Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 26 augustus 2022

Facebook onderdrukte verhaal Hunter Biden-laptop na aandringen FBI

Redactie Blckbx
2022 08 26 Zuckerberg Facebook Hunter Cropped
3:00

Meta-CEO Mark Zuckerberg onthulde gisteren in een interview dat Facebook in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 het verhaal over de Hunter Biden-laptop onderdrukte na aandringen van de FBI.

Zuckerberg is de CEO van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Hij deed zijn uitspraken in de gisteren gepubliceerde podcast van Joe Rogan, The Joe Rogan Experience.

Toen Rogan vroeg naar Facebooks aanpak van het Hunter Biden-verhaal, in oktober 2020 gepubliceerd door de New York Post, antwoordde Zuckerberg: “De achtergrond is dat de FBI, denk ik, in principe naar ons toe kwam ... en zoiets zei van: ‘Hé, gewoon zodat jullie het weten: jullie moeten zeer alert zijn. We dachten dat er veel Russische propaganda rondging tijdens de verkiezingen van 2016. We hebben het bericht gekregen dat er een dump gaat komen die daar op lijkt. Dus wees waakzaam’.”

Tekst gaat verder onder de video

‘Betekenisvolle impact’

Zuckerberg ging vervolgens in op het verschil met de aanpak van Twitter, dat nog verder ging in de censuur: daar werd het verhaal compleet onzichtbaar gemaakt en de link naar het New York Post-artikel kon niet gedeeld worden. “Ons protocol is anders dan dat van Twitter. Wat Twitter deed is dat ze zeiden: ‘Je mag dit helemaal niet delen.’ Dat hebben wij niet gedaan,” zei Zuckerberg. “Wat we doen is dat we – als iets aan ons is gerapporteerd als mogelijk onjuiste informatie, belangrijke onjuiste informatie – we ook een factcheck-programma van een derde partij gebruiken, omdat we niet willen beslissen wat waar en onwaar is. En gedurende – ik denk dat het vijf of zeven dagen waren waarin werd bepaald of het vals was – werd de verspreiding op Facebook verminderd, maar mensen mochten het nog steeds delen. Dus je kon het nog steeds delen en je kon het nog steeds consumeren.”

Zuckerberg zei dat de verminderde verspreiding op het platform betekende dat het verhaal lager gerangschikt werd in de nieuwsfeeds van mensen. “Dus minder mensen zagen het dan anders het geval zou zijn geweest.” Op de vraag van Rogan hoeveel minder het verhaal is gelezen, kon Zuckerberg geen precies antwoord geven, maar wel zei hij dat het een ‘betekenisvolle’ impact had.

Integriteit FBI

Zuckerberg vertrouwde op de integriteit van de FBI. “Als de FBI – die ik nog steeds beschouw als een legitieme instelling in dit land, het is als een zeer professionele wetshandhaving – naar ons toe komt en vertelt dat we op onze hoede moeten zijn voor iets, dan wil ik dat serieus nemen.”

Aan de integriteit van de FBI wordt echter steeds meer getwijfeld. Volgens bronnen die zich meldden bij de Republikeinse senator Ron Johnson vertraagde de opsporingsdienst bewust het onderzoek naar de Hunter Biden-laptop, om zo te voorkomen dat Donald Trump de verkiezingen zou winnen. De FBI-leiding zou tegen het personeel gezegd hebben dat ‘ze niet naar de laptop van Hunter Biden mochten kijken’. De leiding was ‘niet van plan om de uitkomst van verkiezingen te veranderen’, volgens de bronnen.

De Republikeinse senator Chuck Grassley uitte de afgelopen tijd vergelijkbare beschuldigingen richting de FBI. Sinds 31 mei schreef hij drie brieven aan FBI-baas Christopher Wray. In zijn laatste brief van 17 augustus stelt Grassley dat de FBI volgens klokkenluiders ‘politiek geïnfecteerd’ is.

Hunter Biden-laptop

In april 2019 leverde Hunter Biden zijn laptop af bij een reparatiewinkel in Delaware, maar haalde deze nooit op. De winkeleigenaar schakelde de FBI in, maar voordat de laptop in beslag werd genomen, maakte hij een kopie van de harde schijf, die vol staat met belastende informatie. In de weken voor de presidentsverkiezingen van 2020 maakte de New York Post delen van de laptop-inhoud openbaar. De reguliere media, big tech, inlichtingendiensten en het politieke establishment deden er echter alles aan om de laptop buiten de aandacht van het grote publiek te houden, dan wel af te doen als ‘Russische desinformatie’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Russia Russia Russia, of was het nu Trump Trump Trump...
ah het was de FBI voor FBIden... de Bidens als Clintons ala Bushes ala Obama's ala FBLIE hey, het kringetje weer rond.

Cookies op deze website