Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 28 april 2022

Gigantische stijging aantal soa’s in Ierland, HIV plus 90 procent

Redactie Blckbx
2022 04 28 soa ierland
2:30

Het aantal gemelde gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) in Ierland is de eerste drie maanden van dit jaar explosief gestegen. Er worden nu ruim 54 procent meer gevallen gemeld dan een jaar geleden. Het aantal meldingen van HIV steeg met bijna 90 procent.

De cijfers van het Ierse Health Protection Surveillance Centre (HPSC) hebben betrekking op de eerste dertien weken van het jaar, en laten een enorme stijging zien van de meeste soa's in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Het aantal HIV-diagnoses steeg met bijna 90 procent van 79 naar 150 en het aantal gonorroegevallen is met meer dan 73 procent gestegen van 393 naar 680. Het aantal gerapporteerde chlamydia-gevallen steeg van 1.519 tot 2.330, een stijging meer dan 53 procent, en het aantal syfilis-gevallen steeg met ruim 27 procent, van 188 tot 239 gevallen.

Daling in 2020

Het aantal gemelde soa’s in Ierland daalde aanvankelijk bij de start van corona in het begin van 2020, maar liep in 2021 weer op, maar nog niet tot het niveau van voor de coronacrisis.

De HSE, het Ierse RIVM, zegt dat de enorme stijging in het eerste kwartaal van 2022 mede komt doordat de coronamaatregelen zijn losgelaten. Het gezondheidsinstituut verwacht dat de seksuele activiteit ‘is teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, wat zal resulteren in een toename van het aantal mensen dat een soa-test nodig heeft of zich wil laten testen’, aldus een woordvoerster. Ook verwacht HSE dat er nu de coronacrisis voorbij is meer getest zal gaan worden. “We verwachten dat meer testen tot meer diagnoses zullen leiden."

Online soa-test

Vorig jaar introduceerde HSE in het kader van het Sexual Health and Crisis Pregnancy Programme een pilot voor het online testen op soa’s. De organisatie werkte daarbij samen met soa-klinieken in Dublin, Cork en Kerry. "Tot eind maart 2022 zijn al bijna 64.000 soa-testkits verzonden,"zegt de woordvoerster. "Tijdens de proeffase, van januari tot mei 2021, had 57 procent van de gebruikers nog nooit eerder contact gehad met seksuele gezondheidsdiensten. Dit suggereert dat de mogelijkheid om online te kunnen testen het laagdrempeliger maakt om een soa-test te doen.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: HIV Ierland Lockdown Soa's

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Test meer, meer gevallen - meer gevallen, (daadwerkelijke ziekte & patient-zijn doet er niet meer toe, het gaat om een positieve test voorhet een of ander), ‘groter probleem’ - ‘groter probleem’, meer ‘rechtvaardiging’ voor huidige regeringen (foutief gelijkgeschakeld met DE overheid en DE rechtsstaat) om in te grijpen met surveillance-maatregelen.

Kortom:
QR-reinheidspas voor dating verkeer, ‘Ik neuQ Rein of ik neuk Nein’ (al zal de precieze slogan waarschijnlijk anders uitpakken).

Cookies op deze website