Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 23 maart 2023

RIVM bereidt zich voor op uitbraak potentieel dodelijke schimmelziekte

Redactie Blckbx
2023 03 23 schimmel
1:30

Het RIVM en het Radboudumc bereiden zich voor op een uitbraak van de schimmelziekte candida auris. In veel landen is de zeldzame ziekte – die vooral mensen treft met een verzwakt immuunsysteem – aan een explosieve opmars bezig.

Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM aan het AD. Deze week maakte het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC bekend dat het aantal gevallen van de schimmelziekte in 2021 bijna is verdubbeld van 756 naar 1.471. Ook in andere landen neemt het aantal gevallen van de ziekte in snel tempo toe.

Zorgwekkend is daarbij dat er steeds meer gevallen zijn die resistent zijn tegen echinocandines, het meest geschikte geneesmiddel voor de behandeling van de infectie.

Ook in Nederland zijn inmiddels grote zorgen ontstaan over de oprukkende schimmelziekte, die vrijwel enkel mensen treft met een verzwakt of verstoord immuunsysteem.

Het RIVM wil nu 'de surveillance op orde' hebben voor als candida auris zich ook in Nederland gaat verspreiden. "We proberen voorbereid te zijn, mocht het hier vaker voor gaan komen. Dan willen we bijvoorbeeld goed uitbraakonderzoek kunnen doen,” aldus onderzoeker van het RIVM Thijs Bosch, die aangeeft dat de ziekte dodelijk kan zijn als de schimmel in de bloedbaan terecht komt. Ongeveer een derde van de patiënten met een ernstige besmetting overleeft de infectie niet.

De voorbereiding gebeurt onder meer door uitbraken van candida auris na te bootsen en zo te trainen wat er dan moet gebeuren. "In de landen om ons heen zijn er wel meer gevallen aangetroffen. In Italië en Engeland zijn er ‘uitbraken’ bekend, in Griekenland en Spanje duikt de schimmel ook geregeld op," zegt de woordvoerder.

In Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar vijf gevallen van een infectie met de schimmel ontdekt. Dat waren volgens het RIVM allemaal mensen die de schimmel in het buitenland hadden opgelopen.

Coronavaccins?

Waarom de schimmelziekte nu vaker voorkomt, zegt Bosch niet. De Amerikaanse CDC wijt de uitbraak ‘mogelijk’ aan slechte infectiepreventie in zorginstellingen en verbeterde screening, waardoor meer infecties worden opgemerkt.

Over een mogelijke oorzakelijke relatie van de uitbraak met de COVID-vaccinaties, wordt door het CDC niet gesproken, hoewel het opvallend is dat het aantal gevallen verdubbeld is vanaf het moment dat de vaccinaties met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna tegen COVID-19 werden uitgerold.

Corona-critici, zoals immunoloog, viroloog en vaccinoloog dr. Geert Vanden Bossche, waarschuwen al sinds 2020 dat de vaccinaties het immuunsysteem kunnen beschadigen, waardoor gevaccineerde mensen juist vatbaarder worden voor infectieziekten.

Sinds de start van de vaccinatiecampagne komen ook andere infectieziekten zoals schurft, herpes en RS vooral in zwaar gevaccineerde landen veel vaker voor.

Tekenend is wellicht ook het bericht vandaag dat vijf Oranje-internationals daags voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk naar huis zijn teruggekeerd. Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en Bart Verbruggen kampen allemaal met een virusinfectie, meldt de Telegraaf, aan wie een woordvoerder van de KNVB laat weten dat het 'in ieder geval niet om het coronavirus gaat'.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Juistja

En weer blijkt een complottheorie een VOORSPELLING te zijn geweest. Het coronabedrog begint steeds meer op een goed geplande genocide te lijken waardoor effectief de door sommige psychopatische miljardairs gewenste reductie van de mensheid wordt bereikt.

Mab

Niks aan de hand jongens.... gewoon allemaal weer in hysterische blinde paniek rond gaan rennen (o nee, je op laten sluiten) en neem er vooral nog eentje. Heel lullig voor de geprikten, vooral die er in gestonken zijn en nu beter weten. Ik vrees dat we misschien naar tijden gaan dat het omgekeerd gaat worden: geprikt? niet welkom ivm hogere partikel belasting voor anderen en geprikten voor hun eigen veiligheid niet eens meer willen. Misdadig en onze regeringen wisten het.

verbeterde screening, natuurlijk, kulargument; dat verhoogt niet het aantal zieken en doden aan iets. Stuur het RIVM maar naar huis.

Cookies op deze website