Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 29 november 2022

‘WK springplank voor dodelijke kamelengriep,’ roepen media in koor

Redactie Blckbx
2022 11 29 Kamelengrieppaniek 2 Cropped
2:00

Onderzoekers van de WHO en Johns Hopkins waarschuwen dat het WK voetbal in Qatar kan fungeren als springplank voor dodelijke infectieziektes als kamelengriep. De reguliere media wakkeren de angst gretig aan en vergroten daarmee het draagvlak voor een digitaal vaccinatiepaspoort.

Vorige week publiceerden drie onderzoekers het artikel ‘Infection risks associated with the 2022 FIFA world cup in Qatar’ in het wetenschappelijke tijdschrift New Microbes and New Infections, uitgegeven door Elsevier. Één van de auteurs is Patricia Schlagenhauf, die als epidemioloog verbonden is aan het Collaborating Centre for Travellers' Health van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook schreef Jaffar Al Tawfiq mee, die als specialist infectieziekten werkt voor Johns Hopkins Aramco Healthcare.

Zij noemen acht infectieziekten die tijdens het WK een risico vormen, waarvan corona en apenpokken de meest waarschijnlijke zijn. Ook wijzen de onderzoekers op het gevaar van MERS, ook wel bekend ‘kamelengriep’, omdat kamelen een belangrijke infectiebron voor mensen vormen. Zij raden mensen aan deze dieren niet aan te raken en geen rauwe kamelenmelk en kamelenurine te drinken.

De verwachting is dat meer dan een miljoen supporters vanuit de hele wereld naar Qatar reizen om naar de WK-wedstrijden te kijken.

Kamelengrieppaniek

MERS is verwant aan corona, maar met een sterftecijfer van 30 procent vele malen dodelijker. Het virus komt echter nauwelijks voor: de WHO registreerde 2.600 gevallen in de afgelopen tien jaar, waarvan verreweg de meeste in Saoedi-Arabië.

Toch verschijnen er sinds een week in veel media artikelen met angstaanjagende koppen als ‘World Cup 'camel flu' warning: Experts list MERS - which kills up to a THIRD of everyone it strikes’, ‘Warning over ‘camel flu’ at World Cup, as expert list MERS among eight disease threats in Qatar’ en ‘FIFA World Cup 2022: Camel flu is the new risk for fans in Qatar, claim reports’.

Vaccinatiepaspoorten

Hoewel de concrete dreiging van kamelengriep momenteel dus verwaarloosbaar klein is, zou de angst ervoor door regeringsleiders aangegrepen kunnen worden om de invoer van permanente vaccinatiepaspoorten te versnellen. Zij verklaarden onlangs op de G20 in Bali dat ze digitale vaccinpaspoorten willen gaan gebruiken om ‘pandemieën te bestrijden én te voorkomen'. Om te mogen reizen zullen mensen dan altijd volledig gevaccineerd moeten zijn tegen de infectieziekten die op dat moment een gevaar zouden vormen.

Voor kamelengriep is momenteel nog geen vaccin ontwikkeld.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Anja1111

Het addergebroed bij Pfizer en Moderna heeft waarschijnlijk al lang de volgende MRNA spuit klaarliggen, natuurlijk nauwelijks ontwikkeld en onderzocht, maar nood breekt wet toch... Alles voor de $$$ en de €€€ etc.

Mab

Je lacht je toch de blubber!? Stelletje gekken! Het wachten is op de zebra griep, de struisvogelgriep, de musjesgriep...... iemand al last van de olifantengriep? Die schijn ook heel heftig te zijn.

Cookies op deze website