Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 12 december 2022

Rabobank vraagt klanten om minder contant geld op te nemen

Redactie Blckbx
2022 12 12 voor rabobank contant geld
1:40

Klanten die vaak contant geld opnemen, krijgen van Rabobank een brief waarin wordt verzocht het opnemen van contant geld te beperken. Ook waarschuwt de bank voor de gevaren van contant geld en wijst op alternatieven.

“Het is ons opgevallen dat u regelmatig contant geld opneemt van uw rekening,” begint de Rabobank. “In deze brief informeren we u over de risico’s van contant geld en vragen we u om het opnemen van contant geld te verminderen.”

De bank noemt het ‘haar maatschappelijke rol’ om te wijzen op de risico’s die het gebruik van grote sommen contant geld en grote coupures heeft. “Het gaat daarbij om het risico dat u of wij door het gebruik van contant geld ongewild betrokken raken bij witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten.”

Het aannemen van één of enkele grote coupures kan daarvoor al voldoende zijn, waarschuwt de Rabobank, die aangeeft dat ‘het overgrote deel van de 200 en 500 euro biljetten een criminele oorsprong heeft'.

De Rabobank wijst er in de brief ook op dat er alternatieven zijn voor het gebruik van contant geld, zoals pinnen en het doen van betaalverzoeken via de Rabobank-app. “U heeft helemaal geen contant geld meer nodig.”

Reactie Rabobank

In een reactie zegt de Rabobank dat het de brieven inderdaad verstuurt naar klanten die veel pinnen. Volgens de bank hoort dit vanuit de Wet op het financieel toezicht (Wft) als poortwachter van het financiële stelsel bij haar rol.

Volgens schrijver en historicus Laura Slot is dit onzin, reageert ze onder de tweet van de bank. “De Rabobank kan zich in deze niet achter de wet Wft verschuilen, omdat dit principe (een geldvariant afraden) tegen andere wetten ingaat.”

“Contant geld is een wettelijk betaalmiddel en het opnemen ervan behoeft geen ‘waarschuwingsbrief’ uwerzijds richting de klanten,” foetert Tweede Kamerlid Olaf Ephraim van BVNL op Twitter. “In het kader van duurzaamheid, die u ook hoog in het vaandel hebt staan: stop hiermee.”

Tekst gaat verder onder de brief

Fout gedrag

Rabobank ontmoedigt niet alleen het gebruik van contant geld, maar bemoeit zich ook met waaraan klanten hun geld uitgeven. Sinds april toont de Rabobank via de bankapp of aankopen van cliënten door de beugel kunnen qua CO2-uitstoot. "We willen mensen inzicht geven in hun eigen gedrag en als ze het willen, dan kunnen ze hun gedrag aanpassen," zei toen Barbara Baarsma, directeur Carbon van de Rabobank.

In augustus gaf Baarsma tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio aan dat iedereen verplicht een CO2-budget zou moeten krijgen. "Dan kunnen rijke mensen die veel willen vliegen, rechten kopen van arme mensen die daar geen geld voor hebben. Verdienen zij ook nog een beetje aan de vergroening," aldus de Rabobank-directeur.

Lees meer over: Rabobank Contant geld Trending

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Ik krijg grotendeels contant uitbetaald, betaal contant, net als het merendeel van de dorpsbewoners. een betaalverzoek via een app? Ik ben niet gek, doe niet aan apps etc. Het feit dat deze brief gestuurd wordt, zou ik als een ernstige inbreuk op mijn privacy beschouwen als Raboklant: KLANT.

Dat de meeste biljetten van 500 en 200 euro een criminele oorsprong hebben, klopt, net als de andere komen ze van een bank, veelal vrij dubieus bezig, zeker de laatste jaren.

ML

Het gevaar zit hem in het niet gebruiken van contant geld. Keer op keer. bij elke crisis is het duidelijk dat de banken dit veroorzaken en gered moeten worden d.m.v. belastinggelden(bail out). De banken zijn het gevaar. Onbetrouwbaar en crimineel. Vergeet niet, op het moment dat jouw geld op de bank staat, is het in feite van de bank(jij hebt een vordering) en aangezien de schulden inmiddels gigantisch zijn is de enige mogelijkheid voor de banken een bail in. Dat houdt in dat elke spaarder naar zijn geld kan fluiten. Mijn advies is het tegenovergestelde van de Rabobank. Contant geld heb je in bezit tenzij het waardeloos wordt verklaard.

Cookies op deze website