Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 18 juli 2022

VWS koopt vonnis over openbaar maken communicatie mondkapjesdeal 'gewoon' af

Redactie Blckbx
2022 07 18 hugo tweede kamer
2:40

Het ministerie van VWS staakt het juridisch verzet tegen de uitspraak van de rechter om alle achtergehouden communicatie over de mondkapjesdeal openbaar te maken. VWS besluit om de uitspraak gewoon te negeren en de opgelegde dwangsom van maximaal 15.000 euro te betalen.

Het ministerie van VWS beschikt over allerlei mogelijk belastende Whatsapp-berichten en andere communicatie van voormalig minister Hugo de Jonge en andere hooggeplaatste VWS-medewerkers over de omstreden mondkapjesdeal, die het niet openbaar maakt. Om die informatie boven tafel te krijgen, stapte de Volkskrant naar de rechter.

In januari besliste de rechterbank van Amsterdam dat het ministerie alle communicatie openbaar moest maken. VWS ging daarmee niet akkoord en vocht de uitspraak maandenlang juridisch aan. Afgelopen donderdag gooide VWS onverwacht toch de handdoek in de ring, vlak voor aanvang van een zitting over de zaak, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Uitspraak afgekocht

“Door het verzet te staken en tegelijkertijd de rechterlijke uitspraak nog steeds te negeren, moet het ministerie de al eerder opgelegde dwangsommen betalen. De teller staat sinds zondag op 15.000 euro, het maximumbedrag, dat overigens nog niet geïnd is door de Volkskrant," aldus de krant. VWS moet 100 euro per dag betalen voor het niet naleven van de rechterlijke uitspraak. Verder kan de Volkskrant geen actie meer ondernemen om het departement toch te dwingen zich te houden aan de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. “Er kan alleen bij de rechter aangeklopt worden voor weer een nieuwe, hogere dwangsom.”

De rechtbank van Amsterdam bepaalde in januari dat het ministerie moet reageren op het verzoek van de Volkskrant over de communicatie rond de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. De stukken vallen onder de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

De Raad van State had het ministerie van VWS eerder toegestaan om documenten over de coronacrisis in tranches te openbaren. Dat was volgens de rechter echter geen reden om het verzoek over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden niet conform de gebruikelijke wettelijke afspraken af te handelen.

Volgens de rechter woog het ‘journalistiek belang’ in deze zaak zwaar. Bovendien was het verzoek van de Volkskrant ‘toegesneden op een korte periode’ en op slechts enkele personen. VWS had bovendien alle stukken al paraat, zo oordeelde de rechter.

Motivatie staken onduidelijk

In april zei minister Conny Helder (Langdurige Zorg) in de Tweede Kamer dat het ministerie in verzet ging tegen het vonnis, omdat de rechter te weinig rekening zou houden met de werkwijze van VWS. Waarom het departement het juridische verzet nu staakt, is niet geheel duidelijk. In een verklaring stelde VWS donderdag dat het verzet is gestaakt, omdat het departement ‘de aan de rechter overgelegde planning’ wil gaan volgen.

VWS gaat daarmee voorbij aan het vonnis uit januari waarin die planning nou juist wordt afgewezen. De rechter wilde dat het departement ‘binnen vier weken’ openheid van zaken zou geven. Minister Helder beklaagde zich er in het Kamerdebat nog over ‘dat de uitspraak van de rechtbank Amsterdam er geen blijk van geeft dat er rekening is gehouden met de planning van VWS’.

Betrokkenheid Hugo de Jonge

In maart bleek al dat Minister Hugo de Jonge persoonlijk betrokken was bij de mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en de regering. De voormalig coronaminister liet een topambtenaar contact opnemen met Van Lienden. De Jonge had zich als minister van Volksgezondheid niet met de deal mogen bemoeien.

De Jonge vroeg zijn partijgenoot Bas den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, in april 2020 via WhatsApp om contact op te nemen met Sywert van Lienden. "Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in," schreef De Jonge. "Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt."

Het antwoord van Den Dungen aan De Jonge luidde: "Gebeld en voicemail ingesproken dat ie mij vanavond kan bellen. En anders heel het weekend. Ik zal zelf ook nog wel paar keer bellen." De Jonge reageerde hierop met 'super'.

Een week later sloot de regering een deal met Van Lienden.

In april overleefde De Jonge een motie van wantrouwen die tegen hem was ingediend vanwege zijn rol bij het totstandkomen van de mondkapjesdeal.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

En wie betaald uiteindelijk de dwangsom?Juist, de burger. Dit soort berichten bevestigt iedere keer weer de corruptie van dit kabinet en het gaat maar door. Bij het uitbreken van een eventuele oorlog zouden ze voor een oorlogstribunaal moeten komen a la Anton Mussert (NSB) . Dat gebeurt er n.l. met volksverraders

Requin

Voor die 15000 Euri hadden wij burgers ook onze zaak kunnen dienen met de
inschakeling van de Cosa Nostra!
Soms komen moordenaars via niet gedachte wegen op hun eindpunt!
Zelfs te voorzien bij de vele slachtoffers onder italiaanse kinderen.

Cookies op deze website