Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 26 mei 2022

Recordaantal hardlopers zakt in elkaar tijdens halve marathon Brooklyn

Redactie Blckbx
2022 05 26 voor halve marathon brooklyn
2:20

Tijdens de halve marathon van Brooklyn moesten afgelopen zaterdag maar liefst zestien deelnemers per ambulance naar het ziekenhuis. Eén loper overleed. Het recordaantal medische noodsituaties zou te wijten zijn aan het warme en vochtige weer. Voor deelname was bewijs van coronavaccinatie vereist.

De overleden hardloper van zaterdag was het eerste dodelijke slachtoffer in de Brooklyn Half-race sinds 2014. Ook waren er in de geschiedenis van het evenement nooit eerder zo veel lopers in elkaar gezakt. Het dodelijke slachtoffer, een 32-jarige man, zakte 2,5 uur na de start plotseling in elkaar ‘nadat hij mogelijk een hartstilstand had gekregen', zo meldt de evenementenorganisatie New York Road Runners club (NYRR) in de New York Post.

Warm en vochtig weer

“De race met 22.000 lopers – van het Brooklyn Museum via Prospect Park naar de Coney Island promenade – werd gehouden op een ongewoon warme en vochtige dag," geeft de Post als verklaring voor het ongekend hoge aantal medische noodsituaties tijdens en vlak na de race. "De temperatuur was om 9 uur 's morgens op Coney Island al 70 graden Fahrenheit (21 graden Celsius) met 83 procent vochtigheid."

De brandweer van New York meldde aan The Daily Mail ‘dat zestien deelnemers naar een ziekenhuis waren gebracht’. Vijf mensen die naar het ziekenhuis moesten waren er ernstig aan toe. Wat de ingestorte hardlopers precies mankeerden, en of de problemen al dan niet hart-gerelateerd waren, vermeldde de brandweer er niet bij.

Corona-vaccinatie verplicht

Aan de conditie van de deelnemers kan het in ieder geval niet hebben gelegen. De Brooklyn Half Marathon hanteert een strenge toelatingsprocedure en eist van deelnemers dat ze in topconditie zijn en zich houden aan een intensief trainingsschema. Bovendien moesten alle deelnemers aan de Brooklyn Half dit jaar verklaren dat zij zijn ingeënt tegen corona, zo maakt de officiële website duidelijk.


"Alle lopers moeten een bewijs van COVID-19-vaccinatie kunnen tonen om deel te nemen aan NYRR-wedstrijden," aldus de website. "Voor meer informatie, bezoek onze webpagina over het COVID-19-vaccinatiebeleid. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en richtlijnen van de CDC, WHO, en uw lokale en nationale autoriteiten."

"De gezondheid en veiligheid van onze lopers en medewerkers blijven een prioriteit voor NYRR," voegen de organisatoren van de Brooklyn Half toe. "Al het NYRR-personeel zal afstand bewaren en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) dragen. Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op via help@nyrr.org. Bedankt voor uw voortdurende geduld en steun." De organisatoren van de Brooklyn Half eisten niet dat de lopers maskers droegen.

Alleen opvallend

Vanzelfsprekend is het onmogelijk om op dit moment te kunnen zeggen of de medische noodsituaties tijdens de hardloopwedstrijd verband houden met de vaccinaties tegen corona. Het is echter wel opvallend dat juist dit jaar, nu er alleen maar gevaccineerde hardlopers mochten deelnemen, een recordaantal mensen in allerijl naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Warm weer bij 21 graden celsius in New York ?
Bij 21 graden is het zo heet dat je erbij neer valt ?

Klimaatverandering heeft vreemde gevolgen.

Theovik

21 graden is n prima temperatuur voor een halve marathon, ze moeten natuurlijk iets de schuld kunnen geven.

Cookies op deze website