Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Een Zwitsers parlementslid pleit op de World Economic Forum-bijeenkomst in Davos voor steden waar mensen ‘geen auto meer nodig hebben’. De politiek zou ‘op de een of andere manier alle bedrijven moeten meekrijgen’.
Bastian Girod van de Groene Partij toonde zich in Davos groot voorstander van steden waar mensen geen auto’s meer bezitten en ‘in harmonie met de natuur’ kunnen leven. Hij zei dat ‘het van belang is dat politiek beleid de spelregels verandert, zodat mensen, maar ook bedrijven, gemakkelijker kiezen voor duurzaamheid’. Hij noemde de Zwitserse steun voor ‘hernieuwbare energie’ en ‘energie-efficiëntie’ één van de belangrijkste maatregelen die het land genomen heeft.
Tekst gaat verder onder de tweet
Klaus Schwab barely finished his opening remarks at WEF 23 and a Swiss MP from the Greens Party is already promoting a 15 minute city style concept where people no longer need cars. Also encourages punishing businesses that don't adhere to climate agreements. #wef23 pic.twitter.com/3S7WUb7TZ0
— Rukshan Fernando (@therealrukshan) January 16, 2023
Girod: “In Zürich zijn veel districten waar je geen auto nodig hebt, omdat alle activiteiten, school, boodschappen doen (…) op loopafstand zijn en mensen geen auto meer kopen.” Een dergelijke omgeving waar geen auto’s nodig zijn, noemde hij de makkelijkste weg en ‘een duurzame levensstijl, een levensstijl in harmonie met de natuur’. Een half jaar geleden bracht het World Economic Forum (WEF) al een rapport uit, waarin het pleitte voor het beëindigen van particulier autobezit.
Girod prees de Amerikaanse president Joe Biden, die voorstelde dat de Amerikaanse regering alleen nog zakendoet met bedrijven die zich aan de Parijs-akkoorden houden. “We moeten ook ons licht laten schijnen op hen die niet handelen,” noemde Girod dat. Politiek beleid zou op de een of andere manier alle bedrijven moeten meekrijgen om hiernaar te handelen. Dat noemde hij ‘slim beleid’. Beleid moet ook slim zijn, ‘omdat we anders niet worden herkozen,’ zegt Girod.
In Oxford wordt al enige tijd geëxperimenteerd met de zogenaamde ’15-minuten steden’. Het idee van een 15-minuten-stad is dat alles wat men nodig zou hebben binnen vijftien minuten te bereiken is. De nadruk ligt hierbij echter op het ‘controleren’ in plaats van op het ‘faciliteren’. In onderstaande video kun je het item terugkijken dat blckbx today daar onlangs aan wijdde.
Tekst gaat verder onder de video
Inwoners van Oxford kunnen dagpassen aanvragen om meer bewegingsvrijheid te krijgen. Maar ook hier zitten beperkingen aan, want een vergunning kan per auto maximaal honderd dagen per jaar gebruikt worden. Dit komt neer op gemiddeld twee dagen per week. Er geldt een maximum van drie auto’s per huishouden en één auto per persoon. Hierop wordt gecontroleerd, dus er wordt actief op aangestuurd dat mensen minder autorijden.
In Oxford is veel verzet tegen de nieuwe maatregelen. Er vonden onlangs protesten plaats tegen het idee van 15-minuten-steden, dat als het ‘einde van de bewegingsvrijheid’ wordt gekarakteriseerd. Over precies een maand, 18 februari, wordt er een potentieel grote demonstratie georganiseerd tegen de ‘districten’ en de beperking van de bewegingsvrijheid.
Ook de Schotse regering stuurt deze week aan op het verminderen van het autogebruik. In 2030 moet het totale aantal autokilometers met 20 procent zijn afgenomen.
Reacties
Even voor de duidelijkheid : die wijken in Zürich waar je geen auto nodig hebt, zijn geen surveillancegevangenissen zoals Oxford.
Het kan dus wel zonder surveillance en autoluwe wijken kunnen erg fijn zijn. Lekker je kind zelfstandig lopend of met de fiets naar school en naar activiteiten laten gaan. Niet altijd op de achterbank van een auto.
Veel meer ruimte voor groen, voor moestuinen etc, alles wat kinderen nodig hebben om gezond op te groeien. Veel meer rust en niet elke keer weer bij mr global benzine gaan tanken.
Die klimaatdoelen zijn natuurlijk kolder, maar dat is een ander verhaal.
Mensen hebben leuke fantasieën.
Laten die mensen die graag zo willen wonen elkaar opzoeken en zelf zo'n stad maken ergens ver weg, waarom moeten die lui ons ermee lastig vallen en ons geld daarvoor misbruiken!
en dan nog, fantasie steden, zo uit gedachten, een wereld voor iedereen want we zijn allemaal precies hetzelfde en willen allemaal precies hetzelfde en denken hetzelfde en oooow wat zijn we allemaal hetzelfde? echt ideaal... ja als we dat waren dan kon je er een pijl op trekken, maar we zijn alle verschillend! en denk niet voor mij, ik denk graag zelf! F-off ik ben me eigen, ik ben ik en bemoei je met jezelf.