Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 30 november 2022

Chinese politiestaat gesteund door Apple in neerslaan anti-lockdown protesten

Redactie Blckbx
2022 11 30 China Apple
3:00

Terwijl tanks door de straten rollen om anti-lockdown demonstraties de kop in te drukken, voelt de Chinese regering zich gesteund door Apple, dat een cruciale iPhone-functie uitschakelde vlak voordat de protesten uitbraken.

Nadat er eerder al kleinere demonstraties waren tegen het draconische zero-covid-beleid, wordt er sinds een week in meerdere Chinese steden massaal gedemonstreerd. Onder meer in Beijing, Shanghai, Wuhan en Urumqi demonstreren mensen tegen de keiharde lockdown-maatregelen en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping. De politie treedt hard op om de protesten neer te slaan en sinds maandag rollen er ook tanks door de straten.

Apple schakelt communicatiefunctie uit

Slechts weken voordat de massale – en voor Chinese begrippen ongekende – demonstraties uitbraken, hielp het Amerikaanse technologiebedrijf Apple de Chinese regering door een voor demonstranten cruciale communicatiefunctie op de iPhone stilletjes uit te schakelen. Op 9 november bracht het bedrijf een nieuwe versie uit van het besturingsprogramma iOS. Normaal gesproken somt het dan de aanpassingen en nieuwe functies op, maar deze keer niet. “Deze update bevat bugfixes en beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers,” stelde Apple kortaf.

In de update zat echter een wijziging verborgen die alleen geldt voor iPhones die op het Chinese vasteland worden verkocht. De functie AirDrop kan alleen worden ingesteld om gedurende tien minuten berichten van iedereen te ontvangen, voordat het automatisch wordt uitgeschakeld. Op Chinese iPhones kan de instelling ‘iedereen’ niet langer permanent ingeschakeld blijven. Deze verandering geldt nergens anders.

AirDrop gaat uit van draadloze verbindingen tussen telefoons, in plaats van internetconnectiviteit. Met Bluetooth creëert het een peer-to-peer WiFi-netwerk tussen twee apparaten. Bij eerdere protesten tegen de Chinese regering maakten demonstranten gebruik van deze functie om te communiceren zonder afhankelijk te zijn van het door de staat gecontroleerde en gecensureerde internet. Tijdens de massale protesten in HongKong in 2019 werd ook veelvuldig gebruikgemaakt van de functie.

‘Druk van Chinese staat’

Mark Selden is historicus en socioloog aan Cornell University en beschreef in 2020 de relatie tussen Apple en China in zijn boek Dying for an iPhone. Hij zegt dat de wijzigingen in AirDrop ‘duidelijk door Apple zijn aangebracht onder druk van de Chinese staat’. De tech-gigant is sterk afhankelijk van China als productiecentrum en voor het klantenbestand, dus heeft het ‘weinig keus’ dan te buigen voor Chinese ambtenaren als het daar wil blijven opereren, volgens Selden.

Technologie als controlemiddel

In juni gebruikte de Chinese regering het verplichte coronapaspoort om demonstreren onmogelijk te maken. In de provincie Henan wilden bankrekeninghouders demonstreren om toegang af te dwingen tot hun bevroren tegoeden. Maar de autoriteiten hebben dat protest in de kiem gesmoord door het coronapaspoort van de getroffen spaarders op rood te zetten, waardoor zij niet meer mochten reizen en dus niet konden protesteren.

Vlam in de pan

China houdt hardnekkig vast aan een zero-covid-beleid, wat al geruime tijd leidt tot dystopische situaties die de bevolking tot wanhoop drijven. Donderdag sloeg de vlam in de pan toen een brand uitbrak in een appartementencomplex in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang, waarbij tien doden vielen.

Volgens de demonstranten was dit een direct gevolg van de keiharde lockdown. In het gebouw zouden deuren zijn vergrendeld, waardoor mensen niet konden ontsnappen. Reddingswerkers zouden de bewoners moeilijk hebben kunnen bereiken door hekken die rond het complex waren geplaatst. En sommige bewoners zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun appartement niet hebben durven verlaten. Vanuit Urumqi sloegen de demonstraties vervolgens over naar andere steden.

De Chinese autoriteiten ontkennen dat de coronamaatregelen een rol speelden en stellen dat de bewoners simpelweg te weinig wisten van brandgevaar. In de steden Guangzhou en Zhengzhou zijn inmiddels versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd.

Dinsdag braken er in Zhengzhou protesten uit bij Foxconn, de productiepartner van Apple. Werknemers waren niet alleen woedend vanwege lockdown-maatregelen, maar ook loongeschillen speelden hierbij een rol.

Maandag 28 november stond onderzoeksjournalist Daan de Wit aan de desk van blckbx today om duiding te geven aan de Chinese protesten. Zijn bijdrage is terug te zien in onderstaande video.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Commerciële belangen gaan voor mensenlevens en rechten. Als ik een smartphone(ik heb er geen) had van Apple deed ik hem meteen weg. Zolang mensen die rotzooi blijven kopen en gebruik maken van de sites die censureren zijn ze medeschuldig aan wat er gebeurt en nog komen gaat, kortom, ze helpen bij het graven van hun eigen graf en trekken de mensen mee die dit proberen te voorkomen.

Mab

Geen keus? Wat hebben we de afgelopen jaren gehoord dan? no jab no job was toch ook een keuze en geen dwang en je keuze had toch consequenties? Apple afhankelijk van China? Als ze er geen zaken meer mogen doen, heeft OOK China een probleem, zeker wanneer dan de productie ook nog eens uit China gehaald wordt: het gaat twee kanten op.

Eens kijken wat Apple zonder de rest van de wereld kan, laat ze China hebben, als hier iedereen ze de deur uit flikkert, wil ik wel eens zien wat er gebeurd. Principes mensen; sta op, als de Chinese bevolking het kan....wij ook, ze verdienen daar onze steun. Allemaal zeggen: nu is het genoeg!

Cookies op deze website