Lightbox Image
Afbeelding:
Columns 18 maart 2023

Vreemde vogels

Huibrecht Boluijt
Gezondheidspsycholoog
2022 09 07 Columns HB
4:00

Het was daags voor de Provinciale Statenverkiezingen, dat ik me opmaakte voor het laatste verkiezingsdebat. De moderator presenteerde de gespreksthema’s. Het laatste onderwerp zou het tanende vertrouwen in de politiek zijn. Men had er beter aan gedaan daarmee te beginnen.

In het alsmaar giftiger wordende politieke klimaat barstte vanaf de eerste minuten de venijnige woordenstrijd met navenante verwerpelijke Amerikaanse toestanden los. Men liet elkaar niet uitpraten en de modder in de vorm van geniepige opmerkingen, irritant en laatdunkend gelach, treiterende interrupties en vernederende statements, vloog door de zaal. Als men het op inhoud niet kan bolwerken, rest immers slechts kleuterachtig gekwetter. Over het vertrouwen in de politiek, was daarmee alles al gezegd.

Het debat vormde een zoveelste dieptepunt in onze parlementaire democratie. Hoe kunnen deze uilskuikens, gecamoufleerd in vlotte pakken en getraind in het correcte ABN-accent, met hier en daar een vleugje décadence, nog denken dat zij betrouwbaar worden geacht wanneer ze elke gelegenheid te baat nemen om de ander te schofferen? Verblind door zelfvoldaanheid en lijdend aan ongeremd onfatsoen heeft men geen enkel oog voor het eigen incongruente gedrag. En toegejuicht door de collegiale omgeving van hielenlikkers en jaknikkers sloopten ze daarmee, zo zou een dag later blijken, hun eigen geloofwaardigheid.

Na het vallen van de avond op de verkiezingsdag bleek dat de uil van Minerva zich te pletter had gevlogen. Niet tegen de met kabaal draaiende wieken in een linkse klimaatwolk, maar tegen de harde muur van koppigheid en hoogmoed: het gebrek aan vermogen tot verbinden. De beheersing van de avond ervoor kon na jaren van het door uiterlijk vertoon onderschijten van de eigen visie, die door meer dan een miljoen kiezers werd onderschreven, niet voorkomen dat mensen wegliepen als bij rioollucht. Het op de man of vrouw spelen, denk aan de spy college-speech, in plaats van op inhoud voegt niets toe dan onrust. Dan haken mensen af. Wat in het ‘voordeel’ van de FVD-voorman spreekt is dat hij in tegenstelling tot veel Haagse collega’s geen masker op heeft, de leugen haat en in polariserende tijden bleef opkomen voor hen die zich gediscrimineerd wisten. Maar al het goede, verdraaid en daarna uitvergroot door sommige media en oppositie, verloor het van de arrogantie. Want mensen volgen nu eenmaal vaker op de toon van de muziek en minder op de inhoud van de compositie. Het gaat om de betrekking, waardoor het vertrouwen groeit.

Het tekort aan remmingen resulteert bij meer partijen in gehakketak en provoceren als communicatiestijl. Neem D66. Hoewel de voorvrouw van deze partij alsmaar beweert op inhoud te debatteren kan ze het met korte zinnetjes of jij-bakken subtiel interrumperen en sneren uitdelen niet laten. Haar partijgenoten zijn minder subtiel met hun uitingen wanneer ze anderen uitmaken voor fascist of mensen vergelijken met nazi’s. En ook de partijleider van de verliezende PVV ziet nog steeds niet in dat zijn anti-islam-stokpaardje inmiddels stokoud en versleten is. Schelden met ‘salafistenpartij’ is zinloos gehinnik. En de PvdA-voorvrouw die al eerder polariseerde met haar opmerkingen – door artsen hun BIG-registratie af te willen nemen – ‘verbeterde’ zichzelf op de valreep door de goedkope nazi-vergelijkingen van linkse collega’s in andere woorden te gieten. En ik herinner me ook nog de CDA-minister, bij wie ik tijdens het verliezersinterview met zijn politiek leider een vaag glimlachje meende te ontwaren, en die in coronatijden een taal bezigde die met recht deed denken aan het midden van de vorige eeuw toen hij sprak over ‘van deur tot deur’ en ‘op hun vestje spugen’. Nu hebben de meeste christenen niets op met een adelaar maar zien van oudsher de feniks als symbool voor herrijzenis. Benieuwd of die gespot gaat worden. Wopke leek overigens verrast. Vergeten dat de mainstream media als secondanten van de overheid in dezelfde tunnel staren, wist hij niet dat de kloof tussen zijn partij en het volk zo groot was. Mijn God.

Terug naar de uil. Zoals velen weten staat deze symbool voor wijsheid. Het statige beest ziet dat wat anderen niet waarnemen. Het was met die kenmerken dat de leider van FVD in 2019, als een visionair met hier en daar een vleugje Pim Fortuyn, met groot succes het Haagse politieke luchtruim binnenvloog. Het statig ogende beestje staat echter ook symbool voor domheid. En om de vergelijking compleet te maken zou volgens bijgeloof het geroep van een uil zelfs ongeluk voorspellen. Het leek erop dat dit laatste al op dezelfde avond, na zijn glorieuze landing op het politieke platform, bewaarheid werd en dat hij met zijn overwinningspeech de laatste vluchtroute van de uil had geboekt. De hoogdravende woorden, die zouden moeten getuigen van eruditie, maakten geen indruk. Integendeel. Het was geforceerd. Het werd hem door zijn aanhang nog vergeven. Maar al snel volgde meer opmerkelijk gedrag. En zo zou hij uiteindelijk, ondanks al zijn inspanningen om concurrenten aan te laten sluiten in een zwerm van gelijkgestemden, vooral zijn kiezers en zichzelf het bos in sturen.

Scoren met slechts uiterlijk vertoon onthult leegte. Het is de kunst om directheid met respect te combineren, tegenslagen niet pessimistisch aan te vliegen maar als een uitdaging te koesteren en te volharden in rust en het geloof in jezelf als anderen je onder de gordel raken. Het is precies dat wat de leiders van de winnende partijen is gelukt. Zij verlagen zich niet tot venijn of gescheld. De normale toon was deze week de grote winnaar. De grote snavels en de valse noten op links en rechts werden afgestraft. De samenleving snakt naar fatsoen en wijsheid. Mensen zijn het gedram beu. De negativiteit heeft zichzelf neergehaald. Het vak van politicus vraagt immers vliegkunst. Dit was kamikaze.


Het is de day after. Ik kijk uit mijn raam. Achter mijn huis lacht de door zon overgoten oude eik om de vogels die er lustig op los fladderen. Ik denk aan de uil van Minerva die ooit zijn vleugels spreidde bij het vallen van de avond maar nu z’n wonden likt. Ik vraag me af of de vogel die zichzelf vleugellam heeft gemaakt een andere vliegroute gaat kiezen. Die van optimisme en hoop. Want dat kan, hoe serieus de politieke opdracht ook is. Jezelf overschatten of opblazen als redder van de natie is altijd een impliciet resultaat. Als je het tot doel maakt dan draai je de realiteit om. Het merendeel van de verliezers stond boven de realiteit en bewees zichzelf daarmee simpelweg onbekwaam: functie elders.

Huibrecht Boluijt (Dinteloord, 8 januari 1967) behaalde zijn doctoraal in de Gezondheidspsychologie. Hij is vrijgevestigd psycholoog en therapeut. Zijn praktijk voor psychotherapie is gevestigd in Middelburg. Als columnist, opiniemaker, spreker en docent deelt hij met psychologisch-wetenschappelijke duiding vlijmscherp zijn perspectief op wat er om ons heen gebeurt.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Favorita

Dat de uil zich te pletter heeft gevlogen is het gevolg van een totale mismatch tussen Baudet en de gemiddelde Nederlander. Ten eerste is de Nederlander niet zo heel slim (daarom stemmen ze toch weer op een kartel partij in wording) en ze houden van polderen, halve slappe oplossingen, hetgeen niet iets is dat FVD aanbiedt.
Uiteindelijk krijgt een land de regering die het verdiend; de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft het zover laten komen. En dat is niet omdat hun beoordelingsvermogen zo geweldig is..dus als meneer Boluijt wil zeggen dat “de kiezer altijd gelijk heeft”…

EdwinHJ

BBB is de meest loyale oppositiepartij van VVD66.
Ruim 85% van alle door VVD66 ingediende moties, amendementen en wetsvoorstellen heeft BBB gesteund.
Mooi gezegd Favorita, een kartelpartij in wording 👍🏼4
FvD is met afstand de partij die loyaal is aan eigen principes en het “gewone volk”.

Cookies op deze website