Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 21 mei 2022

In mei toch wéér oversterfte bij 65-80-jarigen, sterfte loopt op

Redactie Blckbx
2022 05 21 voor toch weer oversterfte
2:30

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er vanaf het begin van de week van maandag 9 mei opnieuw sprake is van oversterfte bij 65-80-jarigen. De sterftecijfers bij deze leeftijdscategorie vertonen bovendien een sterk stijgende lijn. Ook de sterfte bij de andere leeftijdscohorten neemt toe en schurkt dicht tegen oversterfte aan.

Na de oversterfte in april zou daar in mei een eind aan zijn gekomen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week. Volgens de laatste cijfers van het statistiekbureau is er nu echter toch weer oversterfte, bij de groep 65-80 jaar.

In week 19 (9 tot en met 16 mei) overleden volgens het CBS 1.008 mensen in de leeftijd van 65-80 jaar, tegen 875 gemiddeld, ofwel 15 procent meer dan normaal.

Bij de groep 0-65 jaar overleden 407 mensen tegenover 370 gemiddeld, precies 10 procent meer dan normaal gesproken. Bij deze categorie valt de sterfte nog net binnen de bandbreedte.

Ook bij 80 jaar en ouder overleden meer mensen dan normaal, 1.721 tegen 1.615 gemiddeld, een afwijking van 6,5 procent.

Oversterfte april

Vanaf 18 februari 2022 (week 7) werden 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige afweerstoornis opgeroepen voor een vierde coronaprik. Vlak daarna, vanaf begin maart, gingen de sterftecijfers in Nederland snel omhoog, na een korte relatief ‘rustige’ periode. Volgens het CBS was de oversterfte ‘waarschijnlijk’ te wijten aan corona en de griep. Uit de coronacijfers blijkt echter dat er in april vrijwel geen mensen overleden met of aan corona.

Tijdelijk lagere sterfte

Vorig jaar was de oversterfte volgens het CBS 10 procent, vrijwel helemaal gerealiseerd in de tweede helft van het jaar. Na de eerste week van 2022 doken de sterftecijfers ineens naar beneden, tot iets onder normaal. In januari en februari van dit jaar overleden er in Nederland een aantal weken lang iets minder mensen dan verwacht.

Voor de leeftijdscategorie 65-80 waren er echter maar vier weken met ongeveer normale sterftecijfers, week 2,4,5 en 6. Vanaf maart ging de teller weer snel omhoog. In april was er met name bij deze leeftijdscategorie sprake van forse oversterfte. De eerste week van mei was de sterfte nog steeds veel hoger dan gemiddeld, maar viel net binnen de bandbreedte. Vanaf week 19 (9 tot en met 16 mei) is de oversterfte terug.

CBS onderzoekt rol vaccinaties

Begin maart meldde blckbx dat het CBS expliciet onderzoekt welke invloed de coronavaccinaties hadden op de torenhoge sterftecijfers in de tweede helft van vorig jaar, iets waarover daarvoor door het CBS in alle toonaarden werd gezwegen. Het statistiekbureau heeft gezegd de resultaten van het onderzoek in juni bekend te maken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Weinig reacties hierop.
Wegkijken voor het feit dat juist de vaccinaties het afweersysteem
via reekontwikkeling mollen. Zelenko et all. schreven een uitgebreid wetenschappelijk overzicht over de genocide van de eeuw!
Kom daar eens mee Black Box! Wakker schudden!

BlackTulip

Er is zelfs nog meer oversterfte als je bedenkt dat we eigenlijk ONDERsterfte zouden moeten hebben na 2 jaar oversterfte.

Cookies op deze website