proza schrijft en koketteert met homoseksuele groepsseks in darkrooms waar het ruikt naar poppers en anale seks. En dat wil er maar niet in bij de liberale voorhoede van Nederland – van de schrijfster Heleen van Royen tot aan het ‘rechtse’ GeenStijl.

Media leiden aandacht af

Toen de media er zaterdag eindelijk over berichtten, nadat Lammers zich had teruggetrokken, negeerden zij deze zorgen compleet. Als op commando kopten bijvoorbeeld NU.nl, RTL Nieuws, NRC, De Telegraaf en NOS vrijwel synchroon: ‘Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen’. En alsof deze media een script volgden, beschreven zij het pedo-erotische ‘Trainer’ vrijwel zonder uitzondering als een verhaal over ‘de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer’.

Het is opmerkelijk om seksuele handelingen tussen een kind van elf of twaalf jaar en een volwassen man te beschrijven als een ‘relatie’, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daarnaast is het opvallend dat zij het hebben over een ‘tienerjongen’. Strikt genomen klopt dat uiteraard, maar ‘tienerjongen’ klinkt toch net iets minder problematisch dan ‘elf- of twaalfjarig kind’. De enige uitzondering in het hierboven genoemde rijtje is de NOS, die het nog bonter maakte en sprak van een ‘verhaal over een jongen en zijn trainer’ en zelfs geen melding maakte van de ‘relatie’ tussen de twee.

Ook financiënminister Sigrid Kaag (D66) had het maandag op LinkedIn over een verhaal dat gaat over ‘de relatie tussen een tienerjongen en zijn voetbaltrainer’.

Terwijl de media nauwelijks ingingen op de redenen voor het verzet tegen Lammers als schrijver voor de Kinderboekenweek, pakten zij wel allemaal breed uit met het feit dat hij zich had teruggetrokken vanwege doodsbedreigingen. En uiteraard keurt niemand – ook 99,999 procent van de bezorgde ouders niet – die doodsbedreigingen goed. De aard van de bedreigingen werd echter nergens gespecificeerd, hoewel die logischerwijs nooit gedetailleerd wordt toegelicht. Het maakt echter nogal een verschil of het gaat om een kogelbrief afgeleverd op het woonadres van Lammers, of een ‘ik schiet hem dood!’ van Roeptoeter_1984&% op Facebook.

Hoewel er in alle lagen van de samenleving weerstand was tegen Lammers als schrijver voor de Kinderboekenweek, noemden bovengenoemde media allemaal specifiek de christelijke organisatie Gezin in Gevaar, dat een petitie startte tegen de keuze voor Lammers. Hierdoor ontstond de indruk dat de bezwaren voornamelijk uit christelijke hoek kwamen, terwijl die veel breder gedragen werden.

Naast de focus op doodsbedreigingen en christenen legden de media de nadruk op het vrije woord dat onder druk zou staan. En ook hiermee werd de aandacht verlegd van de oprechte zorgen over Lammers’ invloed op kinderen naar een non-issue. In de eerste plaats staat het vrije woord al jaren onder druk, zoals coronacritici de afgelopen jaren hebben ondervonden. Maar nog veel belangrijker is het feit dat het merendeel van al die bezorgde ouders helemaal niet betoogt dat Lammers niet vrij mag schrijven. Zij vinden dat hij voor volwassenen alles moet kunnen schrijven wat hij wil, ook over zijn uitspattingen in Berlijnse darkrooms – zolang hij maar niet wordt ingezet als educator op gender- en seksueel gebied voor kinderen.

Gemiste kans

De talkshows op de Nederlandse tv hebben de mond vol van ‘debat’, ‘dialoog’ en ‘bruggen bouwen’. Er werd echter nergens gesproken met mensen die bezwaar hebben tegen Lammers als ‘voorlichter’ op seksueel gebied voor kinderen. Er werd zelfs nauwelijks gesproken over die bezwaren. En dat is jammer, want je kunt het er best mee oneens zijn en in een dialoog uitleggen waarom je het anders ziet.

Onafhankelijk Kamerlid Nilüfer Gündoğan (voorheen Volt) mocht maandag aan tafel bij HLF8 de kijker voorhouden dat ‘Trainer’ een educatief essay is – terwijl het een kort verhaal is en geen essay – dat waarschuwt tegen pedofilie. Het is echter een gemiste kans dat zij niet hoefde uit te leggen waarom het volgens haar geen pedo-erotica is, en waarom zij haar kinderen best wil laten ‘voorlichten’ over gender- en seksuele identiteit door iemand die valt op jonger, kleiner en glad en online pronkt met groepsseks in darkrooms waar het ruikt naar poppers en anale seks.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
BlackTulip

Al die verering van losbandigheid, vreemdgaan en pedofilie.
Nog even en ik word als wappie bestempeld omdat ik al 17 jaar gelukkig getrouwd ben met iemand van het andere geslacht (oh en 'blank' ben).

Jeanne

Alles is op zijn kop. Waar men zich vroeger nog over uit sprak moet nu 'gewoon' gevonden worden.

Just look at us. Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, major media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.

Cookies op deze website