Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 14 september 2022

Ook Europa geeft noodgoedkeuring aan Pfizers 8-muizen-booster

Redactie Blckbx
2022 09 14 ema 8 muizen booster
3:00

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft nu ook noodgoedkeuring gegeven aan de Pfizer-booster tegen de BA.4/5 varianten van omikron. Miljoenen Europeanen worden straks geprikt met het gloednieuwe mRNA-product, dat slechts getest is op acht muizen.

Net als eerder de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is nu ook de Europese medicijnwaakhond EMA er kennelijk van overtuigd dat gegevens van acht laboratoriummuizen het ‘beschermende effect’ bewijzen van het nieuwste Pfizer-vaccin tegen de omikron-varianten BA.4 en 5. Vanwege de haast om het product op de markt te brengen, zijn klinische proeven met mensen volledig overgeslagen.

Het EMA beweert – via zijn Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) – het besluit hoofdzakelijk te hebben gebaseerd op de klinische gegevens van het oorspronkelijke vaccin, ontwikkeld tegen de Wuhan-variant ­– en die van het eveneens verouderde BA.1-vaccin. Dit laatste vaccin, dat enkele weken geleden in Europa werd goedgekeurd, is door Pfizer wel getest op mensen, tijdens twee studies met in totaal 2.400 deelnemers. Het EMA verklaart:

“Het CHMP concludeert dat Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 doeltreffender is dan Comirnaty bij het opwekken van een immuunrespons tegen de subvarianten BA.4 en BA.5, zoals verwacht. Het veiligheidsprofiel van het vaccin zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met dat van Comirnaty Original/Omicron BA.1 en Comirnaty zelf, waarover een grote hoeveelheid gegevens beschikbaar is.”

'Een lachertje'

De Amerikaanse hoogleraar farmacie Peter Doshi uitte gisteren in een interview met Welt scherpe kritiek op deze redenering. “Het enige ‘bewijs’ dat Pfizer kan leveren voor een vermeend ‘beschermend effect’ tegen BA.4/5 bestaat uit gegevens van acht laboratoriummuizen," schampert Doshi. Het feit dat het EMA zich zegt te baseren op de testgegevens van de vorige vaccinvarianten vindt hij een ‘lachertje’.

Volgens Doshi zijn er onvoldoende data beschikbaar om de BA.4/5 omikron-booster te kunnen goedkeuren. De hoogleraar laakt daarbij de weigering van Pfizer, en ook Moderna, om gedetailleerde gegevens van de deelnemers aan de klinische studies van de eerdere vaccinvarianten te publiceren.

Geheimhouding onaanvaardbaar

“Wij proberen al lang de gedetailleerde, individuele deelnemersgegevens van de grote mRNA klinische tests van 2020 te verkrijgen. Zonder succes. Alleen op basis van deze gegevens kunnen risico's en voordelen op betrouwbare wijze tegen elkaar worden afgewogen,” zegt Doshi. “Ik blijf bij mijn mening: geen gegevens, geen wetenschap – en er is ook geen sprake van ‘wetenschappelijk getest’. De geheimhouding van gegevens is onaanvaardbaar. Het roept de vraag op hoe regeringen dergelijke producten kunnen aanbevelen of zelfs verplichten."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Stijn76

Europ heeft GEEN 'noodgoedkeuring' verleend.

Ik zit op alle alternatieve media kanalen hetzelfde pleidooi te houden. Nu dan maar hier.

Vermijd het woord 'goedkeuring' alstublieft. Deze medicijnen hebben namelijk GEEN goedkeuring gehad. Ook geen Noodgoedkeuring.

De officiele term die de instanties gebruiken voor de verleende status is 'Emergency Use Authorization'. Een goede Nederlandse vertaling zou dus zijn 'noodtoestemming'.

De autoriteiten die het medicijngebruik reguleren vermijden zelf zorgvuldig het gebruik van het woord 'approval'. Laten wij dat ook doen!

Stijn76

Verander alstublieft de titel in 'Ook Europa geeft noodtoestemming aan Pfizers 8-muizen-booster' en verwijder zorgvuldig ELK gebruik van het woord 'goedkeuring'. Besteed desnoods een paragraaf er aan om uit te leggen dat de middelen NIET zijn goedgekeurd.

De autoriteiten zelf vermijden het woord 'goedkeuring' zorgvuldig, dus waarom zou Blckbx die wel gebruiken en daarmee de mythe dat deze middelen niet experimenteel zijn voeden?

Taal is belangrijk mensen!

Cookies op deze website